HÄMEENKYRÖ 22.5.2024 10:20

“Opin että pärjään maailmassa” – Nuorisovaihto avasi ikkunan Eurooppaan ja omiin vahvuuksiinHämeenkyrön yhteiskoulun joustavan perusopetuksen Jopo-luokalle tarjoutui mahdollisuus osallistua yhdessä etsivän nuorisotyön kanssa Erasmus+ -vaihtoon Espanjan Valenciassa toukokuun alussa. Reissussa olivat mukana kaikki yhdeksän yhdeksäsluokkalaista, opettaja Anna Uusiniitty sekä etsivä nuorisotyöntekijä Samuli Kaukonen. Samassa nuorisovaihdossa olivat mukana myös ryhmät Sloveniasta ja Espanjasta.


Matkan suunnittelu alkoi jo syksyllä hakemuskirjeen laatimisella. Hakemuksessa toivottiin mahdollisuutta osallistua nuorisovaihtoon ja samanhenkisen matkaseuran löytämistä muista hankemaista. Jopo-luokkalaisten toive oli saada tutustua muiden Euroopan maiden nuoriin ja heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Lopulta helmikuussa varmistui, että vaihto toteutuu ja kohteeksi valikoitui Espanjan Valencia. Matkakumppaneiksi löytyivät samanikäisten nuorten ryhmät Sloveniasta ja Espanjasta.

Ennen matkaa kokoonnuttiin säännöllisesti pohtimaan yhteisiä tavoitteita, tekemään esittelyitä Suomesta ja omasta ryhmästä, tutustuttiin tuleviin matkakumppaneihin viestintäpalvelu Discordissa sekä pohdittiin toiveita ja tavoitteita matkalle ja itselle. Muutamalle matka oli ensimmäinen ulkomaanmatka ja ihan jokaiselle ensimmäinen matka, jossa päivä täyttyi yhteisestä tekemisestä erimaalaisten ihmisten kanssa ja englannin kielellä puhumisesta. Kyse ei siis ollut lomasta, vaan vaati osallistujilta rohkeutta, itsensä ylittämistä, epämukavuusalueelle menemistä ja vastaanottavaista mieltä uusien asioiden ja ihmisten parissa.

Valencian Muro del Alcoyssa päivät olivat pitkiä ja täyttyivät intensiivisestä tekemisestä. Jokainen päivä alkoi ennen yhdeksää ja päättyi iltayhdeltätoista. Ohjelmaan kuului aluksi tutustumisleikkejä ja -tehtäviä, viikon mittaan monenlaista liikuntaa – esimerkiksi valencialaiseen pilota-peliin tutustumista ja jalkapalloa paikallisten lasten kanssa puistossa. Jopo-luokkalaiset pääsivät Eurooppa-päivän viettoon Serra Mariolan yläkouluun sekä tapaamaan Muron pormestarin ja viemään tuliaislahjan Hämeenkyröstä. Viikon lopuksi ohjelmassa oli tapahtuma, jossa nuoret järjestivät paikallisille lapsille erilaisia työpajoja Muron torilla. Toki reissuun kuului myös rantaelämää ja kaupungin vilinää päivämatkalla Alicanteen. Kaikkiin aktiviteetteihin osallistuttiin yhdessä muiden nuorten kanssa, joten kielitaito ja rohkeus vieraalla kielellä puhumiseen kasvoi huimasti.

– Opin, että pärjään maailmassa ja että reissaaminen on hauskaa, mutta myös uuvuttavaa ja jännittävää, kertoo Matias Isomäki. Jessica Kurvisen mielestä parasta matkassa oli ylipäätään saada mahdollisuus osallistumiseen sekä uusien ihmisten ja paikkojen näkeminen. Molemmat korostavat, miten yllättävää oli, että lyhytkin matka teki omasta luokasta niin tiiviin ja läheisen.
– Kaikki otetaan huomioon eikä ketään jätetä yksin, kehuu Isomäki.
Kurvisen mukaan oli hienoa huomata, miten nopeasti uusiin ihmisiin tutustui ja sai luotua yhteishenkeä, kun vain itse ajatteli positiivisesti ja oli kaikessa mukana.
– Yllätyin itsekin, kuinka rohkea ja sosiaalinen osaan olla.

Samuli Kaukonen ja Anna Uusiniitty kiittelevät nuoria kilpaa.
– Oli hienoa nähdä, miten uskallus ja usko itseen kasvoivat päivä päivältä.
Tämä myös oli matkan tärkein tavoite. Ja kun reissaa nuorten kanssa, pysyy itsekin virkeänä.
– Jos nauru pidentää ikää, niin tämän reissun jälkeen me kyllä eletään ikuisesti.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Lukijat 9.6.2024 18:00 Tilaajille

Kospoströmin tutkimusasemalle tehtiin tutkimusretki Hämeenkyröstä – Parasta olivat kahluusaappaat

MIELIPIDE 7.6.2024 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Jättäkää Luhalahti jo rauhaan! – ”Tuntuu aika rajulta, että pelinappuloina ovat lapset”

VILJAKKALA 4.6.2024 07:00 Tilaajille

Tiktok herättää mielipiteitä myös viljakkalalaisnuorissa – ”Sovelluksen poistaminen jättäisi aikaa myös oikealle elämälle”

PÄÄKIRJOITUS 29.5.2024 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Perheet ja kustannukset puntarissa – ”Aamulähdöt ovat harvassa perheessä niin sujuvia, että niitä tarvitsisi mutkistaa”

IKAALINEN/TAMPERE 26.5.2024 15:00 Tilaajille

Ennätysmäärä nouskilaisia pikkusuunnistajia Särkänniemessä – Kyseessä lasten suunnistuksen huippuhetki