MIELIPIDE 15.8.2023 16:00

Lukijalta: Koulukuljetukset kuumentavat tunteita – ”Kannattaa siis laittaa reppuun kylmäkalleja”Hienoa, että tätä ihanaa koulukuljetusten lämpöä herättävää tunnetta tuntevat nyt myös alle 10 kilometrin matkalle koulukuljetusta tarvitsevat.

Tuleepa tästä keskustelusta mieleen 12. marraskuuta 2011 Hämeenkyrön kylien yhdessä järjestämä kyläkoulujen lakkautusta vastustava mielenosoitus Kyröskosken torilla.
Parin vuoden vastustustyöstämme, laskelmistamme ja perusteluistamme huolimatta (esimerkiksi koulukuljetusten aiheuttama kuorma lapsille) Lavajärven ja Kaipion koulu päätettiin lakkauttaa. Hetkeä myöhemmin Lavajärveltä loppui myös ryhmäperhepäivähoito.
Lavajärven päivähoitopaikkojen lakkautuksen jälkeen kylän lasten hoitopaikaksi osoitettiin kolmostien toisella puolella oleva Mahnalan päiväkoti, joka linnuntietä ja kartasta katsottuna näyttää olevan melko hyvin työmatkan varrella Tampereelle päin (tien ajokunto toissijainen).
Tästä seurasi vuosien myötä luonnollisesti se että tutusta päiväkodista osa lapsista aloitti koulun Mahnalassa. Lavajärveltä on siis useamman vuoden kuljetettu lapsia sekä Mahnalaan että kirkonkylälle.
Tästä kaikesta jatkumona en yhtään ihmettele että tänä syksynä Lavajärven lapsille on tarjolla koulukuljetus, joka ajaa viime vuosien Joenkulma-Pinsiö-reitin lisäksi nyt Mahnalan kautta.
Kannattaa siis laittaa reppuun kylmäkalleja että kotimatkaeväät pysyvät hyvänä.
Kaksitoista vuotta sitten ehdotukset eivät menneet läpi, mutta olisiko nyt sopiva aika keskustella uudelleen lähikouluista ilman kuntarajoja? Lavajärven ohi ajavat Ylöjärven koulukuljetukset sekä Takamaalle että Viljakkalaan. Vastaavasti Mannista on lyhyt matka Kyröskosken kouluun.
Oman kylän lapset yhdessä ja lähellä kotia?
Tähän kirsikkana kakun päälle lukiolaisten ja ammattikoululaisten koulumatkat. Opiskelija voi anoa Kelan koulumatkatukea, mutta kunnialla ei ole velvoitetta järjestää kuljetusta.
Ei siis kannata ihmetellä Hämeenkyrön lukioon ja ammattikouluun hakijoiden vähyyttä. Esimerkiksi Lavajärveltä pääsee Nyssellä Ylöjärven Valoon ja Tampereelle mihin vain, mutta Hämeenkyrön suuntaan joutuu jännittämään vuosittain mahtuuko mukaan peruskoulun kuljetuksiin.


Essi Eerikäinen

Lavajärven-Komin kyläyhdistys ry

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 27.2.2024 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrön nuorisovaltuusto tapasi kansanedustajia – Nysse tulisi saada Hämeenkyröön, nuoret vaativat

HÄMEENKYRÖ 23.2.2024 13:35 Tilaajille

Reportterit, uutisankkurit, kirjeenvaihtajat ja toimittajat tutustuivat paikallislehden tekoon – Oiva oli suurimmalle osalle kotoa tuttu

Uutiset 2.2.2024 11:30 Tilaajille

Oiva aloittaa nuorten toimituksen – ”Annamme nuorille melko vapaat kädet”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 31.1.2024 07:00 Tilaajille

Lakot haittaavat koulukuljetuksia muutamilla reiteillä – Hämeenkyrössä kyydit kulkevat normaalisti

OIVASEUTU 29.1.2024 15:00 Tilaajille

Tutkimus: Nuoret hankkivat uutisensa Tiktokista – Uutismedioihin luotetaan eniten