MIELIPIDE 4.5.2023 10:00

Lukijalta: Tosiasiat eivät katoa silmät sulkemalla – ”On todella tärkeää, minkälaisen arvomaailman ympäröimänä lapset ja nuoret kasvavat”Kirjoitit Johanna Ylihaveri (UutisOiva 26.4.) huolesi opetuksen nykytilasta koulussa. Opetussuunnitelman perusteet sekä varhaiskasvatussuunnitelman perusteet molemmat velvoittavat sukupuolitietoiseen ja -sensitiiviseen opetukseen. Edellä mainitut asiakirjat ovat Opetushallituksen laatimia valtakunnallisia määräyksiä, eivät siis mielipide- tai uskokysymyksiä.

Sukupuolitietoisuus ja -sensitiivisyys eivät tarkoita miehen ja naisen olemassaolon kieltämistä, vaan sukupuolittavien yhteiskunnallisten ja kulttuuristen roolien kyseenalaistamista ja purkamista. Tasa-arvon rakentamisen lisäksi sukupuolitietoiseen opetukseen kuuluu seksuaalisten suuntautumisten ja identiteettien moninaisuuden tunnistaminen.
Koulussa ei myöskään onneksi kenellekään kerrota ”valheita siitä, kuka hän on”. Edelleenkin, vaikka tunnistetaan, että sukupuoli määrittyy muunkin kuin X ja Y-kromosomien mukaan (myös tähän biologiseen määritelmään liittyy lukuisia variaatioita), niin jokainen tytöksi itsensä kokeva saa olla tyttö ja jokainen pojaksi kokeva poika. Tutkitun tiedon opettaminen sukupuolen moninaisuudesta ei aiheuta kenellekään haittaa, toisin kuin sen kieltäminen.
Ymmärrän täysin, että voi olla vaikeaa samaistua aiheeseen, joka ei itseä tai omaa lähipiiriä kosketa. Tietoa hakemalla ja uutta oppimalla voit vaikuttaa erilaisuudenpelkoosi. Koulu on julkinen tila, joten pääset vapaasti osallistumaan esimerkiksi kuvailemasi tyyppiseen vähemmistöjen pitämään infotilaisuuteen toteamaan, että siellä puhutaan ihan muusta kuin ”aikuisten seksiasioista” – esimerkiksi toisten ihmisten kunnioittamisesta ja erilaisuuden hyväksymisestä.
Vakavasti otettava kirjoitus kannattaa jatkossa kirjoittaa perustuen tutkittuun tietoon, ei selvästi vähemmistöjä kohtaan vihaa lietsovaan kolumniin tai sinun uskontosi tekstikokoelmaan. On todella tärkeää, minkälaisen arvomaailman ympäröimänä lapset ja nuoret kasvavat, he kun imevät meistä aikuisista kaikki asenteet niin sanattomasta kuin sanallisesta viestinnästämme.
Olen pohjattoman onnellinen siitä, että meitä opettajia ja kasvattajia Suomessa ohjaavat asiakirjat, jotka auttavat saamaan mahdollisimman hyvän, turvallisen ja tasa-arvoisen alun ihan jokaisen lapsen ja nuoren elämälle.


Kaisa Lehtimäki

varhaiskasvatuksen erityisopettaja

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 22.5.2024 10:20 Tilaajille

“Opin että pärjään maailmassa” – Nuorisovaihto avasi ikkunan Eurooppaan ja omiin vahvuuksiin

HÄMEENKYRÖ 20.5.2024 12:00 Tilaajille

Käräjäoikeus: 16-vuotias pahoinpideltiin pihalla kuristamalla ja potkulla hampaisiin – Tuomiot aikuiselle ja alaikäiselle

MIELIPIDE 8.5.2024 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Karhen seurakuntakoti on ainoamme – ”Eikö seurakuntakotiamme pidetä tarpeellisena ja säilyttämisen arvoisena?”

MIELIPIDE 3.5.2024 08:55 Tilaajille

Lukijalta: Turvataan oppimisen tuki – ”Samaan aikaan kun opetushallitus suunnittelee tuen kehittämistä, Ikaalisissa suunnitellaan leikkauksia”

HÄMEENKYRÖ 1.5.2024 21:00 Tilaajille

Hokkarit toivat kirkkaita mitaleja kevään turnauksista – ”Jaksoimme taistella ja luistella”