Mielipiteet 27.5.2021 09:01

Tuulivoimayhdistyksen kanta

Suomen tuulivoimayhdistys kertoo, että tällä hetkellä Suomeen rakennettujen tuulivoimaloiden suurin korkeus on 250 metriä, eikä tuota korkeampia voimaloita ole vielä rakennettu. Kaavoituksessa varaudutaan kuitenkin tekniseen kehitykseen ja voimaloiden koon kasvuun. Ympäristövaikutukset, kuten maisemavaikutukset sekä äänen ja välkkeen leviäminen mallinnetaan ja arvioidaan kaavoituksessa käytettävän maksimikorkeuden mukaan.
Useiden kansainvälisten ja suomalaisten tutkimusten mukaan tuulivoimaloiden kuultava tai infraääni ei aiheuta terveyshaittaa, kun noudatetaan Suomen tuulivoimaloille käytössä olevia ääniohjearvoja.
Lavat eivät ole ongelmajätettä, jota nykyään kutsutaan vaaralliseksi jätteeksi. Suomessa on tällä hetkellä käynnissä ympäristöministeriön rahoittama, Muoviteollisuus ry:n vetämä KiMuRa-hanke, jossa lujitemuovijätteelle luodaan keräys- ja käsittelyverkosto. Lujitemuovijätettä tulee lapojen lisäksi muun muassa veneteollisuudesta. Murske ohjataan tällä hetkellä sementin valmistukseen raaka-aineeksi ja energialähteeksi. Tuulivoimalan lavat suunnitellaan kestämään koko voimalan elinkaaren ajan, mutta erityistilanteissa lapoja voidaan joutua vaihtamaan jo aiemmin.
Voimalan käyttöikä on 20-30 vuotta, uusimmilla jopa yli 30 vuotta. Tuulivoimala ei välttämättä koko elinkaarensa aikana saavuta minimiverotusarvoaan. Elinkaaren eri vaiheissa tuulivoimalasta maksetaan kiinteistöveroa 15 000-31 000 euroa vuosittain. Suomessa on useita kuntia, jotka jo tällä hetkellä saavat yli miljoonan euron vuotuiset kiinteistöverotulot tuulivoimasta.
Tuulivoimaloiden rakentamisesta syntyy samanlaisia ympäristövaikutuksia kuin muustakin rakentamisesta, eli ääntä ja liikettä. Tuulipuistosta 97 prosenttia jää alkuperäiseen tilaansa.
Saksassa on noin 30 000 tuulivoimalaa Suomen kokoisessa maassa. Voimaloiden teknologia on kehittynyt nopeasti, ja korvaamalla 10 vuotta vanha voimala uudella voidaan samalta paikalta saada paljon enemmän sähköä. Käytetyt voimalat kierrätetään tai myydään sähköntuotantokäyttöön toisella markkinalla. Norjassa ollaan muuttamassa tuulivoimala-alueiden luvitus- ja suunnittelukäytänteitä, eikä uudella tavalla luvitettuja hankkeita ole vielä valmiina.

Tämä kirjoitus liittyy UutisOivassa julkaistuun mielipiteeseen, jonka voit lukea painamalla tästä. Toimitus pyysi Tuulivoimayhdistykseltä näkemyksiä tuulivoimamielipiteessä esitettyihin väitteisiin, koska osa niistä on kiistanalaisia.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa

IKAALINEN 13.4.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten kaupunki myönsi noin 6 000 euroa vesistöjen kunnostushankkeisiin