MIELIPIDE 16.7.2022 15:00

Lukijalta: Tiedonetsinnän ja tulkinnan merkitys korostuvat ajassamme – ”Tyypillistä Facebookin keskusteluille on usein tunteenpalo, asenteellisuus ja faktojen puute”Oivassa 13.7. saimme lukea hyviä uutisia Antero Aleniuksen kynästä. Yritys- ja omakotitontteja on mennyt Hämeenkyrössä kaupaksi enemmän kuin vuosiin. Samaisessa kirjoituksessa kannustettiin muutoksen toteuttamiseen – ja myös oikean tiedon hankintaan.

Lienee niin, että varsin harva viitsii tai ehkäpä osaakaan etsiä ”virallista totuutta” esityslistoista ja pöytäkirjoista. Usein faktat etsitään Facebookista. Sen mitä Facebookissa kulloinkin näemme, päättävät Facebookin algoritmit. Tyypillistä Facebookin keskusteluille on usein tunteenpalo, asenteellisuus ja faktojen puute.
Pienissä yhteisöissä lähes kaikki tuntevat toisensa ainakin jollakin tasolla. Facebookin puskaradioilla on iso merkitys siihen, mitä ja miten asioista ja ihmisistä kylillä puhutaan myös muualla kuin somessa. Keskustelun sisällöstä ja luonteesta iso vastuu lankeaa ryhmien ylläpitäjille ja moderaattoreille. Heillä tulisi olla kykyä ja rohkeutta tunnistaa trollit ja poistaa vihapuhetta muistuttavat postaukset. Toki olisi hyvä, että ylläpitäjät itsekin taitaisivat asiallisen keskustelun. Yksi keino ylilyöntien välttämiseen on kieltää nimettömät postaukset.
Tosiasia on, että paikallisiin asioihin liittyvää keskustelua käydään yhä enenevämmässä määrin Facebookin puskaradioissa. Siksi olisi hyvä, että myös virkamiehet osallistuisivat tiedottamiseen siellä, missä ihmiset keskustelua käyvät. Faktoihin perustuvassa tiedonsaannissa keskeisessä roolissa on myös media, joka noudattaa journalistisia periaatteita.


Jaana Ollilainen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

VILJAKKALA 4.6.2024 07:00 Tilaajille

Tiktok herättää mielipiteitä myös viljakkalalaisnuorissa – ”Sovelluksen poistaminen jättäisi aikaa myös oikealle elämälle”

IKAALINEN 25.4.2024 09:00 Tilaajille

Kylpylä heittää vapaammalle Tiktokissa – ”Tarkoituksena on totta kai saada tapahtumiin porukkaa”

KOLUMNI 2.1.2024 15:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Hyvä, paha some – ”Yli miljardi käyttäjää kuukaudessa tavoittava TikTok -sovellus ei ole lähdössä mihinkään lasten ja nuorten elämästä”

HÄMEENKYRÖ 24.11.2023 15:00 Tilaajille

Vanhemmat saivat vinkkejä someviidakossa selviytymiseen – ”Kommenttien tulvassa näkyy solvaamista ja kiusantekoa”

VILJAKKALA 8.7.2023 10:00 Tilaajille

Äitiys on Fanni Mustajärven tärkein työ – ”Kaikki muu on ylimääräistä”