OIVASEUTU 30.4.2024 09:00

Kaksi sanataituria aloittaa Oivan nuorten toimituksessa


Seutulehti UutisOiva on perustanut nuorten toimituksen. Nuorten toimitukseen on ensimmäisinä valittu hämeenkyröläinen Lotta-Maria Silmu ja viljakkalalainen Wilhelmiina Hietalahti.

– Haluamme tarjota nuorille lukijoillemme luettavaa nuoria kiinnostavista aiheista nuorten tekemänä, päätoimittaja Katri Linnikko kertoo.
Lotta-Maria Silmu ja Wilhelmiina Hietalahti haastattelivat toisiaan ja kirjoittivat toisistaan esittelyjutut.

”Tykkään kertoa asioita ihmisille”

– Olen luonteeltani pohdiskeleva, helposti innostuva ja puhelias, kertoo Oivan nuorten toimitukseen valittu mahnalalainen Lotta-Maria Silmu, 15.

Hämeenkyrön yhteiskoulun kahdeksatta luokkaa käyvä Silmu kiinnostui Oivan tarjoamasta mahdollisuudesta, sillä hän on aina pitänyt kirjoittamisesta.
– Tykkään kertoa asioita ihmisille, hän toteaa.
Silmu on paitsi viisihenkisen sisaruskatraan vanhin lapsi, myös kolmen vuohen ja yhden kissan kaitsija. Värikkään arjen keskellä aikaa jää kuitenkin myös teatterin ja miekkailun harrastamiselle sekä fantasiakirjallisuuden lukemiselle. Miekkailu on hänen mielestään harrastus, josta voisi jopa kirjoittaa lehtijutun.
– Kaikki eivät tiedä, että täällä Hämeenkyrössä voi harrastaa sellaistakin.
Peruskoulunsa ensi vuonna päättävän Silmun suunnitelmissa on hakea F.E. Sillanpään lukioon jatko-opintoihin. Lukion jälkeiset tavoitteet eivät ole vielä kiveen hakatut, mutta tällä hetkellä kiinnostavilta tuntuvat esimerkiksi näyttelijän ja muotisuunnittelijan urat. Koulussa Silmu pitääkin erityisesti ilmaisutaidosta ja kuvataiteesta.
Silmu pitää monipuolisia kiinnostuksen kohteitaan ja vilkasta mielikuvitustaan vahvuuksinaan, mutta näkee omien vapaa-ajanviettotapojensa poikkeavan jonkin verran ikätovereistaan. Hänen mielestään kaikkia nuoria kiinnostavia jutunaiheita on lähes mahdoton löytää, sillä nuoria kiinnostavat aiheet laidasta laitaan siinä missä vanhempiakin.
Aihevalinnoissa Silmu kertoo haluavansa pyrkiä ajankohtaisuuteen ja kotiseutunsa yllättävien puolten löytämiseen. Taannoin hän oli ilmaisutaidon ryhmänsä kanssa järjestämässä toimintaa Harry Potter –aiheisessa tapahtumassa Hämeenkyrön kirjastolla, ja vastaavanlaisista tapahtumista kirjoittaminen olisi hänestä kiinnostavaa.

”Minulla on paljon sanottavaa”

19-vuotias Wilhelmiina Hietalahti mainitsee kaksi syytä sille, että hän haki UutisOivan nuorten toimitukseen. Hän pitää itsensä ilmaisemisesta sanallisesti ja lisäksi nuorten toimitus on hyvää ajanvietettä nyt, kun koulukin on loppu. Hietalahti pääsee keväällä ylioppilaaksi Ylöjärven lukiosta.

Harrastuksinaan Hietalahti matkustaa paljon, kuuntelee podcasteja ja lukee. Tällä hetkellä hän lukee klassikkoteosta Täällä Pohjantähden alla. Hietalahti kertoo olevansa kirjojen suhteen kaikkiruokainen, mutta nostaa esille yhden kirjallisuudenlajin.
– Tykkään historiallisesta fiktiosta, Hietalahti sanoo.
Hän on varsinkin ennen kirjoittanut itsekin. Hän on muun muassa osallistunut kirjoituskilpailuihin, mutta se on jäänyt vähälle Hietalahden lukiessa ylioppilaskirjoituksiin. Hän kertoo pitävänsä asiatekstien kirjoittamisesta.
Hietalahti haki yhteishaussa opiskelemaan politiikan tutkimusta ja aikoo lähteä yliopistosta vaihtoon. Muuten tulevaisuudensuunnitelmat eivät ole vielä täysin selvillä.
Entä miten Wilhelmiina Hietalahti kuvailee itse itseään?
– Minulla on paljon sanottavaa, olen seikkailunhaluinen ja kavereiden mielestä hullu, Hietalahti luettelee nuorisotoimittajalle sopivia ominaisuuksiaan.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Uutiset 2.2.2024 11:30 Tilaajille

Oiva aloittaa nuorten toimituksen – ”Annamme nuorille melko vapaat kädet”

VILJAKKALA 29.1.2023 15:00 Tilaajille

Wilhelmiina Hietalahden tekstiä päätyy taas kansien väliin – kirjoitti tivolista popcorn-koneen näkökulmasta