MIELIPIDE 12.10.2023 13:00

Lukijalta: Oikeudesta ja sen jakamisesta – ”Median työ on olla toimivassa demokratiassa se vallan vahtikoira”Jokainen haluaa oikeutta, joka on kokenut vääryyttä kohdallaan. Oikeussalin ulkopuolella olevilla on usein kiusaus jakaa tuomioita ennen kuin varsinainen tuomio on näyttöön, todistajan lausuntoihin ja Suomen lakiin perustuen annettu.

Syyttäjällä on pöydällään tunnetusti iso pino rikoksia, joista hän valitsee ne, joita lähdetään viemään eteenpäin poliisin asiasta keräämän esitutkinta-aineiston pohjalta. Ymmärrettävästi syytteen nostamiskynnys on korkea, koska tiedetään, millaisen valtavan työkuorman alla poliisit ja syyttäjät tällä hetkellä painivat.
Syytetystä voidaan leipoa vaikka pyhimys oikeuslaitoksen ulkopuolella, mutta syytetyn tekemien tekojen vakavuutta punnitaan oikeusvaltiossa vain tuomarin edessä. Oikeussalissa molempien osapuolen edustajat tuovat omalta kannaltaan merkittäviä todistajia ja todistusaineistoa tuomarin eteen. Se on ikävää, jopa ahdistavaa kuultavaa. Prosessi on kaikille raskas.
Median työ on olla toimivassa demokratiassa se vallan vahtikoira. Ei kenenkään ryhmän sylipuudeli uutisia kertoessaan. Maailmalla toimittajat maksavat edelleen vapauden menetyksellä tai hengellään siitä, että he puolustavat demokratiaa ja tuovat esille epäkohtia.
Yhteisön ja yhteiskunnan kannalta merkittävistä asioista on kirjoitettava myös paikallisesti. Se ei ole ajojahtia, vaan uutisointia. Paikallismedian tärkeä tehtävä on informoida lukijoitaan. Lopulta päätoimittaja ja uutisen kirjoittanut toimittaja vastaavat lehdessä olleista tiedoista. Halutessaan voi aina tehdä perustellun vastineen, jos lehden uutisoinnista on eri mieltä.

Eeva-Liisa Juurijärvi

lautamiehen luottamustoimessakin ollut lukija Ikaalisista

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 22.9.2023 08:00 Tilaajille

Tutkimus: Oiva tavoittaa viikossa yli 18 000 lukijaa – Printin lukijamäärä kasvoi neljänneksellä

OIVASEUTU 3.2.2023 13:00 Tilaajille

Nuoret saavat uutisensa somesta ja lehtien verkkosivuilta – synkät uutiset lisäävät ahdistusta

OIVASEUTU 23.9.2022 14:30 Tilaajille

Kansallinen Mediatutkimus: Oiva tavoittaa viikossa 18 000 lukijaa – suomalaiset lukevat sanomalehtiä innokkaasti