MIELIPIDE 14.1.2022 08:00

Lukijalta: Aitoa välittämistä perinteisillä arvoilla – ”Luottamushenkilön tärkein tehtävä on puuttua ongelmiin”Olen kuntapolitiikassa tullut tunnetuksi kriittisistä tuulivoimakannanotoistani, mutta kevään vaalilupaukseni kohdistuivat myös sote-asioihin. Aluevaltuustossa tarvitaan intohimoa selvittää eri kuntien tilanne. Minulla ei ole sotealan koulutusta tai työkokemusta, mutta kokemusta on useamman ihmisen rinnalla kulkemisessa vakavissa sairauksissa ja saattohoidoissa.


Esimerkki elävästä elämästä. Henkilö oli siirtänyt terveystietonsa Satakunnasta Pirkanmaalle. Hän oli ollut osastohoidossa Taysissa ja hänet haettiin kotoa Satakunnasta ambulanssilla Pirkanmaalle.

Kuljetuksen aikana Pirkanmaan puolella ambulanssi sai tiedon: potilas ei kuulu Taysiin. Ambulanssi toimitti henkilön Satakuntaan terveysasemalle. Pian tästä sama ambulanssi soitettiin takaisin – potilas kuuluikin Pirkanmaalle Taysiin.

Myöhemmin sama potilas siirtyi Taysista palliatiiviseen hoitoon terveyskeskukseen Pirkanmaalle. Tästä vähän myöhemmin, saattohoitovaiheen kynnyksellä, sairaanhoitopiirit ryhtyivät selvittämään, kuuluiko potilas Pirkanmaalle vaiko Satakuntaan.

Jos on entuudestaan olemassa organisointiin ja tiedonkulkuun liittyviä haasteita, miten hoitoketjuista saadaan sote-uudistuksessa sujuvia? Liikkuvia osia, joita tarvitsisi sovittaa yhteen tulee soten myötä enemmän. Toimiva tiedonvälitys joka osa-alueella on keskeistä. Suorittavan portaan ääntä tulee kuulla palveluverkkoa rakennettaessa. Kuinka käytännön työtä suorittava hoitoporras toteuttaa muutosta nykyisillä resursseilla? Henkilöstövaje on kaikkialla ja palkkaus tulisi myös tarkistaa vastaamaan nykyajan haasteita alan veto- ja pitovoiman parantamiseksi. Omaishoitajia ei saa unohtaa.

Vanhusten hoidon lisäksi tulee keskittyä siihen, kuinka paljon pystymme edistämään palveluissa lapsi- ja perhemyönteisyyttä syntyvyyden vähenemisen ollessa suuri ongelma. Perheiden hyvinvointia ja varhaista puuttumista matalan kynnyksen palveluilla tulee edistää konkreettisesti käytännössä. Se on tärkeää niin pikkulapsiarjen kuin teini-iän haasteissa. Lasten ja nuorten mielenterveyden palvelujen hoitojonot ovat kriisiytyneet ja niihin tulee viipymättä tarttua. Pelastustoimen operatiivisen toiminnan lähellä olo luo perusturvallisuuden kaikille.

Inhimillisyyden ja palvelujen saatavuuden tasa-arvon tulisi olla keskiössä. Luottamushenkilön tärkein tehtävä on puuttua ongelmiin.


Riitta Kivikartano

Aluevaaliehdokas, PS
Ikaalisten kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsen
ympäristölautakunnan jäsen
rakennuskonservaattori (AMK)

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 11.4.2022 15:00 Tilaajille

Vaikka moni asia on hyvin, parannettavaa on yhä – ”Hämeenkyrön Sanna Marin” eli Lotta Hamari työskentelee tutkijana konkreettisesti sen eteen, että kaikkialla saa hyvää hoitoa

KOLUMNI 3.3.2022 13:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Nyt mitataan teot kauniiden sanojen takana – ”Hieman kaksijakoisia ajatuksia synnyttää se että valitetaan kalliista energiasta ja samanaikaisesti heristellään sormea uudenlaisten, puhtaiden energialähteiden suuntaan ja maalaillaan paholaisen kuvia”

KOLUMNI 24.2.2022 20:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Historiallista – ”Harvoin säästötoimenpiteissä on helppoja ratkaisuja, mutta päätöksiä on vaan tehtävä”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 22.2.2022 12:34 Tilaajille

Lisää seutulaisia nimetty tarjolle hyvinvointialueen luottamustehtäviin – alustavat nimitykset voivat vielä muuttua

MIELIPIDE 6.2.2022 08:00 Tilaajille

Lukijalta: Aluevaltuustoon tarvitaan uusi paikkajako – ”Törkeää, että pikkukunnat jäävät ilman edustajaa”