MIELIPIDE 12.4.2023 11:00

Lukijalta: Vastaus sukupuolen moninaisuudesta ahdistuneelle opettajalle – ”Kromosomit voivat olla muutakin kuin XX ja XY, eikä tämäkään ole fyysisesti välttämättä lainkaan havaittavissa”Kerroit 22.3. UutisOivassa julkaistussa mielipidekirjoituksessasi kokevasi ahdistusta siitä, että joudut valehtelemaan oppilaille sukupuolen moninaisuudesta. Vetosit siihen, että tieteessä sukupuolet jaetaan kromosomien perusteella kahteen.

Tiede on tästä nykyisin kuitenkin eri mieltä ja näkee sukupuolen ennemmin spektrinä. Esimerkiksi lääketieteessä biologinen sukupuoli määritellään kromosomien lisäksi sukurauhasilla, sukuhormoneilla sekä sisäisillä ja ulkoisilla sukuelimillä. Kromosomit voivat olla muutakin kuin XX ja XY, eikä tämäkään ole fyysisesti välttämättä lainkaan havaittavissa. (Seksuaalilääketiede. Duodecim 2020). Opetussuunnitelman vaatimus sukupuolen moninaisuuden opettamisesta perustuu siis tieteeseen, ei ideologiaan.
Oikeusministeriö on koordinoinut Rainbow Rights Promoting LGBTI Equality in Europe -hankkeen, jossa on julkaistu teos Tilaa moninaisuudelle! Opas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen (2019). Oppaan mukaan kouluterveyskyselyssä 2017 selvisi että noin 5 % nuorista määrittelee sukupuolensa olevan muuta kuin syntymässä määritelty. Jatkuva väärinsukupuolittaminen voi hidastaa nuoren koulunkäyntiä ja viedä resursseja oppimiselta.
Opetushallituksen mukaan sukupuolten tasa-arvoon sisältyy ajatus, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Opetushallituksen Tasa-arvo on taitolaji -oppaassa muistutetaan, että kapea käsitys sukupuolesta voi johtaa ongelmiin kuten kiusaamiseen, koulun keskeyttämiseen, syrjäytymiseen ja itsetuhoisuuteen.
Toivomme, että kaikki erityisesti nuorten parissa työskentelevät tutustuivat esimerkiksi edellä mainitsemiimme oppaisiin.
Ajantasaisen tiedon saaminen ja sen tuoma ymmärrys voi lieventää epätietoisuudesta johtuvaa ahdistusta. Tärkeintä on, että jokainen saisi kasvaa turvallisesti omana itsenään.


Salli Lehto

sosionomi AMK, seksuaalineuvojaopiskelija

Jemina Palonki

psykologi

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 23.2.2024 13:35 Tilaajille

Reportterit, uutisankkurit, kirjeenvaihtajat ja toimittajat tutustuivat paikallislehden tekoon – Oiva oli suurimmalle osalle kotoa tuttu

HÄMEENKYRÖ 21.2.2024 07:00 Tilaajille

Hämeenkyröön suunnitellaan kesäksi Pride-kulkuetta – ”Haluamme lähettää nuorille viestin”

Uutiset 2.2.2024 11:30 Tilaajille

Oiva aloittaa nuorten toimituksen – ”Annamme nuorille melko vapaat kädet”

OIVASEUTU 29.1.2024 15:00 Tilaajille

Tutkimus: Nuoret hankkivat uutisensa Tiktokista – Uutismedioihin luotetaan eniten

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 16.1.2024 07:02 Tilaajille

Nuorten kesätyöpaikkojen määrä kunnissa on pysynyt entisellään, kunnat tukevat yrityksiäkin työllistämään nuoria