Lukijat 9.6.2024 18:00

Kospoströmin tutkimusasemalle tehtiin tutkimusretki Hämeenkyröstä – Parasta olivat kahluusaappaat

Markku KoskinenParikymmentä Hämeenkyrön yhteiskoulun oppilasta teki 23. toukokuuta tutkimusretken Korppooseen Korpoströmin biofääriselle tutkimusasemalle. Mukana olivat myös opettajat Susanna Haapala ja Terhi Pulkkinen, sekä Kyrösjärven Rotariklubin Heikki Sarkonen ja Markku Koskinen. Rotarit olivat retken järjestäjinä ja sponsoreina.

Korpoströmin biosfäärinen tutkimusasema on Saaristosäätiön hallinnoima tutkimuslaitos, jonka merkittävimmät yhteistyökumppanit ovat Åbo Akademi ja Metsähallitus. Saaristoalue on osa Unescon biosfäärialueverkostoa. Ennen varsinaista ohjelmaa oli aikaa puolisen tuntia omatoimisesti tutustua eri näyttelyihin ja ruokailla noutopöydästä.
Aluksi paikan toimintaa esitteli meille Kaija Mäkinen, jolla on metsäntutkimustausta. Korppoossa asuu noin 3 000 henkeä ja ympärivuotiseen asumiseen yritetään houkutella lisää asukkaita. Korppoo kuuluu saaristomereen, jossa on enemmän luotoja kuin missään muualla.
Mäkinen kertoi, että Itämeren suojelu on myös sisävesiemme asia, sillä myös Hämeenkyrössä vesistöön joutuva muovijäte siirtyy ennen pitkää mereen.
Lyhyen esittely jälkeen ryhmämme aloittivat rantavesialueen pieneliöstön tutkimisen. Välineinä olivat pitkät kahluusaappaat, tiheä haavi ja ämpäri. Pieneliöstöt asustavat merilevän suojissa. Levien uusi nimitys on levähauru eli lyhyesti hauru. tutkijoiden tehtävänä oli varovasti haavilla ottaa talteen eliöstöä eli pieneliöitä, jotka olivat millien mittaisia leväkatkoja, simpukoita, korennon toukkia, kolmipiikkejä ja siloneuloja, joiden pituus saattoi olla parikymmentä senttiä. Eliöt siirrettiin ämpäreihin, joilla ne vietiin laboratorioon mikroskoopin levylle tarkempaan tutkimukseen. Pieneliöt ovat lähes yksinomaan suolaisen veden eliöitä.
Parin tunnin tutkimusten jälkeen oli ryhmä valmis kotimatkalle. Matka oli avartava ja mielenkiintoinen kohteeseen, joka oli kaikille uusi tuttavuus. Korppoo on osa saaristomerta ja kohde oli kahden lauttamatkan päässä. Lauttamatka kiinnosti niin paljon, että lähes kaikki halusivat ihailla merta myös bussin ulkopuolella lautan kannella.
Lähtiessä otettiin ryhmäkuvia muistoksi retkestä. Kun oppilailta kysyttiin, mikä erityisesti jäi mieleen ja oli hauskinta, vastaus oli kahluusaappaat.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MIELIPIDE 7.6.2024 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Jättäkää Luhalahti jo rauhaan! – ”Tuntuu aika rajulta, että pelinappuloina ovat lapset”

VILJAKKALA 4.6.2024 07:00 Tilaajille

Tiktok herättää mielipiteitä myös viljakkalalaisnuorissa – ”Sovelluksen poistaminen jättäisi aikaa myös oikealle elämälle”

PÄÄKIRJOITUS 29.5.2024 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Perheet ja kustannukset puntarissa – ”Aamulähdöt ovat harvassa perheessä niin sujuvia, että niitä tarvitsisi mutkistaa”

IKAALINEN/TAMPERE 26.5.2024 15:00 Tilaajille

Ennätysmäärä nouskilaisia pikkusuunnistajia Särkänniemessä – Kyseessä lasten suunnistuksen huippuhetki

HÄMEENKYRÖ 22.5.2024 10:20 Tilaajille

“Opin että pärjään maailmassa” – Nuorisovaihto avasi ikkunan Eurooppaan ja omiin vahvuuksiin