Urheilu 19.9.2022 18:00

Karpovin veljeksille pronssit Hämeen seudun PM-sisulisäotteluista – Mäkelä viidenneksi Lahdessa

Susanna Mäkelä

IKAALINEN/TAMPERE. Hämeen seudun 9–13- vuotiaiden PM-sisulisäottelut II kilpailtiin Tampereen Ratinan stadionilla lauantaina 17. syyskuuta. Ikaalisten Urheilijoiden kovimmasta menestyksestä vastasivat Karpovin veljekset Timofei ja Mihei. Timofei saavutti pronssia P11-sarjan neliottelussa ja Mihei P9-sarjan neliottelussa.

Timofein pisteet 1 178 koostuivat seuraavista tuloksista: 60 metrin aitajuoksu 10,94, korkeus 131, keihäs 15,67 ja 800 metriä 2.47,50. Hienon ottelun kisannut Timofei otti lajivoiton sekä 60 metrin aidoissa että 800 metrillä. Mihein pistepotti 754 pistettä koostui seuraavista tuloksista: 40 metriä 6,79, korkeus 98, keihäs 14,25, 800 metriä 2.57,08. Mihei ylsi isoveljensä tapaan lajivoittoon 800 metrillä. 40 metrillä Mihein aika oli toiseksi kovin.
Ikaalisten Urheilijoiden värejä edustivat sinnikkäästi ja hyvällä menestyksellä myös Elias Iltanen P11-sarjan neliottelussa sijalle 7, Adalia Rautavaara T10-sarjan neliottelussa ottelemalla sijalle 9 sekä Aida Koskensalo ja Iida Vasu T13-sarjassa viisinottelussa sijoille 11 ja 12.

Tuomas Mäkelä viidennelle sijalle SM-moniotteluissa

Nuorten SM-moniottelut kilpailtiin 17.–18. syyskuuta Lahden stadionilla. Ikaalisten Urheilijoiden värejä kisoissa edusti P14-sarjassa viitosottelussa Tuomas Mäkelä. Päivän kisaurakan ensimmäisenä lajina juostiin 100 metrin aidat. Kisassa mukana olleet 20 urheilijaa juoksivat ottelunsa ensimmäisen lajin kolmessa erässä. Mäkelä juoksi kolmannessa ”kuumassa erässä” oman ennätyksensä 15,16, josta kertyi 704 pistettä. Aika oli lajin viidenneksi kovin. Aitojen jälkeen vuorossa oli pituushyppy. Mäkelän hyppy kulki loistavasti ja pituutta parhaalle hypylle kertyi 579 senttimetriä, jolla Mäkelä kerrytti pistepottiaan lisää 680 pisteen verran. Tulos oli lajin toiseksi kovin ja samalla Mäkelän uusi ennätys. Pituuden jälkeen seuraavana lajina oli keihäänheitto. Ensimmäinen keihäskaari kantoi lukemiin 38,67, mutta se ei miestä tyydyttänyt. Toinen heitto meni yliyrittämiseksi ja epäonnistui. Kolmanteen ja viimeiseen heittoon kovat kilpailuhermot omaava Mäkelä sai päänsä tyhjennettyä ja tekniikan paremmin uomiinsa. Keihäs kaarsi komeasti ennätyslukemiin 43,58. Tulos oikeutti pisteisiin 558 ja piti Mäkelän mukana pronssimitalitaistelussa vielä kolmen lajin jälkeen.

Neljäntenä lajina oli vuorossa teknisesti haastava laji: seiväshyppy. Tässä vaiheessa ottelua oli tiedossa, että Mäkelän tulisi venyä kovaan suoritukseen pysyäkseen mitalitaistelussa mukana. Hän aloitti hyppäämisen korkeudesta 250 ja ylitti tämän jälkeen puhtaalla sarjalla myös korkeudet 260, 270, 280 ja 290. Kolmesta metristä Mäkelä teki kolme hyvää yritystä, mutta riman ylitys ei enää onnistunut. Näin ollen tulokseksi jäi 290, joka sekin on Mäkelän uusi ennätys ja oikeutti pisteisiin 444 pistettä. Lähes kolmituntisen seiväskisan päätyttyä ottelun kolmen kärki pääsi karkuun sen verran, että kisan viimeiseen lajiin eli 1 000 metrin juoksuun ei enää riittänyt kovinta puristusta. Hän juoksi kisan aikaan 3.21,23, joka niin ikään oli Mäkelän ennätys ja kartutti pistepottia 364 pisteen verran.
Kovan kisaurakan ja 12 tuntisen jännittävän kilpailupäivän päätteeksi Mäkelän yhteenlaskettu pistemäärä ottelussa oli 2 750 pistettä. Voiton kovatasoisessa SM-ottelussa vei Lempäälän Kisan Yleisurheilun Noel Nikulainen pistein 3 249. Toiseksi sijoittui Lahden Ahkeran Elias Kemppainen pistein 3 235 ja kolmannen sijan vei niin ikään Lahden Ahkeran Juho Taavila pistein 3 038.