VILJAKKALA 4.6.2024 07:00

Tiktok herättää mielipiteitä myös viljakkalalaisnuorissa – ”Sovelluksen poistaminen jättäisi aikaa myös oikealle elämälle”

Wilhelmiina HietalahtiKiinalainen sosiaalisen median videopalvelu Tiktok on viimeaikoina noussut puheenaiheeksi päättäjien keskuudessa, kun sovelluksen tietoturvallisuuteen ja erityisesti nuorten joukossa leviävään haitalliseen sisältöön on alettu kiinnittää huomiota. Tiktok herättää mielipiteitä myös Viljakkalan yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaisissa.

Aino Vesa, 14, ja Anni Papu, 15, kertovat viettävänsä Tiktokin äärellä keskimäärin muutaman tunnin päivässä. Sen sijaan heidän ystävänsä Iida Hietaniemi, 14, kertoo ettei käytä sovellusta.
– En ole koskaan tullut ladanneeksi, enkä haluakaan ladata, Hietaniemi toteaa.
Vesa ja Papu eivät koe Tiktokin käytön haittaavan heidän päivittäistä elämäänsä, mutta pyrkivät kuitenkin tietoisesti vähentämään turhaa videoiden äärellä notkumista.
Nuoret kertovat seuraavansa Tiktokista pääasiassa hauskaa, meemipainotteista sisältöä. Itse he eivät liiemmin sisältöä tuota, mutta muiden tekemät videot kiinnostavat. Mitkään tietyt sisällöntuottajat eivät kuitenkaan ole heidän suosiossaan, vaan katse kiinnittyy etusivulle ilmestyviin satunnaisiin videoihin.
– Tiktokissa näkee esimerkiksi hyviä vaate- ja meikkisuosituksia, Papu kuvailee kuluttamaansa sisältöä.
– Ostan joskus Tiktokissa kehuttuja tuotteita.
Juuri tuotesuositukset ja mahdollisuus jakaa viihdyttävää sisältöä kavereiden kesken ovat kahdeksasluokkalaisten mielestä Tiktokin parhaita puolia. Hietaniemeä ei silti harmita, ettei hän ole liittynyt sovelluksen käyttäjäksi. Lähes identtisiä lyhyitä videoita on saatavilla esimerkiksi Instagramissa ja Youtubessa, eikä hän siksi koe jääneensä ulkopuoliseksi.
Sen sijaan Tiktokin huonoista puolista on keskusteltu myös koulussa. Oppilaille on näytetty esimerkiksi opetusvideoita siitä, kuinka nopeasti haitallinen sisältö tavoittaa nuoren somekäyttäjän.
Vesan ja Papun mielestä huolestuttavinta Tiktokissa on sen koukuttavuus: kun algoritmi syöttää jatkuvasti uutta sisältöä, sovelluksen äärelle tulee helposti jumiuduttua tuntikausiksi. Tietoturvariskit eivät huoleta kaveruksia, eivätkä he koe altistuvansa myöskään vaaralliselle sisällölle. Vesa sanoo huomanneensa, että vaaralliseen toimintaan yllyttävä sisältö poistetaan yleensä nopeasti.
Molemmat myöntävät törmänneensä erityisesti joidenkin nuorten poliitikkojen harjoittamaan populistiseen mielipidevaikuttamiseen vaalien alla, mutta he eivät ole ajatelleet asiaa sen syvemmin. Talvella pidettyjen presidentinvaalien aikaan nuoret havaitsivat monen ikätoverinsa tulleen kommenttikulttuurin imaisemiksi, vaikka nämä eivät yhteiskunnallisista asioista erityisesti olleetkaan perillä.
– Olihan ne “siksi 5” -kommentit ihan huvittavia, koska ne kommentoijat ei tainneet edes olla kiinnostuneita siitä itse sisällöstä, Papu tokaisee.
Yksinkertaistettujen mielipiteiden lisäksi Tiktokissa ei voi välttyä vihapuheelta ja nettikiusaamiselta. Toisaalta Vesa muistuttaa, että asiattomat kommentit piilotetaan yleensä sisältövaroituksen taakse. Näin ne eivät saa osakseen liikaa huomiota.
Eduskunnan ja Euroopan unionin tahoilta väläyteltyyn Tiktok-kieltoon niin Vesa, Papu kuin Hietaniemikin suhtautuvat positiivisesti, vaikka pitävätkin sen toteutumista vielä epärealistisena. Heidän mielestään Tiktok on turha sovellus, jonka poistumisesta ei olisi merkittävää haittaa nuorille – päinvastoin, aikaa jäisi enemmän kaikkeen muuhun. Ainoa huono puoli Tiktok-kiellossa olisi kolmikon mukaan monelle nuorelle tärkeiden samanmielisten yhteisöjen ja kavereiden mahdollinen menettäminen.
Vesa kertoo miettineensä Tiktokin poistamista puhelimestaan, vaikka kieltoa ei tulisikaan.
– Jonkinlaista joukkopainetta on pysyä Tiktokin käyttäjänä, mutta olen kyllä miettinyt sovelluksen poistamista. Silloin aikaa jäisi enemmän oikean elämän elämiselle.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Lukijat 9.6.2024 18:00 Tilaajille

Kospoströmin tutkimusasemalle tehtiin tutkimusretki Hämeenkyröstä – Parasta olivat kahluusaappaat

MIELIPIDE 7.6.2024 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Jättäkää Luhalahti jo rauhaan! – ”Tuntuu aika rajulta, että pelinappuloina ovat lapset”

PÄÄKIRJOITUS 29.5.2024 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Perheet ja kustannukset puntarissa – ”Aamulähdöt ovat harvassa perheessä niin sujuvia, että niitä tarvitsisi mutkistaa”

IKAALINEN/TAMPERE 26.5.2024 15:00 Tilaajille

Ennätysmäärä nouskilaisia pikkusuunnistajia Särkänniemessä – Kyseessä lasten suunnistuksen huippuhetki

HÄMEENKYRÖ 22.5.2024 10:20 Tilaajille

“Opin että pärjään maailmassa” – Nuorisovaihto avasi ikkunan Eurooppaan ja omiin vahvuuksiin