Lukijalta: Tiedonetsinnän ja tulkinnan merkitys korostuvat ajassamme – ”Tyypillistä Facebookin keskusteluille on usein tunteenpalo, asenteellisuus ja faktojen puute”
Oivassa 13.7. saimme lukea hyviä uutisia Antero Aleniuksen kynästä. Yritys- ja omakotitontteja on mennyt Hämeenkyrössä kaupaksi enemmän kuin vuosiin. Samaisessa kirjoituksessa kannustettiin muutoksen toteuttamiseen – ja myös oikean tiedon hankintaan.
Lienee niin, että varsin harva viitsii tai ehkäpä osaakaan etsiä ”virallista totuutta” esityslistoista ja pöytäkirjoista. Usein faktat etsitään Facebookista. Sen mitä Facebookissa kulloinkin näemme, päättävät Facebookin algoritmit. Tyypillistä Facebookin keskusteluille on usein tunteenpalo, asenteellisuus ja faktojen puute.
Pienissä yhteisöissä lähes kaikki tuntevat toisensa ainakin jollakin tasolla. Facebookin puskaradioilla on iso merkitys siihen, mitä ja miten asioista ja ihmisistä kylillä puhutaan myös muualla kuin somessa. Keskustelun sisällöstä ja luonteesta iso vastuu lankeaa ryhmien ylläpitäjille ja moderaattoreille. Heillä tulisi olla kykyä ja rohkeutta tunnistaa trollit ja poistaa vihapuhetta muistuttavat postaukset. Toki olisi hyvä, että ylläpitäjät itsekin taitaisivat asiallisen keskustelun. Yksi keino ylilyöntien välttämiseen on kieltää nimettömät postaukset.
Tosiasia on, että paikallisiin asioihin liittyvää keskustelua käydään yhä enenevämmässä määrin Facebookin puskaradioissa. Siksi olisi hyvä, että myös virkamiehet osallistuisivat tiedottamiseen siellä, missä ihmiset keskustelua käyvät. Faktoihin perustuvassa tiedonsaannissa keskeisessä roolissa on myös media, joka noudattaa journalistisia periaatteita.
Jaana Ollilainen
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!