IKAALINEN 30.1.2023 15:00

Villa Wegeliuksesta on kuoriutunut arvoisensa rakennus – luvassa on paljon uutta käyttöä

Terhi Palonen

Kylpylän kupeessa Kyrösjärven rannalla sijaitseva Willa Wegelius sai uudet omistajat puolitoista vuotta sitten. Kaisa Nurmela ja Vesa Vähäsarja tiesivät jo silloin, että edessä on pitkiä päiviä työn ja taloremontin yhteensovittamisessa.

Tamperelaisen pariskunnan mittava remontti on nyt loppusuoralla. Suurimman osan remontista he ovat tehneet itse.
– Tämä talo ansaitsee uuden elämän ja sen, että siitä pääsevät nauttimaan myös muut, Nurmela kertoo.
Wegeliuksen suvun rakennuttama Villa Wegelius valmistui sisällissodan aikana 1918. Talo toimi pitkään perheen kotina ja maalaistalona. Myöhemmin sen siirryttyä kylpylän omistukseen tiloihin oli sijoitettuna muun muassa kylpylän hallinto- ja talousosasto. Viimeksi tilat toimivat Ti-Ti Nallen talona.

Juhlia, tapahtumia ja teemaviikonloppuja

Nurmela perusti tämän vuoden vuoden alussa Talo Rannalla -yrityksen, joka tarjoaa Willa Wegeliuksen tiloja juhla- ja tapahtumakäyttöön. Yrittäjä itse suunnittelee erilaisten teemaviikonloppujen järjestämistä.

Talossa on jo nyt pidetty yksityisten perhejuhlia.
– Tavoitteena on rakentaa Willa Wegeliuksn ympärille läpivuotista ja monipuolista tapahtumatoimintaa, kertoo Nurmela, joka on jäänyt virkavapaalle luokanopettajan työstään.
Työn ohella hän on suorittanut seikkailukasvatuksen erityisopintoja, jotka liittyvät tulevaan yritystoimintaan.
Puoliso Vesa Vähäsarja on Nurmelan apuna uuden yritystoiminnan pyörittämisessä. Vähäsarjalla kokemustat tapahtuma-alasta riittää, sillä hänellä on ollut jo yli 16 vuotta ohjelmatoimisto Prime Time Music Oy.
– Haluaisin toteuttaa Villa Wegeliuksessa myös hyvinvointiviikonloppuja, joiden ohjelmaan yhdistyy lähellä oleva järvi- ja metsäluonto.Teemoina olisivat muun muassa kevätluonto muuttolintuineen, suppailu järvellä, yöpyminen luonnossa ja syksyllä esimerkiksi marjat ja sienet, Nurmela kuvailee.

Remontti tehdään vanhaa kunnioittaen

Pariskunta on käynyt remontissa läpi koko kiinteistön, ja sitähän riittää. Yli sata vuotta vanhassa huvilamaisessa rakennuksessa on kahdessa kerroksessa neliöitä noin 600. Lisäksi rakennuksessa on kellarikerros ja myöhemmin rakennettu lisäsiipi, joten neliöitä kertyy yhteensä lähes tuhat. Piha-alueen lisäksi kiinteistöön kuuluu rakennuksen vieressä sijaitseva entinen kesäteatterin alue.

– Kaiken remontin perustana on ollut kunnioittaa vanhaa, Nurmela sanoo.
Komeiden ja hyvässä kunnossa olevien hirsiseinien ja lautalattioiden päälle aikoinaan laitettuja lastulevy- ja muovipintoja on poistettu. Kattoja ja seiniä on maalattu. Talotekniikkaa on uusittu ja muun muassa lämmönjakokeskus on vaihdettu uuteen. Rakennukseen tulee myös juhlien järjestämistä helpottamaan nykytekniikalla varustettu keittiö.
Talon alakerran saliin mahtuu noin sata henkeä ja yläkertaankin puolensataa.
– Alakerta alkaa olla kunnossa ja yläkerrankin remontti loppusuoralla, Nurmela kertoo.

Talo ja huonekalut huokuvat historiaa

Nurmela on sisustanut taloa pieteetillä. Vanhoja kauniita huonekaluja hän on hankkinut ystäviltä, sukulaisilta, kierrätyskeskuksista ja netistä.

– Kuten talo, vanhat huonekalutkin kertovat omia tarinoitaan. Kaiken ei pidä olla kiiltävän kaunista, vaan rosoa saa olla, kuten elämässäkin. Haluan, että taloon tulijat aistivat talon historiaa ja kauneutta, Nurmela sanoo.
Yritystoimintaa tulevat palvelemaan myös kaksi saunaa, joille on jo saatu rakennusluvat. Talon ranta-alueelle sijoitetaan vanha hirsisauna ja toinen noin sadan neliön modernimpi versio.
– Talo pihapiireineen tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia yksityisille ja yrityksille järjestää erilaisia juhlia, tapahtumia ja kursseja, Nurmela sanoo.
Pariskunta sanoo, että Villa Wegeliuksen sijainti kolmostien kupeessa ja tunnetun kylpylän läheisyydessä on loistava sen tulevalle käytölle.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 21.5.2021 14:15 Tilaajille

Villa Wegeliuksesta rakennetaan tapahtumien ja ohjelmatuotannon keskus – muovipinnoille ja lastulevyille sanottiin hyvästit

IKAALINEN 14.5.2021 15:10 Tilaajille

Villa Wegelius on myyty

Näytä mainos