MIELIPIDE 9.4.2021 11:10

Kylpylästä elinvoiman monitoimityökalu

Ikaalinen sai hartaasti odotetun uutisen, kun neljä paikallista toimijaa hankki Ikaalisten Kylpylän omistukseensa. Paikallisia on turha muistuttaa siitä, millainen merkitys kylpylällä on ollut paikkakunnalle. Kylpylän ja sen oheistoiminnan näivettyminen on ollut vakava elinvoimapoliittinen haaste pienelle kaupungille. Kuntakentän kilpailu asukkaista, yrityksistä ja matkailijoista käy yhä kovemmaksi ja kylpylä on kiistatta ollut Ikaalisten vetovoimaisimpia kohteita.
Ikaalisista kotoisin olevana nostan hattua rohkeille toimijoille. Tehtävä ei ole helppo, mutta haasteena mielenkiintoinen. Liiketoimintamahdollisuuksia kylpylään oheistoimintoineen liittyy laajalti ja kylpylää kannattaa profiloida monipuoliseksi sekä palvelutarjonnaltaan mukautuvaksi viihde- ja elämyskeskukseksi, joka vastaa asiakkaiden vaihteleviin tarpeisiin. Palveluiden käytön tulee olla mutkatonta, minkä vuoksi asiakasprofiilit sekä palveluiden räätälöiminen ovat keskeisiä. Toiminta kannattaa kytkeä kaupungin muuhun tarjontaan, jotta asiakkaiden lompakosta voisivat hyötyä myös esimerkiksi kauppakeskus Kompin sekä keskustan yritykset ja palvelut. Tuleva uusi liikuntahalli tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää kylpylän palvelut ja modernit liikunta- ja harrastetilat menestyksekkääksi reseptiksi.
Korona on vauhdittanut työnteon murrosta ja etätyö on tullut jäädäkseen. Tämäkin luo uudenlaisia mahdollisuuksia liiketoiminnalle niin yksittäisten työntekijöiden kuin kokous- ja tapahtumamatkailunkin näkökulmasta.
Kriittisessä roolissa ovat ikaalislaiset itse. Ilokseni olen huomannut, että kylpyläyrittäjät ovat saaneet laajalti kiitosta paikallisilta. Kiitos ei kuitenkaan tuo vielä euroakaan sisään liiketoiminnan pyörittämiseksi. Suosittelen paikallisia käyttämään aktiivisesti kylpylän palveluita ja välittämään viestiä eteenpäin tuttavapiireissä ja verkostoissa. Elinvoimaa syntyy yhteisöllisyydestä. Paikallisten aikaansaama jatkuva tulovirta tulee olemaan tärkeä liikevaihdon peruspilarina.
Näen kylpylän kehittämisen uutena alkuna Ikaalisten, mutta myös koko Luoteis-Pirkanmaan elinvoiman kehittämistyössä. Kylpylätoimijoiden, Ikaalisten kaupungin sekä muiden kumppaneiden kannattaakin selvittää, olisiko aluekehittämisen elvytysvälineiden kautta (muun muassa ReactEU ja RRF) haettavissa rahoitusta laajemman matkailu- tai elämysekosysteemin synnyttämiseksi seudulle. Ekosysteemityön arvo korostuu etenkin tiukassa taloustilanteessa.

Launo Haapamäki

strategiapäällikkö
Hämeenlinna

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 28.2.2024 17:00 Tilaajille

Ikaalisten kylpylä otti juhlavuoden kunniaksi käyttöön erikoisen markkinointitempun – Tee uusi ihminen, pääset ilmaiselle lomalle

IKAALINEN 28.2.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten kylpylän alueelle on käynnistynyt kaavamuutostyö, jolla varaudutaan uuteen majoitusrakentamiseen ja kylpylätoiminnan laajentamiseen

IKAALINEN 1.2.2024 15:00 Tilaajille

Alle kouluikäisten testiryhmä kokeili Vesitropiikin – Löytyi maailman paras liukumäki ja liian höyryinen höyrysauna

IKAALINEN 22.1.2024 14:00 Tilaajille

Kela-kuntoutus palaa Ikaalisten kylpylään – Ikaalinen Spa & Resort ja Härmän Kuntoutus aloittavat yhteistyön

MIELIPIDE 26.9.2023 17:00 Tilaajille

Lukijalta: Kylpylän alue sykkii taas – ”On tapahtunut todella paljon myönteisiä asioita Ikaalisten kylpylän alueella”