MIELIPIDE 25.7.2022 17:00

Lukijalta: Missä sijaitsikaan Hämeenkyrön ensimmäinen kirkko? – ”Paljolti suullisiin huhupuheisiin perustuen...”

Matti LähteenmäkiOivassa julkaistuun Viljakkalan vanhaa hautausmaata koskevan jutun yhteydessä käsiteltyyn Hämeenkyrön ensimmäiseen kirkkoon liittyen olisi seuraavaa tietoa.

Kiistaa Hämeenkyrön ensimmäisestä kirkosta käytiin aikanaan paljonkin johtuen kirkkoherra Yrjö-Sakari Yrjö-Koskisen pitäjänhistoriassa esittämästä tulkinnasta vuodelta 1851. Kirjassaan Yrjö-Koskinen, paljolti niin sanottuihin "muistitietoihin" ja suullisiin huhupuheisiin vedoten pyrkii todistelemaan Hämeenkyrön ensimmäisen kirkon sijainneen Viljakkalassa, joka kuului silloin Hämeenkyröön ollen eräs sen kylistä. Yrjö-Koskisen kirjan ilmestymiseen saakka oli pidetty täysin luonnollisena kirkon sijaintia pitäjän keskuksessa eli Pappilanjoen suussa, nykyisen siunauskappelin alapuolella lähempänä jokisuuta.
Opettaja, historianharrastaja ja kunnallisvaikuttaja Matti Lähteenmäki puuttui tähän ilmeiseen epäloogisuuteen ja käytti runsaasti aikaa tutkien noin 22 eri julkaisua vuosilta 1871–1952, joissa on sivuttu tai selitetty kirkon sijaintia. Lisäksi hän tutki hyvin vanhoja karttoja, jakokirjoja, kirkon- ja kuntakokousten pöytäkirjoja ynnä muuta materiaalia. Matti Lähteenmäki tuli johtopäätökseen, hyvin perusteltuun sellaiseen, ensimmäisen kirkkomme sijainnista edellämainitussa paikassa, siis Pappilanjoen suussa. Samalla hän totesi todennäköiseksi rakennusajankohdaksi noin vuoden 1300.
Tähän samaan tulokseen ovat tulleet myöhemmätkin tutkijat, muun muassa Hämeenkyrön pitäjänhistorian kirjoittajat.


Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 20.1.2023 10:00 Tilaajille

Lukijalta: Siirtomaainsinööri Akseli Leppänen, isotätini mies – ”Vaikka Akseli olikin alun perin rakastunut Sannin Tyyne-sisareen, oli avioliitto käsittääkseni seesteinen ja onnellinenkin”

HÄMEENKYRÖ 16.1.2023 10:00 Tilaajille

Kirkkoremonttiin pyydetään tarjouksia tammikuun aikana – penkkien irrotuksesta ja varastoinnista erillinen urakka

HÄMEENKYRÖ 31.12.2022 15:00 Tilaajille

Mattilan kaupassa historia elää joka hirressä – Kristiina ja Tauno Törnuddin kotona kietoutuvat yhteen suurten sukujen tarinat

HÄMEENKYRÖ 19.11.2022 16:00 Tilaajille

Lukijalta: Muistokivi on hiomosta tuttu – ”Nyt tämä kaikki on historiaa. Enää ei kivimiehiä eikä hiomakoneita Kyröskoskella tarvita”

HISTORIA 6.11.2022 17:00 Tilaajille

Vaivassuon perältä hiihdettiin pöllit Riitu-hevosen kanssa – Antti Haataja muistelee vuosikymmenten takaa