OIVASEUTU 16.9.2022 13:15

”Täällähän on vaikka mitä” – nuoret esittelisivät seudun luontoa ja toivovat lisää tapahtumia

UutisOivan toimitus

OIVASEUTU– Olen aina tykännyt Ikaalisista. Tämä on sopivan kokoinen paikka. Täällä on myös paljon aktiivisia ihmisiä, tapahtumia läpi vuoden ja monenlaisia harrastusmahdollisuuksia.

Näin juttelee paljasjalkainen ikaalilainen Olivia Vähätalo.
– Ikaalisissa on hyvät toisen asteen koulutusmahdollisuudet. Meillä on hieno koulukampus. Yliopistoihin pitää lähteä kuitenkin muualle. Jos sinne pääsen, mielessä on jo käynyt, että valmistumisen jälkeen palaisin Ikaalisiin, kertoo lääketieteen opintoihin tähtäävä Vähätalo.
Ikaalisista Vähätalo nostaa monta kohdetta, joihon voisi viedä muualla asuvan ystävänsä.
– Tietysti Kylpylä on tunnetuin. Kävely Vanhassa kauppalassa on myös kiva tapa tutustuttaa kaveri Ikaalisiin ja sen hienoihin puistoihin ja rantamaisemiin. Kauppalaan kaipaan kuitenkin lisää palveluita. Luontokohteisiinkin voisi vieraan viedä ja itsekin tutustua niihin paremmin, Vähätalo sanoo.
Laulua musiikkiopistossa opiskeleva Vähätalo arvostaa Ikaalisten aktiivista kulttuuritoimintaa.
– Kotikaupungista löytyy valtava määrä vaihtoehtoja harrastuksille, tietää Ikaalisten nuorisovaltuuston sihteerinä toimiva Vähätalo.
Vähätalo käy kotihoidon töissä Parkanossa.
– Ei ole käynyt mielessä vaihtaa paikkakuntaa, vaikka työt ovat naapurikunnassa, hän sanoo.

”Ikaalisiin pääsee helposti”

– Ikaalinen on hienon näköinen paikka. Täällä on vanhoja rakennuksia ja puistoja. On kulttuuria ja tapahtumia. Ikaalisten kylpylä tekee paikkakuntaa tunnetuksi laajasti. Sinne on jälleen tulossa paljon artistivierailuja, kuvailee Leo Aila.

Ikaalisten lukion toisella vuosikurssilla opiskeleva ja Ikaalisten nuorisovaltuuston jäsen Aila arvostaa paikkakunnan tarjoamia koulutusmahdollisuuksia.
– Nuorille harrastusmahdollisuuksia Ikaalisissa on paljon. On liikuntaa ja kulttuuria. Meillä on nyt myös uusi liikuntahalli, Ikaalisten Nuoriso-orkesterissa tenoritorvea soittanut Aila sanoo.
– On myös hieno elokuvateatteri, jollaista ei monella vastaavan kokoisella paikkakunnalla ole.
Vieraan hän veisi Vanhaan kauppalaan, Toivolansaareen ja kylpylään.
– Ikaalisten kylät eivät ole minulle tuttuja. Niihin pitäisi tutustua paremmin. Kiva olisi käydä muun muassa Arasalon rautakautisessa linnavuoressa.
– Ikaalisiin pääsee helposti. Olemme valtaväylän varrella, hän toteaa.

”Vaihtoehtojahan on vaikka mitä”

Hämeenkyröläinen 12-vuotias Anabel Filatov pitää kotikuntansa parhaina puolina kauppojen hyvää määrää ja harrastusmahdollisuuksia.

– Vaihtoehtojahan on vaikka mitä. Kuten partio, pesäpallo, jääkiekko, jalkapallo...
Itse hän ei urheiluharrastuksissa käy, vaan viettää vapaa-aikaansa paljon ulkona kavereiden kanssa.
Seudun tapahtumista hän kävi viimeksi Järvenkylän uimarannalla järjestetyissä venetsialaisissa.


”Hämeenkyrössä on palveluita”

12-vuotias Camilla Mikkonen pitää Hämeenkyrön parhaana puolena sitä, että täältä pääsee bussilla nopeasti Tampereelle.

– Lisäksi täällä on hyviä palveluita, kuten kauppoja ja kampaamoita. Ihan sellaisia perusjuttuja.
Mikkonen hyödyntää myös harrastusmahdollisuuksia, sillä vapaa-ajallaan hän käy partiossa. Muualta Suomesta tulevalle kaverille Mikkonen näyttäisi ainakin myymälätarjonnan ja Kyröskosken.
– Niin, ja onhan täällä joitain puistojakin.
Seudun tapahtumista hän on viimeksi osallistunut yhteiskoululla pidetylle Ahdin keikalle. Parannettavaa asiaa kunnassa hänen ei tarvitse kauaa miettiä.
– Uimahalli olisi kiva.

”Ilmaiskonsertteja olisi kiva olla”

13-vuotiaan Neea Saarilahden mielestä Viljakkalassa on parasta luonto.

