MIELIPIDE 4.7.2022 21:00

Lukijalta: Pitääkö Hämeenkyrössä olla huolissaan? – ”Vuosisadan näytönpaikka on ainakin osin tussahtamassa käsiin”

Pitänee olla, koska ohikulkutie valmistuu Hämeenkyrön liike-elämän kannalta valitettavasti etuajassa. Olemassa oleville ja suunnitelluille liiketoiminta-alueille on saatu aikaan hyvin vähän. Lähdettiin liikkeelle sieltä hyvin tavanomaisesta mallista eli uutta ja isoa tien alkuun.
Hanhijärvi on kuitenkin edelleen visusti pöydällä, vaikka pari vuotta sitten me lukijat taisimme saada mainonnan perusteella sellaisen kuvan, että alue on tien valmistuessa jo kovassa vedossa ja eniten kunnan eloa pelastamassa.
Kuntaa eikä liike-elämää ole hiljaisuuden perusteella kiinnostanut kirkonkylän pirteän kaupallisen, matkailullisen ja maisemallisen miljöön säilyminen tulevaisuudessa. Esimerkiksi Orivesi ja Ruovesi ovat pystyneet säilyttämään pääväyliltä sivussa olevat kirkonkylänsä aktiivisina ja pirteinä keskuksina. Sama olisi ollut mahdollista myös täällä. Näyttää että toistaiseksi on käymässä kuten hölmöläisten matolle: otetaan kirkonkylästä pois ja siirretään Tippavaaraan. Alkon muutto on ensimmäinen sysäys kylänraitin hiljenemiselle. Ensin siis viinakauppa, sitten pääosin osuuskauppa pakon sanelemana perässä ja sitten ehkä pienet.
Kesän julkaisujen perusteella näyttää, että kunnan johtokin on vihdoin havahtunut liian hiljaiseen tulevaisuuteen. Tähän saakka on tainnut olla vain työntöä muun muassa pitkäripaisen suhteen.
Tippavaaran kaupallisella alueella onneksemme on tapahtumassa, mutta paljolti kirkonkylän kustannuksella. Tampereen suunnalta tullaan vielä puoli vuotta isolla joukolla hienojen järvinäkymien kautta Hämeenkyrön keskustaan, johon on houkuttelevaa poiketa. Jatkossa Tippavaaran alueelle poiketaan kanjonin pohjalta ilman maisemia. Onneksi pitkäripaisen ja päivittäistavarakaupan yhdistelmä säilyy edelleen lähiseutuja parempana ja kaupallisuus paranee muutenkin, joten matkaa tekevien on oikeastaan pakko poiketa.
Saamattomuuteen on vaikuttanut kunnan avainhenkilöiden lähtö, mutta silti hämäläinen hitaus on ollut voimissaan. Alkurummutus oli kovaa, mutta vuosisadan näytönpaikka on ainakin osin tussahtamassa käsiin. Joka tapauksessa kunnassa jo toinen kaupallinen keskus näyttää hiljenevän.

Huolestunut

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 18.4.2024 11:00 Tilaajille

Leppäkösken Lämpö osti yritystontteja Hämeenkyröstä – ”Tiedotamme lähiaikoina”

HÄMEENKYRÖ 8.4.2024 13:00 Tilaajille

Romuajoneuvojen vastaanotolle heltisi ympäristölupa – Toiminnan saa aloittaa vaikka valitus tulisi

HÄMEENKYRÖ 31.1.2024 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrö toteuttaa Tippavaaraan uuden kadun – Osa parkkipaikasta muuttuu Kauppakaareksi

HÄMEENKYRÖ 19.1.2024 09:00 Tilaajille

Kynnös sai haluamansa rakennusluvan Tippavaaraan – Tontti sijaitsee S-Marketin vieressä

HÄMEENKYRÖ 12.1.2024 13:00 Tilaajille

Kynnös hakee rakennuslupaa Tippavaaraan – Tulossa väliaikaiset tilat kunnalle