MIELIPIDE 9.9.2022 13:00

Lukijalta: Kokonaisuus on otettava huomioon vanhuspalveluita suunniteltaessa – ”Nyt on aika keskustella!”



Pelkällä hoitajamitoituksen muutoksella vanhuspalveluiden ongelmia ei saada ratkaistua. Päätöksiä tehtäessä tulee hallita kokonaisuuksia ja harjoitella ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointia (IVA), joka on osa ennakkoarviointia (EVA). Tällöin osataan ennakoida päätösten vaikutukset.

Meiltä usein unohtuu kokonaisvaltainen pohdinta puhuessamme hoidosta ja sen laadusta. Laadun määrittely kokonaisvaltaisesti on vaikeaa, mutta tärkeää. Laadun määrittely riippuu vastaajasta, ajasta ja asiayhteydestä. Laatu rakentuu yhdessä demokraattisessa keskustelussa kulloisessakin ajassa ja kulttuurissa. Nyt on aika keskustella!
Kaikkien, mutta varsinkin iäkkäiden ihmisten hyvästä, turvallisesta, elämästä puhuttaessa tulee ottaa huomioon ihmisen kokemuksellisuus ja kokonaisvaltaisuus. Tarjottavalla hoidolla tulee saavuttaa hyötyä ihmiselle itselleen, läheisille, yhteisölle ja yhteiskunnalle (tuloslaatu, asiakaslaatu).
Jotta päästään tuloksiin henkilöstön pätevyydet, mitoitukset turvalliseen elämään tulee olla kunnossa (rakennelaatu). Hoidon käytännöt, johtaminen, vuorovaikutus eri tahojen kanssa, yhteisöllisyyden kokemukset ja vertaissuhteet tulee suunnitella ja toteuttaa mallikkaasti (prosessilaatu).
Toukokuussa 2022 Terveyden ja hyvinvointilaitos (THL) seurasi valtakunnallisesti vanhuspalveluiden mitoitusta ja tänä vuonna seurantajakso osui toukokuun alkuun. Jyllin Kodin työyhteisössä tilanne oli haasteellinen, mutta saimme tulokseksi välittömään asukastyöhön; 0,6, 0,58 ja 0,6:n mitoitukset kolmelta seurantaviikolta eli keskiarvo oli 0,59. Jyllin Kodin AinonKodin, joka toimii erillisellä luvalla, mitoituksen keskiarvo tuona ajanjakona oli 0.6. (UutisOivan uutinen
Parannettavaa toki tässä on sillä ero vaatimukseen oli yhdeltä viikolta 0,02. Tuolla seurantajakson keskimmäisellä viikolla järjestimme koulutusta. Huomionarvoista Jyllin Kodin näkökulmasta on se, että asukkaiden turvallisuudesta huolehdittiin ja harrastetoimintaa järjestettiin runsaasti.


Pirjo Berg

toimitusjohtaja Jyllin Kodit Oy


Juhani Hakala

hallituksen pj., Jyllin Kodit Oy

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 5.10.2023 12:30 Tilaajille

Kaksi hämeenkyröläistä hoitolaitosta ei täytä vaatimuksia henkilöstömitoituksesta – Ikaalinen petrasi viime kerrasta

Lukijat 7.10.2022 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Nyt vietetään valtakunnallista vanhustenviikkoa, jonka teemassa korostuu luonnossa liikkuminen – ”Luonnossa oleskelulla on todettu olevan huomattavan myönteisiä vaikutuksia”

OIVASEUTU 31.8.2022 19:00 Tilaajille

Hoitajamitoitus puhuttaa valtakunnallisesti ja seudulla, mutta desimaaliluku ei kerro kaikkea – ”Laskennassa katsotaan, että he eivät ole työskennelleet asiakkaiden eteen”

IKAALINEN 3.7.2022 13:00 Tilaajille

Marianne Viitasalo-Männistö on Vuoden ikaalilainen – ”Mielestäni valinta on huomionosoitus Ikaalisten vanhustyölle”

IKAALINEN 26.5.2021 13:05 Tilaajille

Ikaalinen: Hoivatyön ammattilaisten pitää voida tehdä työnsä hyvin