– Ainakin ulkomailta saapuville vieraille täkäläinen luonto voisi olla eksoottista nähtävää ja koettavaa.
Palveluita kotinurkilla on aika niukasti, mutta naapurikuntaan Kyröskoskelle ei ole pitkä matka.
– Julkisen liikenteen yhteydet saisivat toki olla paremmat. Erilaisia tapahtumia kaipaan myös, ilmaiskonsertteja olisi kiva olla, Saarilahti sanoo.
Harrastuksikseen Saarilahti kertoo maalaamisen ja piirtämisen omaksi ilokseen. Paikkakunnalla toimiva nuorisoteatteri puolestaan tarjoaa mukavan harrastusporukan.

”Harrastan teatteria ja korista”

Mannissa asuva 14-vuotias Oona Jokinen viihtyy rauhallisessa asuinympäristössään, josta on kohtuullinen matka esimerkiksi kauppoihin. Bussipysäkki on lähellä ja koulumatkat sujuvat polkupyörällä.

Kotiovelta pääsee helposti luontoon ja Paijalan uimarantaankin on lyhyt matka. Yksi kotiseudun parhaista puolista onkin lähiluonto, metsät ja järvet, joita Jokinen esittelisi muualta maailmasta saapuville vieraille.
– Harrastan teatteria ja pelaan korista, minkä lisäksi vapaa-aika kuluu läksyjen teon ja videopelien parissa.
Kohennusta Jokinen kaipaa joukkoliikenneyhteyksiin, koska nykyiset yhteydet palvelevat lähinnä koulumatkaliikennettä.
Viime aikoina tapahtumia on koronan vuoksi ollut tarjolla niukasti, mutta koululla järjestetty graffitimaalaustapahtuma oli mukava.

”Jämijärvi on nuorisomyönteinen”

– Parasta Jämijärvessä on varmaan kunnan erilaisuus ja se, miten meillä tuodaan kotiseutua esille. On esimerkiksi Jämijärvi-seura ja museo, Jämin ilmailun perinnehuonetta aletaan uudistaa, ja kun kunnan viestintää on alettu korostaa, kotiseutujuttuja nostetaan somessa esiin, miettii kotipaikkakunnan parhaita puolia Vilja Haapaniemi.

Omintakeista Jämijärvellä on kunnan pieni koko ja nuorten mukana olo Jämijärvi-Seurassa perinnettä vaalimassa.
Plussapuolia ovat myös kunnan kesätyösetelit paikkakunnan nuoria työllistäville yrityksille, samoin uusi koulu-päiväkotirakennus Pääsky.
– Kunta on nuorisomyönteinen, ja nuorisovaltuustoa kuunnellaan. Ala-asteikäisille on paljon kunnan järjestämiä kerhoja, ja nuorille toimintaa järjestävät vpk, partio ja kansalaisopisto.
Toisella paikkakunnalla asuvalle samanikäiselle nuorelle Haapaniemi näyttäisi Jämijärvellä nuorisotilat, uuden koulun sekä Jämillä hotellin, kiipeilypuiston, harjuilla kulkevia polkuja ja näkötornin. Ulkomailta tulevalle nuorelle hän näyttäisi vielä enemmän Jämin ympäristöä.

”Jämijärvi on turvallinen paikka”

Jämijärveläisen Anni Suoniemen mielestä parasta Jämijärvellä ovat ehkäpä paikkakunnan vanhat rakennukset, joihin liittyy omat tarinansa. Tällaisia ovat esimerkiksi kotiseutumuseo ja Lasse Pihlajamaan Äiti-muistomerkki, joihin liittyy menneistä sukupolvista kertovaa historiaa.

– Minun mielestäni Jämijärvi on nuorille hyvä paikka asua. Täällä on turvallista, vaikka ei tämä mikään lintukotokaan ole, Suoniemi miettii.
Suoniemen mielestä nuorille voisi olla Jämijärvellä enemmän, nyt tarjolla on esimerkiksi kiipeilypuisto ja minigolf Jämillä. Itse hän käy vapaa-ajallaan toisinaan nuorisotiloilla Cellarissa, mutta sen erityisempiä harrastuksia Kankaanpään lukiota käyvällä nuorella ei ole.
Samanikäisen toiselta paikkakunnalta tulevan nuoren Suoniemi veisi katsomaan Uhrilähdettä.
– Sellaista paikkaa ei ole muualla Suomessa. Paikkakuntalaisille Uhrilähteessä ei ole mitään ihmeellistä, mutta ulkopaikkakuntalaiset ihmettelevät, kun vesi pulppuilee lähteen pohjasta.
– Ulkomailta tulevan veisin Jämille. Näyttäisin yleisesti Jämin, ehkä harjuja ja metsiä.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 30.9.2022 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Kouluruoka on syvältä – ”Taas pitää mennä kaupan kautta, ettei kuole nälkään”

MIELIPIDE 22.9.2022 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Miksi koulu ärsyttää? – "Jos koulupäivät olisivat lyhyempiä, pääni kestäisi”

MIELIPIDE 21.9.2022 11:00 Tilaajille

Lukijalta: Sateenkaariyhteisön syrjintään pitäisi puuttua enemmän – ”Kukaan ei voi valita omaa seksuaalisuuttaan”

MIELIPIDE 20.9.2022 10:00 Tilaajille

Lukijalta: Kiusaaminen on otettava vakavasti – ”Miltä tuntuisi, jos joka päivä joutuisit viettämään välitunnit yksin itkien vessassa?”

IKAALINEN/VEIKKOLA 8.9.2022 15:00 Tilaajille

Ikaalisten Urheilijoille historian kovin suoritus Seuracupin finaalissa – viimeinen ponnistus Olympiastadionille