Mielipiteet 6.5.2021 13:00

Uusi jätelaki ei huomioi ongelmia

Hallituksen esitys uudesta jätelaista ohjaa vielä aiempaakin selkeämmin lietekuljetuksen kunnan eli jätehuoltofirman kilpailuttamaksi monopolitoiminnaksi.
Kaivojen tyhjennystä on kokeiltu kunnan eli käytännössä jätehuoltoyhtiön järjestämänä. Miksi kokemuksia ei ole huomioitu laissa? Esimerkiksi pääkaupunkiseudulta toimiva, Tampereen ja Pirkanmaan alueelle monopolin saanut osakeyhtiö ei ole kyennyt huomioimaan paikallisia ongelmia.
Monopolijärjestelmä on odotetusti nostanut hintoja ja heikentänyt palvelua. Lähes 50 paikallista yrittäjää on joutunut lähtemään alalta. Myös monen maanviljelijän sivuelinkeinoista kaivojen tyhjennys ja lietekuljetus poistui, samoin lietteiden sisältämien ravinteiden tehokas hyötykäyttö.
Viimeksi 2015 kaikki kunnat, yrittäjät sekä asukkaat toivoivat perinteisen sopimusperusteista kiinteistöhaltijan järjestämän säilyttämistä.
Asukas ainoana pystyy ennakoimaan tyhjennystarpeen. Kiinteistöhaltijan järjestämä tyhjennys on mahdollista tilata huomioiden paikalliset olosuhteet, kuten teiden kunto. Sen saa asukkaalle sopivana ajankohtana. Kuljetusyrittäjän vaihtaminen on mahdollista, mikäli hinta tai palvelu ei tyydytä. Kiinteistöhaltijan kuljetusjärjestelmä ylläpitää tervettä kilpailua.
Uusi jätelaki ei huomioi lainkaan ongelmia. Päinvastoin. Kunnan eli käytännössä jätehuoltoyhtiön järjestämä monopolijärjestelmä ei välttämättä tarjoa kuljetusta kattavasti ja luotettavasti eikä kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin. Vaatimusten kirjaaminen lakiin ei riitä, mikäli kuljetusjärjestelmiä ei tarkastella tasavertaisina.
Ehdotettua jätelakia pitää muuttaa. Sekä vapaaseen yrittämiseen perustuva sopimusperusteinen kiinteistöhaltijan malli että kunnan eli jätehuoltoyhtiön järjestämä yhden monopoliaseman saavuttaneen yhtiön kuljetusjärjestelmä on asetettava samalle viivalle. Näistä pitää voida peruskunnissa valita se, joka paikallisesti täyttää paremmin lain vaatimukset.
Kuntavaaleissa puolueiden ja ehdokkaiden pitää linjata kantansa asiaan. Jätin kuukausi sitten Tampereen valtuustossa aloitteen kuljetusjärjestelmien arvioimiseksi.
Aarne Raevaara
tamperelainen kaupunginvaltuutettu (ps.)
Tampereen alueellisen jätehuoltojaoston jäsen 2013-2017

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 18.6.2021 16:00 Tilaajille

Napakat

Mielipiteet 17.6.2021 10:00 Tilaajille

Hämeenkyrön ala-asteen luokkakoko

Pääkirjoitus 17.6.2021 06:00 Tilaajille

Tuoreet ja kokeneet tukevat toisiaan

Mielipiteet 16.6.2021 15:30 Tilaajille

Hämeenkyrön vanhalle hautausmaalle tarvitaan puutarhuri

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 15.6.2021 09:00 Tilaajille

Annika Saarikko vieraili Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa