MIELIPIDE 9.4.2021 11:10

Kylpylästä elinvoiman monitoimityökalu

Ikaalinen sai hartaasti odotetun uutisen, kun neljä paikallista toimijaa hankki Ikaalisten Kylpylän omistukseensa. Paikallisia on turha muistuttaa siitä, millainen merkitys kylpylällä on ollut paikkakunnalle. Kylpylän ja sen oheistoiminnan näivettyminen on ollut vakava elinvoimapoliittinen haaste pienelle kaupungille. Kuntakentän kilpailu asukkaista, yrityksistä ja matkailijoista käy yhä kovemmaksi ja kylpylä on kiistatta ollut Ikaalisten vetovoimaisimpia kohteita.
Ikaalisista kotoisin olevana nostan hattua rohkeille toimijoille. Tehtävä ei ole helppo, mutta haasteena mielenkiintoinen. Liiketoimintamahdollisuuksia kylpylään oheistoimintoineen liittyy laajalti ja kylpylää kannattaa profiloida monipuoliseksi sekä palvelutarjonnaltaan mukautuvaksi viihde- ja elämyskeskukseksi, joka vastaa asiakkaiden vaihteleviin tarpeisiin. Palveluiden käytön tulee olla mutkatonta, minkä vuoksi asiakasprofiilit sekä palveluiden räätälöiminen ovat keskeisiä. Toiminta kannattaa kytkeä kaupungin muuhun tarjontaan, jotta asiakkaiden lompakosta voisivat hyötyä myös esimerkiksi kauppakeskus Kompin sekä keskustan yritykset ja palvelut. Tuleva uusi liikuntahalli tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää kylpylän palvelut ja modernit liikunta- ja harrastetilat menestyksekkääksi reseptiksi.
Korona on vauhdittanut työnteon murrosta ja etätyö on tullut jäädäkseen. Tämäkin luo uudenlaisia mahdollisuuksia liiketoiminnalle niin yksittäisten työntekijöiden kuin kokous- ja tapahtumamatkailunkin näkökulmasta.
Kriittisessä roolissa ovat ikaalislaiset itse. Ilokseni olen huomannut, että kylpyläyrittäjät ovat saaneet laajalti kiitosta paikallisilta. Kiitos ei kuitenkaan tuo vielä euroakaan sisään liiketoiminnan pyörittämiseksi. Suosittelen paikallisia käyttämään aktiivisesti kylpylän palveluita ja välittämään viestiä eteenpäin tuttavapiireissä ja verkostoissa. Elinvoimaa syntyy yhteisöllisyydestä. Paikallisten aikaansaama jatkuva tulovirta tulee olemaan tärkeä liikevaihdon peruspilarina.
Näen kylpylän kehittämisen uutena alkuna Ikaalisten, mutta myös koko Luoteis-Pirkanmaan elinvoiman kehittämistyössä. Kylpylätoimijoiden, Ikaalisten kaupungin sekä muiden kumppaneiden kannattaakin selvittää, olisiko aluekehittämisen elvytysvälineiden kautta (muun muassa ReactEU ja RRF) haettavissa rahoitusta laajemman matkailu- tai elämysekosysteemin synnyttämiseksi seudulle. Ekosysteemityön arvo korostuu etenkin tiukassa taloustilanteessa.

Launo Haapamäki

strategiapäällikkö
Hämeenlinna

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 19.6.2021 12:00 Tilaajille

Retki Ikaalisiin -laulu toivottaa tsemppiä uudistetulle kylpylälle

IKAALINEN 7.6.2021 11:00 Tilaajille

Tuure Kilpeläinen ja Arttu Wiskari tähdittävät Ikaalisten venetsialaisia

IKAALINEN 4.6.2021 09:00 Tilaajille

NoHolta Ikaalisten kylpylään siirtyvä Eero Aho haluaa ylittää asiakkaiden odotukset

IKAALINEN 4.6.2021 07:30 Tilaajille

Pihkoluoma osti kylpylästä hoito- ja kahviotiloja

IKAALINEN 30.5.2021 12:00 Tilaajille

Ikaalisten kylpylän uusi aika alkaa juhannusviikolla