MIELIPIDE 12.4.2023 11:00

Lukijalta: Vastaus sukupuolen moninaisuudesta ahdistuneelle opettajalle – ”Kromosomit voivat olla muutakin kuin XX ja XY, eikä tämäkään ole fyysisesti välttämättä lainkaan havaittavissa”Kerroit 22.3. UutisOivassa julkaistussa mielipidekirjoituksessasi kokevasi ahdistusta siitä, että joudut valehtelemaan oppilaille sukupuolen moninaisuudesta. Vetosit siihen, että tieteessä sukupuolet jaetaan kromosomien perusteella kahteen.

Tiede on tästä nykyisin kuitenkin eri mieltä ja näkee sukupuolen ennemmin spektrinä. Esimerkiksi lääketieteessä biologinen sukupuoli määritellään kromosomien lisäksi sukurauhasilla, sukuhormoneilla sekä sisäisillä ja ulkoisilla sukuelimillä. Kromosomit voivat olla muutakin kuin XX ja XY, eikä tämäkään ole fyysisesti välttämättä lainkaan havaittavissa. (Seksuaalilääketiede. Duodecim 2020). Opetussuunnitelman vaatimus sukupuolen moninaisuuden opettamisesta perustuu siis tieteeseen, ei ideologiaan.
Oikeusministeriö on koordinoinut Rainbow Rights Promoting LGBTI Equality in Europe -hankkeen, jossa on julkaistu teos Tilaa moninaisuudelle! Opas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen (2019). Oppaan mukaan kouluterveyskyselyssä 2017 selvisi että noin 5 % nuorista määrittelee sukupuolensa olevan muuta kuin syntymässä määritelty. Jatkuva väärinsukupuolittaminen voi hidastaa nuoren koulunkäyntiä ja viedä resursseja oppimiselta.
Opetushallituksen mukaan sukupuolten tasa-arvoon sisältyy ajatus, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Opetushallituksen Tasa-arvo on taitolaji -oppaassa muistutetaan, että kapea käsitys sukupuolesta voi johtaa ongelmiin kuten kiusaamiseen, koulun keskeyttämiseen, syrjäytymiseen ja itsetuhoisuuteen.
Toivomme, että kaikki erityisesti nuorten parissa työskentelevät tutustuivat esimerkiksi edellä mainitsemiimme oppaisiin.
Ajantasaisen tiedon saaminen ja sen tuoma ymmärrys voi lieventää epätietoisuudesta johtuvaa ahdistusta. Tärkeintä on, että jokainen saisi kasvaa turvallisesti omana itsenään.


Salli Lehto

sosionomi AMK, seksuaalineuvojaopiskelija

Jemina Palonki

psykologi

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 3.9.2023 10:00 Tilaajille

Napakat 30.8. – ”Hyvinvointialue onkin pahoinvointialue”

HÄMEENKYRÖ 27.8.2023 15:00 Tilaajille

Hämeenkyrön kirjaston tapahtuman täyteinen viikko onnistui yli odotusten – Pehmofesteillä juhlittiin maanantaista lauantaihin

MIELIPIDE 18.8.2023 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Lapset tarvitsevat turvallisen koulutien – ”Risut valtaavat aina vain suuremman osan tiestä”

MIELIPIDE 15.8.2023 16:00 Tilaajille

Lukijalta: Koulukuljetukset kuumentavat tunteita – ”Kannattaa siis laittaa reppuun kylmäkalleja”

MIELIPIDE 8.8.2023 10:00 Tilaajille

Lukijalta: Porukkaa kiusatun taakse – ”Jotain tarttis tehdä, jotain todella tärkeää, että kaikki nuoret saisivat aloittaa uuden kouluvuoden hyvillä mielin”