MIELIPIDE 2.3.2023 11:05

Lukijalta: Ihana Ikaalinen olikin vain unelma – ”Sen sijaan, että olisin rakennuttanut pihasaunan vanhaan hirsiaittaamme, ostin mummonmökin naapurimaakunnasta”



Monessa paikassa asuneena mietimme tarkkaan, mihin Suomessa asettuisimme loppuelämäksi. Kuten monelle muullekin ikätoverillemme, päätökseen Ikaalisiin muuttamiseen vaikuttivat hyvät kokemukset mökkiläisenä ja vanhat sukusiteetkin. Ihastuimme Ikaalisten esitteessä sloganiin ”vanhin, pienin, kaunein” ja siihen, että vaalitaan kulttuuria, rakennuksia ja kauneutta. Mökkimme oli Vatulassa ja olimme aivan ihastuneita Vatulanharjuun ja sen tarjoamiin liikuntamahdollisuuksiin ympäri vuoden. Kartalla oleva vihreä tähti riitti meille vakuudeksi, että paikan arvo ja lumo eivät katoa tulevaisuudessakaan. Pelastimme Vatulan vanhan kaupan pihapiirin, jossa nykyään toimii kesäisin Nepalska ja päätimme oikein ”asettua taloksi”, joten rakennutimme tontille myös vanhuudenkodin itsellemme. Muutimme Tampereelta ajatuksin ”vihdoinkin kotona!” Hautapaikkakin on varattu iso-isovanhempieni hautaan. Unelmoin Ikaalisista, jossa vanhan kauppalan vireys ja historia on nostettu esiin tuomalla kesätapahtumiin sisältöä vanhan kauppalan entisen elämän tarinoista ja persoonista. Vatulan ulkoilukeskus olisi eurooppalaisittainkin vetovoimainen ja nykyisen kylätalon lisäksi entisellä sotasairaalalla olisi retkeilymaja, jonka fasiliteetit olisivat rempatussa kahvilassa. Kahvilassa toimisi retkeilyinfopiste ja sieltä saisi retkieväitä myös reiteille. Bussillinen mahtuisi majoittumaan Vatulaan. Kyrösjärven ympärille olisi kaavoitettu runsaasti kesämökkitontteja ja Ikaalinen olisi kuuluisa iloisesta kesätunnelmastaan.

Kylmää vettä niskaan. It was a dream... Vatulaan suunnitellaan jättituulimyllyjä. Sanotaan, ettei vaikuta mihinkään negatiivisesti. Tiedän olevani yksi hyttysen pieru kokonaisuudessa, mutta sen sijaan, että olisin rakennuttanut pihasaunan vanhaan hirsiaittaamme, ostin viime viikolla suloisen mummonmökin naapurimaakunnasta. Tutkin tietenkin ensin uuden Satakunnan vaihemaakuntakaavan ja varmistin, ettei 15 kilometrin säteellä ole suunnitelmia tuulivoimalle. Mökkimme sijaitsee arkeologisesti merkittävällä alueella, joten turvassa. Sen lisäksi, että mökin myyntihinta lähti Ikaalisista, myös kesäinen kulutukseni suuntautuu Rauman vanhan kaupungin bistroihin, konditorioihin, mökkikuntani ruokakauppoihin jne. Tämä siis jo nyt, kun uhka on vasta olemassa. Samalla haistelen maaperää tulevaisuuden kotia ajatellen, koska tulemme lähtemään kokonaan, jos tuulimyllyt toteutuvat.
Eduskuntavaalit ovat ovella. Toivottavasti eduskuntaan valitaan henkilöitä, joilla on järkeä ja ymmärrystä energia-asioista.


Sanna Rantala

vatulalainen esteetikko ja luonnon ystävä

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 26.4.2024 15:00 Tilaajille

Kangaslammin energia-alueen kaavan laadinta käynnistyy – Ikaalisten kaupunginhallitus hyväksyi asian äänin 7–2

LUKIJALTA 24.4.2024 13:30 Tilaajille

Lukijalta: Päätöksenteon suppeus vaikuttaa yksilön perusoikeuksiin – Maantieteellisesti pienelle alueelle on suunnitelmissa rakentaa noin 160 tuulivoimalaa

IKAALINEN 19.4.2024 15:40 Tilaajille

Nikulan sulkemista vastustava vetoomus keräsi lähes 630 allekirjoitusta – ”Yhteishenki on nyt vahva”

IKAALINEN 18.4.2024 12:00 Tilaajille

Horhalanperän tuulivoimasta jätettiin kaavoitusaloitteet Ikaalisille ja Parkanolle – Kaavoitus voisi olla valmis vuonna 2027

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 17.4.2024 17:00 Tilaajille

Voimajohdon uusi ympäristöarviointi julki – Kuukausi aikaa kommentoida