Lukijalta: Suur-Kyrön ensimmäinen kirkonpaikka – ”Kierikkalan Sikomäessä on sijainnut todennäköisesti Suur-Kyrön ensimmäinen kirkko jo 1200-luvulla”
Matti Lähteenmäki pohti 27. heinäkuuta ilmestyneessä UutisOivassa Hämeenkyrön ensimmäisen kirkonpaikan sijaintia. Jatkan tätä keskustelua.
Monet dokumentit ja historia viittaavat siihen, että Kierikkalan Sikomäessä on sijainnut todennäköisesti Suur-Kyrön ensimmäinen kirkko jo 1200-luvulla.
Tässä perusteluita:
Kansanrunousarkiston vanhan tarinan mukaan piru oli seissyt Kierikkalan Sikomäen kalliolla harmistuneena niin kauan, että sen sorkkien jäljet painuivat kallioon, kun se oli katsellut Suur-Kyrön kirkon rakentamista.
Ensimmäiset puukirkot rakennettiin aina pääosin korkeiden mäkien päälle pakanuuden ajan kulttipaikan päälle tai lähialueelle. Näin pyrittiin käännyttämään ihmisiä mahdollisimman nopeasti kristinuskoon. Sikomäen laella sijaitsee muinainen kultti- ja helaakivi, joka on 1100- luvulta Museoviraston hiilinäytteen perusteella.
Kultti- ja helaakiven ympärillä kiertää hevosenkengän muotoinen noin 80 metriä pitkä kiviaita. Suomen vanhin tutkittu kiviaita 1200- luvulta, tämäkin Museoviraston hiilinäytteen mukaan.
Kultti- ja helaakiven läheisyydessä kivenheiton päässä sijaitsee pieni lähde eli vedenottopaikka. Tutkijoiden mukaan ensimmäisten kirkkojen läheisyydessä sijaitsi usein vedenottopaikka, josta otettiin kastevesi. Pyhän Henrikin legendan kaksi ihmetekoa Suur-Kyröstä ajoittuvat kiviaidan rakentamisajankohtaan, Pyhän Henrikin legendan tutkija Tuomas Heikkilän mukaan.
Sikomäki on ollut kylien yhteinen kultti- ja kokoontumispaikka jo pakanuuden ajoilta asti, arkeologi Arja Karivierin mukaan.
Sikomäen alapuolella oleva järvi on nimeltään Kirkkojärvi.
Vanhassa 1700- luvun isojakokartassa Kierikkalan kylän ja Sikomäen alapuolella oleva peltovainio on ollut nimeltään Kirkkovainio.
Kylän vanhassa lorussa Pylsy mainitaan seuraavasti: ”Pylsy pyhä jumala”. Tämä ehkä viittaa siihen, että pylsyläiset ovat olleet ensimmäisiä, jotka on kastettu kristinuskoon ja sitten ehkä ovat pyrkineet käännyttämään myös muita pakanoita kristinuskoon.
Koska Sikomäki on melko korkea mäki ja sinne on ollut vaikea kulkea niin seuraava kirkko on todennäköisesti rakennettu Matti Lähteenmäen selvittämälle paikalle.
Hämeenkyrössä 29.7.2022
Eero Pylsy
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!