IKAALINEN 24.5.2022 09:00

Villa Vihdassa saunojat kylpevät makoisissa löylyissä ja Kyrösjärven ilta-auringossa

Terhi Palonen

Toivolansaaren pohjoisrannalla ilta-auringossa kylpevän Villa Vihdan ovi käy, kun saunojat pulahtavat vilvoitteleman lKyrösjärveen.

Reetta Liukkonen innostui kylpemään Villa Vihdassa parisen vuotta sitten, kun sauna valmistui.
– Jäin koukkuun heti, varsinkin avantouinti on ihanaa. Lauteilla unohtuvat arjen asiat. Keho ja mieli saavat virkistystä. Hienoa on myös se, kun porukka lauteilla on rentoa ja meitä on ihmisiä laidasta laitaan, kerran tai kaksikin kertaa viikossa Vihdassa saunomassa käyvä Liukkonen kertoo.
Reetta innosti myös poikansa Vilin Villa Vihtaan.
– Talvesta alkaen olen käynyt äidin kanssa saunomassa ja uimassa. Plussaa ovat siistit ja väljät tilat, Vili sanoo.
Saunaseura Löylynlyöjien talkoolaisista lämmitysvuorossa olevat Arto Kivimäki ja Mikko Viitakoski huolehtivat, että sauna pysyy tasaisen lämpimänä.
– Puita käydään lisäämässä noin parinkymmenen minuutin välien, miehet kertovat.
Ison saunan lämmitys on aloitettu jo kolme puoli tuntia aiemmin. Pesään laitetaan pystykuivaa kuusta jasekapuuta.
– Tavoitteena on, että lämpöä saunassa olisi noin 80–90 astetta. Saunassa on lauteita eri tasoilla, joten jokainen saa mieleisensä lämmön: joku haluaa kovempia löylyjä, toinen tykkää lempeämmistä löylyistä, lämmittäjät tietävät.

Maisema ja tilat saavat kiitosta

Saunaseura Löylynlyöjien upean talkootyön tulos Villa Vihta avasi ovensa parisen vuotta sitten. Koronan takia saunan ovet kuitenkin olleet säpissä tämän tästä.

– Saunasta on tullut jo pienessä ajassa hyvin suosittu, ja onneksi nyt on jälleen päästy normaaliin aikaan ja sauna on jälleen avoinna säännöllisesti. Kiitosta olemme saaneet monenlaisilta kävijöitä. Lapsiperheetkin ovat kovasti kehuneet saunaa ja sen uimarantaa, kertoo Löylynlyöjien puheenjohtaja Kalle Kauppila.
Rantasaunan sielu on luonnollisesti itse sauna, johon mahtuu parhaimmilllaan kerralla 35 saunojaa.
Löylyhuoneen seinät on paneloitu tuppeen sahatulla haavalla, lauteet ovat leveää, tummaksi sävytettyä kuusilankkua. Naisille ja miehille on omat pukuhuoneet ja suihkutilat.
Rannan puolella olevalta reilun kokoiselta terassilta, kuten isosta keittiötuvastakin avautuu komeat näkymät Kyrösjärvelle.
– Hieno luonnon ympäristö, siisteys, hyvä ranta ja erityisesti hyvät löylyt, kertovat asiakkaiden palautteesta talkoolaiset Airi Kivimäki ja Raija Viitakoski.

Tilaussaunaa varataan paljon

Kesä näyttää Villa Vihdassa hyvältä.

– Tilaussaunoja on varattu jo hyvin paljon, ja kesän viikonloput ovat täyttymässä. Yleisillä vuoroilla talven ja kevään aikana on käynyt keskimäärin 50 henkeä illassa. Kun matkailukausi pääsee vauhtiin, uskomme määrän nousevan. Saunafestivaaleille odotamme myös runsasta osanottoa, Kauppila kertoo.
Saunalla siirryttiin toukokuussa kesäaikaan, ja kaikille avoimia yleisiä saunavuoroja on viikossa kolmena päivänä. Sen lisäksi Villa Vihtaa vuokrataan yksityiskäyttöön yleisten vuorojen ulkopuolella.
– Tilaussaunaa varaavat yhdistykset ja yritykset, mutta myös yksityiset hyvin monenlaisiin tapahtumiin ja juhliin, Kauppila kertoo.
– Ja maisema Kyrösjärvelle on upea. Siinä silmä lepää, Reetta Liukkonen huokaa.

Saunafestivaaleilla on juhlavuosi

Saunaseura Löylynlyöjät järjestää jo 25. kerran Saunafestivaalit. Toivolansaareen leirintäalueella seuran ylpeyden Villa Vihdan lisäksi useat muutkin festivaalisaunat lämpiävät 15.–16. heinäkuuta.

Tapahtumassa mitellään tuttuun tapaan vihdanteon suomenmestaruuksista ja löylynheiton maailmanmestaruudesta. Molemmissa kilpailuissa on sarjat aikuisille ja lapsille. Yleisö pääsee myös opettelemaan oikeaoppisen vihdan tekoa. Lapset pääsevät kisaamaan vastanheitossa.
Festivaaleilla julkistetaan vuoden savusauna ja vuoden saunamestari. Yleisö puolestaan pääsee valitsemaan paikalle tuoduista siirtosaunoista parhaan. Lauantai-illan hämyssä vieraita viihdyttää artisti Teemu Rajamäki.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

PÄÄKIRJOITUS 6.3.2024 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Tapahtumat ovat tärkeitä käyntikortteja – Potter-illasta olisi isoksikin vetonaulaksi

Uutiset 14.11.2023 17:00 Tilaajille

Villa Vihdan jälleenrakennus on hyvässä vauhdissa – pahin on selätetty, kun purkutöiden jälkeen on päästy rakentamaan

IKAALINEN 22.8.2023 17:00 Tilaajille

”Tämä paikka on ollut kävijöille henkireikä” – Villa Vihdan halutaan nousevan tuhkasta vielä uudelleen

PÄÄKIRJOITUS 19.7.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Villa Vihdan palo on iso takaisku – ”Ei voi kuin toivottaa saunaseuralaisille onnea ja sitkeyttä, jotta he jaksavat rakentaa kotisaunansa uudelleen”

IKAALINEN 17.7.2023 11:05 Tilaajille

Saunaseura Löylynlyöjien puheenjohtaja Kalle Kauppila: Villa Vihdan palovahingot ovat useita kymmeniä tuhansia euroja, talkootyötunteja ei summaan pystytä edes laskemaan