MIELIPIDE 21.9.2022 11:00

Lukijalta: Sateenkaariyhteisön syrjintään pitäisi puuttua enemmän – ”Kukaan ei voi valita omaa seksuaalisuuttaan”


Miksi joillekin on niin tärkeää tietää, mihin sukupuoleen joku on syntyessään määritetty? Mitä sillä loppujen lopuksi on väliä, kenen kanssa muut ihmiset seurustelevat?

Pienillä paikkakunnilla sateenkaariyhteisöön kuuluva ihminen kokee usein paljon syrjintää. Koulun käytävillä tai bussissa saattaa kuulla haukkumista ja epämiellyttäviä uteluita. Joissain paikoissa päälle saatetaan jopa sylkeä tai heittää kiviä. Olisiko sinusta mukavaa tulla haukutuksi siitä, kenen kanssa seurustelet tai mihin sukupuoleen koet kuuluvasi?
Tiedän, että monet saattavat ajatella, että jos haluaa pitää samasta sukupuolesta tai identifioitua eri sukupuoleen kuin sinut on syntymässä luokiteltu, pitäisi olla valmis kuulemaan haukkumista. Mutta se ei ole reilua, että ihmisillä on lupa haukkua ja käyttäytyä inhottavasti ihmisiä kohtaan asian vuoksi joka ei ole heidän oma valintansa, Valinta on se, uskaltaako kertoa asiasta ja olla oma itsensä. Kukaan ei voi valita omaa seksuaalisuuttaan tai sitä kokeeko itsensä naiseksi tai mieheksi tai joksikin muuksi.
Tätä ei tapahdu pelkästään pienillä paikkakunnilla. Sitä tapahtuu ympäri maailmaa. Pienemmillä paikkakunnilla voi olla vaikeaa löytää ihmisiä, jotka uskaltavat olla oma itsensä, jolloin vertaistukea ei löydy. Silloin voi olla, ettei uskalla olla oma itsensä ja pelkää muiden reaktioita. Isoissa kaupungeissa on totuttu enemmän erilaisuuteen, koska siellä on paljon enemmän erilaisia ihmisiä, mutta sekään ei tarkoita että syrjintää ei ole.
Syrjintään pitäisi puuttua enemmän kouluissa sekä muualla. Sateenkaari-ihmisistä pitäisi puhua myös enemmän, esimerkiksi alakouluissa.


Syrjintää kokenut sateenkaari-ihminen


Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 30.9.2022 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Kouluruoka on syvältä – ”Taas pitää mennä kaupan kautta, ettei kuole nälkään”

MIELIPIDE 22.9.2022 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Miksi koulu ärsyttää? – "Jos koulupäivät olisivat lyhyempiä, pääni kestäisi”

MIELIPIDE 20.9.2022 10:00 Tilaajille

Lukijalta: Kiusaaminen on otettava vakavasti – ”Miltä tuntuisi, jos joka päivä joutuisit viettämään välitunnit yksin itkien vessassa?”

OIVASEUTU 16.9.2022 13:15 Tilaajille

”Täällähän on vaikka mitä” – nuoret esittelisivät seudun luontoa ja toivovat lisää tapahtumia

IKAALINEN/VEIKKOLA 8.9.2022 15:00 Tilaajille

Ikaalisten Urheilijoille historian kovin suoritus Seuracupin finaalissa – viimeinen ponnistus Olympiastadionille