OIVASEUTU 3.2.2023 13:00

Nuoret saavat uutisensa somesta ja lehtien verkkosivuilta – synkät uutiset lisäävät ahdistusta

Nina Ylinen


Suurin osa nuorista saa uutisensa somesta tai sanomalehtien verkkosivuilta, selviää Kantar TNS:n Uutismedialiitolle teettämästä kyselytutkimuksesta.
Sosiaalisesta mediasta uutisensa luki 67 prosenttia vastanneista nuorista. Lehtien verkkopalveluissa kävi 55 prosenttia nuorista. Painetusta lehdestä uutisensa luki harva – vain 12 prosenttia vastanneista.

Joka kolmas seuraa päivittäin

Kovin moni nuori ei vahtaa uutisia päivittäin. Suurin osa (31 %) lukee juttuja muutamia kertoja viikossa, mutta kerran tai pari päivässä uutiset vilkaisee jopa 28 %. Toisaalta harvemmin kuin harvemmin kuin kerran viikossa uutisia lukee niin ikään aika moni (21 %). Vain 6 prosenttia kertoo, ettei lue uutisia lainkaan. Pojat seuraavat uutisia aktiivisemmin kuin samanikäiset tytöt.

Luku on laskenut kahden vuoden takaisesta ajasta, jolloin päivittäin uutisia seurasi melkein puolet nuorista (49 %). Tuolloin otsikoissa olivat korona-aiheiset uutiset.
Sanoma-, kaupunki- ja iltapäivälehdistä verkossa tai painettuna uutisia seuraa 67 prosenttia nuorista. Se on yhtä paljon kuin sosiaalisen median kautta uutisia seuraavien nuorien määrä.

Omaan elämään liittyvät aiheet kiinnostavat

Uutisaiheissa kiinnostavat etenkin nuorten elämään liittyvät uutiset. Mielenterveys, terveys, hyvinvointi ja ihmissuhteet kiinnostavat nuoria lukijoita. Kiinnostus on selvästi laskenut suuria uutisaiheita kohtaan, samoin kuin kiinnostus ilmastonmuutokseen ja ympäristön tilaan liittyviin uutisiin.

Sota- ja kriisiuutiset ahdistavat noin kolmasosaa tutkimukseen vastanneista. Negatiiviset tunteet korostuvat etenkin tytöillä. Jopa 40 prosenttia nuorista on alkanut enemmän tai vähemmän vältellä sotaan, kriiseihin ja muihin negatiivisiin asioihin liittyviä uutisia.

Pääsevätkö nuoret ääneen?

Yli puolet nuorista kokee, että nuorten näkemykset pääsevät esiin melko tai erittäin huonosti.

– Nuorilla on medialle selkeä toive: lisää nuorten ääntä kuuluviin. Myös tarve toiveikkaimmille ja omaa elämää koskettaville mediasisällöille on selkeä, sanoo mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Uutismedian liitosta tutkimuksen tiedotteessa.

Nuoret, isot uutisaiheet ja luottamus -tutkimuksessa 15–18-vuotiaat nuoret vastasivat kyselyyn viime vuoden joulukuussa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 26.3.2023 13:00 Tilaajille

Lukijalta: Miksi minun pitää valehdella oppilaille koulussa? – ”Eikö tiede olekaan se mihin asioissa luotetaan?”

OIVASEUTU 22.3.2023 17:00 Tilaajille

Nuorten vaaleissa pärjäsivät SDP, Perussuomalaiset ja Kokoomus – myös yksi seudun ehdokkaista olisi päässyt läpi

PÄÄKIRJOITUS 22.3.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Hämärältä näyttää tilastojen valossa – ”Syntyvyyttä ei kuitenkaan voi eikä pidä yrittää nostaa perheitä patistelemalla”

KOLUMNI 27.2.2023 15:00 Tilaajille

Kolumni: Menneen ajan lumoissa – ”80-luvun muoti ja sen räiskyvät väripaletit ovat hauskoja ja omalla tavallaan kauniita”

Uutiset 14.2.2023 15:00 Tilaajille

Ystävään voi aina luottaa, ystävä ei puhu selän takana... tätä mieltä ikaalilaiset nuoret ovat ystävyydestä