MIELIPIDE 4.7.2022 21:00

Lukijalta: Pitääkö Hämeenkyrössä olla huolissaan? – ”Vuosisadan näytönpaikka on ainakin osin tussahtamassa käsiin”

Pitänee olla, koska ohikulkutie valmistuu Hämeenkyrön liike-elämän kannalta valitettavasti etuajassa. Olemassa oleville ja suunnitelluille liiketoiminta-alueille on saatu aikaan hyvin vähän. Lähdettiin liikkeelle sieltä hyvin tavanomaisesta mallista eli uutta ja isoa tien alkuun.
Hanhijärvi on kuitenkin edelleen visusti pöydällä, vaikka pari vuotta sitten me lukijat taisimme saada mainonnan perusteella sellaisen kuvan, että alue on tien valmistuessa jo kovassa vedossa ja eniten kunnan eloa pelastamassa.
Kuntaa eikä liike-elämää ole hiljaisuuden perusteella kiinnostanut kirkonkylän pirteän kaupallisen, matkailullisen ja maisemallisen miljöön säilyminen tulevaisuudessa. Esimerkiksi Orivesi ja Ruovesi ovat pystyneet säilyttämään pääväyliltä sivussa olevat kirkonkylänsä aktiivisina ja pirteinä keskuksina. Sama olisi ollut mahdollista myös täällä. Näyttää että toistaiseksi on käymässä kuten hölmöläisten matolle: otetaan kirkonkylästä pois ja siirretään Tippavaaraan. Alkon muutto on ensimmäinen sysäys kylänraitin hiljenemiselle. Ensin siis viinakauppa, sitten pääosin osuuskauppa pakon sanelemana perässä ja sitten ehkä pienet.
Kesän julkaisujen perusteella näyttää, että kunnan johtokin on vihdoin havahtunut liian hiljaiseen tulevaisuuteen. Tähän saakka on tainnut olla vain työntöä muun muassa pitkäripaisen suhteen.
Tippavaaran kaupallisella alueella onneksemme on tapahtumassa, mutta paljolti kirkonkylän kustannuksella. Tampereen suunnalta tullaan vielä puoli vuotta isolla joukolla hienojen järvinäkymien kautta Hämeenkyrön keskustaan, johon on houkuttelevaa poiketa. Jatkossa Tippavaaran alueelle poiketaan kanjonin pohjalta ilman maisemia. Onneksi pitkäripaisen ja päivittäistavarakaupan yhdistelmä säilyy edelleen lähiseutuja parempana ja kaupallisuus paranee muutenkin, joten matkaa tekevien on oikeastaan pakko poiketa.
Saamattomuuteen on vaikuttanut kunnan avainhenkilöiden lähtö, mutta silti hämäläinen hitaus on ollut voimissaan. Alkurummutus oli kovaa, mutta vuosisadan näytönpaikka on ainakin osin tussahtamassa käsiin. Joka tapauksessa kunnassa jo toinen kaupallinen keskus näyttää hiljenevän.

Huolestunut

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 16.11.2023 15:00 Tilaajille

Hämeenkyrönväylä on nyt valmis ja hanke on takuuajalla – ”Sen aikana rakenteiden toimivuutta seurataan ja korjataan tarpeen vaatiessa”

HÄMEENKYRÖ 9.11.2023 13:00 Tilaajille

Hämeenkyrö kuittasi väylästä puolen miljoonan korvaukset – Korvausvaatimuksia on vielä yli 230 000 euron edestä

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 30.10.2023 08:00 Tilaajille

Yritysten määrä on noussut reippaasti Hämeenkyrössä – ”Perustettujen yritysten alakirjo on hyvin kaiken kattava”

HÄMEENKYRÖ 30.9.2023 10:00 Tilaajille

Hanhijärven yritystontit ovat viime silausta vaille valmiit – ”Suurin juttu on murtaa harha Hämeenkyrön syrjäisestä sijainnista.”

HÄMEENKYRÖ 22.9.2023 10:00 Tilaajille

Valtio on maksanut korvaukset Hämeenkyrönväylän alle jääneistä maista – Kunnan osuus yli puoli miljoonaa euroa