IKAALINEN/SKELLEFTEÅ 20.5.2023 15:00

Valoisa suurviesti jäähallin uumenista suunnistetaan tänään – Nouskilla on kasassa kilpailukykyisin joukkue moneen vuoteen

Juho-Veikko Hytönen
Ruotsalaisten Jukolan viestinä tunnettu Tiomila suunnistetaan viikonloppuna 20.–21. toukokuuta. Ikaalisten Nouseva-Voima lähtee viestiin kovemmalla joukkueella kuin moniin vuosiin ja sen vuoksi seuralla on hyvät mahdollisuudet sijoittua viestissä kymmenen parhaan joukkoon.

– Meillä on kilpailukykyisempi joukkue kuin vuosiin. Kaikille on löytynyt sopiva osuus ja se on pitkälti seurausta siitä, että olemme saaneet uusia vahvistuksia riveihimme, valmentaja ja itsekin viestiä juokseva Vesa Taanila sanoo.
Vuosi sitten Nouski oli Örebrossa sijalla 26. Tuolloin suurin takaisku oli Eetu Savolaisen loukkaantuminen ja kisasta pois jääminen viikko ennen viestiä. Tällä kertaa kaikki miehet ovat ainakin kisaviikolla vielä ehjänä ja seura on vahvistunut neljällä uudella miehellä. Heistä kolme suunnistaa Tiomila-joukkueessa.
Yksi uusista vahvistuksista on Joona Huila, joka on esittänyt vahvoja otteita kevään Viestiliigassa. Huila vie Tiomilassa viidettä osuutta.
– Itse tykkään omasta osuudestani, sillä siinä pitkän yöosuuden jälkeen viesti ikään kuin alkaa uudestaan pienellä yhteislähdöllä. Toivottavasti on vielä mahdollisimman pimeää, jotta pääsen hyödyntämään yösuunnistustaitojani, Huila ennakoi.


Poikkeuksellisen valoisaa

Vuoden 2023 Tiomila järjestetään pohjoisempana kuin koskaan aiemmin. Kisapaikkana on Skellefteå, joka sijaitsee Perämeren rannalla Raahen korkeudella vain 250 kilometriä Haaparannasta ja Torniosta. Alueen metsät ovat varmasti lumettomia vasta toukokuun puolivälissä, minkä vuoksi tapahtumakin järjestetään tavallisen huhti-toukokuun taitteen sijaan pitkälti toukokuun puolella.

Myöhäisen ajankohdan vuoksi myös pohjoisen yötön yö kurkottaa lähemmäksi, eikä Tiomila ole tavallisen pimeä. Perinteisesti viestissä on juostu jopa kahdeksan osuutta otsalamppu päässä. Tällä kertaa oikein pimeitä osuuksia on vain kolme. Tämä ei välttämättä haittaa nouskilaisia.
– Olemme välillä olleet kärsimässä yöosuuksilla, kun etenkin ruotsalaisista seuroista löytyy todella paljon kovia yösuunnistajia. Valoisa Tiomila ei ole meille ongelma, ehkä pikemmin pieni etu. Erikoiset valaistusolosuhteet ja pohjoisruotsalainen maasto tuovat viestiin uutta mielenkiintoa. Uskon, että luvassa on yllätyksiä niin juoksujärjestysten kuin suoritustenkin suhteen, Vesa Taanila arvioi.


Vaihto ja maali jäähallissa

Tämänkertainen Tiomila on erikoinen myös siinä mielessä, että tapahtumapaikka sijaitsee sisätiloissa. Jääkiekostaan tunnetun paikkakunnan kotijoukkue jäi tällä kertaa karvaasti hopealle Ruotsin pääsarjassa SHL-liigassa. Mestaruusjuhlien sijaan Skellefteån AIK:n kotihallissa järjestetään suunnistusjuhlat. Tiomilan vaihtopaikka ja maali sijaitsevat areenan lattiatasossa, siis siellä, missä yleensä pelataan jääkiekkoa.

Suunnistuskilpailut eivät yleensä ole olleet yleisömagneetteja, mutta tällä kertaa areenassa on tilaa 6 000 katsojalle ja areena sijaitsee vain reilun kilometrin päässä Skellefteån keskustasta. Tällä järjestäjä toivoo saavansa nostetta koko lajille Pohjois-Ruotsissa.
Jäähallin sisällä olevan areenan toinen etu on, ettei joukkueiden valmentajien ja huoltajien tarvitse hytistä mahdollisessa sateessa kuraisella pellolla, vaan käytössä on areenan lämpimät sisätilat ja siellä toimivat ravintolat. Tosin kaikille valmentajille ei ole tilaa vaihtoaition penkin takana perinteisen jääkiekko-ottelun tapaan, sillä mukaan on ilmoittautunut 226 kymmenhenkistä miesten joukkuetta.


Myös nuoret mukana

Nouskin joukkue matkustaa Skellefeteåån jo keskiviikkona osallistuakseen helatorstaina isoon kansalliseen kilpailuun, joka kokoaa kaikki Ruotsin huippusuunnistajat mukaan.

– Usein olemme matkanneet Tiomilaan vasta lauantaina eli samana päivänä, kun kilpailu alkaa. Nyt valmistautuminen on huolellisempaa, kun suunnistetaan kunnon kisa alle ja tehdään pari harjoitusta naapurimaastossa, Taanila sanoo.
Miesten viesti alkaa tänään lauantaina kello 20.30 paikallista aikaa. Voittajaa odotetaan maaliin sunnuntaina kello 6.45 paikallista aikaa. Naisten viesti suunnistetaan lauantaina iltapäivästä. Nuorten viesti avaa kilpailuviikonlopun lauantaina aamupäivästä ja Nouskilla on pitkästä aikaa joukkue myös tässä neliosuuksisessa kilpailussa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 15.5.2024 08:00 Tilaajille

Nouskin kasvatit, Oksasen sisarukset valittiin suunnistuksen maailmancup-reissuun Sveitsiin ja Italiaan

IKAALINEN 14.5.2024 19:00 Tilaajille

Oksasilla mahtava sprinttiviikonloppu pääkaupunkiseudulla – Nouski loppusuoran verran kymppisakista Tiomilassa

IKAALINEN/NYNÄSHAMN 2.5.2024 11:00 Tilaajille

Nouskin joukkue Tiomilaan on parempi kuin vuosiin – Perinteikäs viesti suunnistetaan ensi viikonloppuna

IKAALINEN 20.2.2024 14:00 Tilaajille

Teemu Oksanen rikkoi IU:n ikivanhan ennätyksen – Suunnistaja kunnostautui ratajuoksussa

IKAALINEN 26.1.2024 11:00 Tilaajille

Yhdelle seudun suunnistajista kesälajien apurahaa – Apurahoilla tähdätään kansainvälisiin arvokisoihin