Mielipiteet 27.5.2021 09:00

Ei tuulivoimaloita Ikaalisiin!

Ikaalisiin suunnitellaan jättimäisiä tuulivoimaloita Vatulaan ja Tevaniemeen, jotka yltävät jopa huikeaan 350 metrin korkeuteen ja tehot 14 megawattiin (vertaa Teiharju 87 m ja 1 MW). Näin ison kokoluokan voimaloita ei ole vielä koskaan rakennettu maailmassa ja niiden vaikutusta ympäristöönsä testattu. Haluammeko oikeasti toimia koekaniineina, kun monien kansainvälisten ja kotimaistenkin tutkimusten sekä käytännön kokemuksen mukaan voivat paljon pienemmätkin voimalat vaarantaa alueen asukkaiden terveyttä ja vahingoittavat ympäristöään eri tavoin. Vaikka jatkuvaa pienitaajuista infraääntä emme voi kuulla, vaikuttaa se kehoomme värähtelytasolla ja on altistanut näissä em. tutkimuksissa monille sairauksille.
Olemme siten erittäin huolissamme tuulivoimaloiden aiheuttamista terveysvaikutuksista. Olisi järkevää tutkia voimaloiden vaikutukset perin pohjin ennen kuin mitään näin mittavaa hanketta aletaan tänne edes suunnitella. Kysymyksessä on kuitenkin hyvin merkittävä asia – kaupunkimme asukkaiden terveys ja ympäristön hyvinvointi!
Tonttien ja kiinteistöjen arvo laskee voimaloiden läheisillä alueilla ja myyminen vaikeutuu. Tuulivoimaloiden siivet ovat myös ongelmajätettä. Yhden lavan paino on 20–30 tonnia ja niitä joudutaan vaihtamaan noin 2-6 vuoden välein. Rakennustyöt aiheuttavat itsessään kohtuuttoman ympäristötuhon. Työllisyyttä hankkeet eivät oleellisesti lisää, sillä pääurakoitsijat käyttävät pääosin omaa työvoimaansa. Voimalan käyttöikä on noin 10-20 vuotta, ja niiden kiinteistövero alenee vuosittain 2,5 %, joten sekään tuotto ei tuo alueelle rahaa. Todennäköisesti Ikaalisten asukasmäärä lähtisi myös laskuun ja menettäisimme kaupunkimme parhaimman valttikortin eli sen upean luonnonkauneuden.
Saksassa aiemmin rakennettuja voimaloita puretaan. Tanskassa teollisen kokoluokan voimaloita rakennetaan pääasiassa enää merelle. Norja on nyt myös jäädyttänyt uudet voimalahankkeet ja parlamentti pohtii muutoksia lupalainsäädäntöön.
Palavan tuulivoimalan sammuttaminen on mahdotonta ja palo aiheuttaa vakavaa vaaraa ympäristölle. Talvella siipien jäänheitto on iso ongelma ja niiden katkeaminen aiheuttaa myös vakavan turvallisuusriskin, sillä palaset voivat lentää hyvin kauas. Alueen käyttö muuhun toimintaan on siten riskialtista.
Näiden tietojen valossa tuulivoima ei ole käytännössä kovin ekologinen ratkaisu energiantuotannon osalta. Meillä on myös perustuslaillinen oikeus turvalliseen elinympäristöön, joten ei kiitos tuulivoimaloille!

Tapio Järvensivu
hallintotieteiden maisteri, Ikaalinen
Jaana Vuorenpää
yrittäjä, Ikaalinen
Matti Koivisto
yrittäjä, Ikaalinen

Toimitus pyysi Tuulivoimayhdistykseltä näkemyksiä tuulivoimamielipiteessä esitettyihin väitteisiin, koska osa niistä on kiistanalaisia. Voit lukea tekstin painamalla tästä

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 24.4.2024 14:00 Tilaajille

Kesäteatterit haluavat jälleen hykerryttää katsojia niin hauskoilla hahmoilla kuin tarinoiden käänteillä

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa