MIELIPIDE 8.7.2022 06:00

Lukijalta: Hämeenkyrössä huolissaan vai toiveikkaita? – ”Ilman toiveikkuutta, uskoa omiin mahdollisuuksiin ja ilman yhteistyötä jäämme vain seuraamaan ohikulkevaa liikennevirtaa”

Nimimerkki huolestuneen kysymykset viime numerossa ovat tärkeitä mutta perustuvat melko puutteelliseen tilannekuvaan, joka ei vastaa todellisuutta. Tosiasiassa toiveikkuus olisi paremmin tilannetta kuvaava tunnelma kuin huolestuneisuus. Kunpa joskus Hämeenkyrössä voisimme tuon asenteen vaihtaa.

Hämeenkyrönväylän liikenteelle avaaminen jo tämän vuoden lokakuussa ei ole asia seuraavia yllättänyt, vaan se on jo ollut ennakoitavissa. Kunta on valmistautunut siihen monin tavoin jo kahden vuoden ajan. Hanhijärven yritysalue ei ole ”visusti pöydällä”, vaan valtuusto on juuri kesäkuussa hyväksynyt keväästä 2020 alkaen valmistellun asemakaavan. Valtuusto on jo tämän vuoden talousarviossa osoittanut lähes miljoona euroa alueen kunnallistekniikan rakentamiseen. Asemakaava, kunnallistekniset suunnitelmat, urakoitsijoiden kilpailutus ovat toteuttavan organisaation valmistelussa. Minulle on kerrottu, että määrärahat käytetään tänä vuonna. Kaavan perusteella tiedetään valmistuvien 24 tontin määrä ja rakennusoikeus yhteensä 144 000 neliötä. Tonttien hinnoittelu, vuokraus ja markkinointi on jo ollut keskustelussa kunnanhallituksessa. Alkusyksystä meillä on ilmakuvat, havainnekuvat ja hinnat markkinoinnissa jo ennen väylän liikenteen avaamista. Alueella on rakennusoikeutta periaatteessa 40:lle S-Marketin kokoiselle yksikölle. Yrityskeskustelu on jo käynnissä ja mainoskyltit tien varressa.
Myös Tippavaaran Häijääntien viereisen yritysalueen ensimmäinen kaavaluonnos on jo ollut julkisesti nähtävillä. Siihen ovat kantaa ottaneet paikkakunnan ulkopuoliset tahot. Paikalliset nimimerkki huolestuneen kaltaiset omaa tarvetta kertovat mielipiteet eivät ole valmisteluun tulleet mukaan. Toivottavasti nähtäville tuleva kaavaehdotus vielä herättää mielenkiintoa. Siihenkin tulee rakennusoikeutta 15 marketin verran.
Historiallisen suuri liikenteellinen muutos nostaa Tippavaaran ja Kyröskosken näkyvyyttä uudella tavalla. Kirkonkylän uudet mahdollisuudet kasvavat meluvaikutusten vähentyessä nykyistä paremmilla asumisen mahdollisuuksilla. Nimimerkki huolestuneen kannattaa huomata rahoituksen saamiseksi tehty Ara-hakemus ja välitön rakennuslupavalmius yksityisen kerrostalon toteuttamiseen. Myös muutamat yksityiset maanomistajat eivät ole huolissaan, vaan kertovat halukkuudestaan asuntojen kaavoittamiseksi. Asumisen lisääminen kirkonkylässä saa aikaan pysyvämmän kaupallisen kysynnän kuin satunnainen pysähtyvä liikenne. Kaupallisen keskuksen hiljenemistä ei kannata itse julistaa, koska Osuuskauppa uudistaa myymälää ja tuo uuden vuokralaisen siirtyvän ratkaisun tehneen Alkon tilalle. Kunnan asuntoyhtiön vuokratalohanke Kyröskoskelle etenee tarjouskilpailuvaiheeseen ensi vuonna eli kysyntä sielläkin kasvaa.
Hämeenkyrön taajamien keskeltä kulkee jatkossakin kasvava yli 11 000 ajoneuvon vuorokausiliikenne. Kolme isoa eritasoliittymää ramppeineen ja 11 erilaista siltaa 10 kilometrin matkalla osoittavat autoilijoille, ettei niitä ole turhaan korpeen rakennettu. Ramppi on aina reitti palveluihin. Kyreltien varren kuusi tonttikauppaa tämän vuoden aikana osoittavat, että kaikki paikalliset yrittäjät eivät ole huolissaan, vaan ovat jo tarttuneet uusien mahdollisuuksien toteuttamiseen. Kunta ei ole koskaan puolessa vuodessa toteuttanut kuutta yritystonttikauppaa. Tänä vuonna on tehty myös kahdeksan omakotitontin kauppakirjaa.
Edellä olevat tiedot ovat pääosin julkista tietoa. Voisimmeko me Hämeenkyrössä kertoa näistä tietoista muillekin, jotta tiedon puutteen takia ei huolta tarvitsisi tuntea. Ilman toiveikkuutta, uskoa omiin mahdollisuuksiin ja ilman yhteistyötä jäämme vain seuraamaan ohikulkevaa liikennevirtaa. Muutos on verbi. Se pitää itse toteuttaa.

Antero Alenius
Kunnanjohtaja

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 21.5.2024 09:00 Tilaajille

Kyröskoskelle hamutaan uusia asukkaita Ranta-Niskalan kaavalla – Toteutuessaan asukkaita voi tulla jopa 50 lisää

HÄMEENKYRÖ 18.4.2024 13:00 Tilaajille

Kahvilan Kyröskoskelle avannut Monte Dahl vannoo palvelun nimiin – ”Pyydän, älkää tuoko astioitanne minulle”

PÄÄKIRJOITUS 27.3.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Tehtaan piippuja tarvitaan – Investoinnit antavat vahvan signaalin Kyron työpaikkojen säilymisestä

HÄMEENKYRÖ 6.2.2024 07:00 Tilaajille

Kyröskosken kerrostaloon tulee kyselyitä jo nyt – ”Hakemukseen kannattaa laittaa hyvät perustelut”

HÄMEENKYRÖ 16.11.2023 15:00 Tilaajille

Hämeenkyrönväylä on nyt valmis ja hanke on takuuajalla – ”Sen aikana rakenteiden toimivuutta seurataan ja korjataan tarpeen vaatiessa”