MIELIPIDE 30.6.2023 15:00

Lukijalta: Tuulivoimataiteesta ja Kompista – ”Taide on parhaimmillaan puhutellessaan katsojaa”Arvostan taiteenystävänä sitä, että kauppakeskus Komppi tarjoaa ilmaisen ja valoisan tilan paikallisille taiteilijoille tuoda esiin töitään. Hienoa! Taiteella on tehtävänsä ja yksi niistä on herättää keskustelua. Nykyään on oltava vahvat ja läpinäkyvät perustelut poistaa teoksia julkisista näyttelyistä. Tällainen episodi on tapahtunut Ikaalisissa 2020-luvulla. Kunnia tästä kuuluu Kompille, joka määräsi pika-aikataululla poistettavaksi Riitta Kivikartanon ja Tapio Kivistön tuulivoima-aiheisen teoksen paikallisen taideyhdistyksen näyttelystä.

Teoksen kantaaottavuus syntyy tai ei synny katsojan mielessä, ellei asiaa korosteta näyttelyn esittelyssä erikseen. Mistä lie tieto tullut, mutta Kompissa pääteltiin yhden Ikaalisten kesänäyttelyn teoksista herättävän kävijöissä vääränlaisia mielikuvia tuulimyllyistä ja käskettiin kärrätä pika-aikataululla kohuteos pihalle.
Taide on parhaimmillaan puhutellessaan katsojaa. Kivikartanon ja Kivistön teos osui siis maaliinsa. Jos tuota erikoista episodia ei olisi tullut, niin kuinka moni taidenäyttelyssä kävijä olisi osannut kiinnittää erityistä huomiota koko teokseen. Episodin siivittämänä tuulimyllyteos ampaisi nyt koko Ikaalisten kesä-näyttelyn puhutuimmaksi tapaukseksi.
Teoksen poistamista perusteltiin Kompista niukasti medialle. Perusteissa vedottiin kauppakeskuksen olevan uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton paikka. Nuo perustelut tuntuvat hataralta, sillä kauppakeskuksessa on ainakin aikaisemmin pidetty, sekä poliittistenehdokkaiden tilaisuuksia että seurakunta on ollut esillä Ikaalisten yhteisessä ”olohuoneessa”. Epäilen tämän tapauksen tuoneen Kompille enemmän imagohaittaa kuin hyötyä. Näinä mielikuvamarkkinoinnin ja julkisuudenhallinnan aikoina se on harmi. Teoksen poistaminen näyttelystä antaa varmasti uutta tuulta myllyyn keskustelusta kotiseudun luontoarvoista ja tuulivoimaloiden hyödyistä ja haitoista.


Eeva-Liisa Juurijärvi

taiteenystävä Ikaalisista

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 18.4.2024 12:00 Tilaajille

Horhalanperän tuulivoimasta jätettiin kaavoitusaloitteet Ikaalisille ja Parkanolle – Kaavoitus voisi olla valmis vuonna 2027

HÄMEENKYRÖ 15.4.2024 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrö: Pirkan ura huomioitava Konikallion tuulivoimahankkeessa

IKAALINEN 15.4.2024 13:00 Tilaajille

Kangaslammin energian kaavoituksen aloittaminen käsitellään Ikaalisissa uudelleen – Päätös kuuluukin kaupunginhallitukselle

IKAALINEN 13.4.2024 10:00 Tilaajille

Ikaalisten lausunto: Konikallion ympäristövaikutuksia on arvioitu kattavasti – Pohjaveden laatu ei saa heikentyä

IKAALINEN 12.4.2024 15:00 Tilaajille

Metsähallitus suunnittelee tuulivoima-aluetta Horhalanperälle Ikaalisiin ja Parkanoon – Voimaloita voisi tulla enimmillään yli 20