Pääkirjoitus 17.6.2021 06:00

Tuoreet ja kokeneet tukevat toisiaan

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Kansa on taas puhunut ja uudet valtuutetut valittu. Seudullamme valtuutettujen joukossa käy iso muutoksen aalto, kun Hämeenkyrön 35:stä valtuutetusta uusia on 12 ja Ikaalisissa 27:stä valtuutetusta uusia peräti 15. Jämijärvellä uusia valtuutettuja on kahdeksan 17:sta. Toki osa tekee paluun päättäjäksi tauon jälkeen, mutta suurin osa uutena valituista on valtuustossa ensikertalaisia.
Vaikka uusia päättäjiä valtuustoihin nousee paljon, huomiota herättävää on nuorten päättäjien puuttuminen. Alle 30-vuotiaita päättäjiä on Jämijärvellä ja Ikaalisissa ainoastaan yksi ja Hämeenkyrössäkin vain kolme. Nuorten aikuisten puuttuminen ei ole iso ongelma, kunhan tämänkin ikäryhmän tarpeet muistetaan huomioida päätöksenteossa. Juuri nuoret aikuisethan ovat yksi tärkeä ikäryhmä, josta kuntien pitäisi saada houkuteltua asukkaita. Opintonsa päättävät ja työelämää aloittelevat nuoret aikuiset olisivat potentiaalisia paluumuuttajia. Se kuitenkin edellyttää, että tuttu kotipaikkakunta koetaan edelleen houkuttelevana. Tähän voivat uudet valtuutetut päätöksillään vaikuttaa.
Koska valtuustoissa käy reipas tuuletus, voi odottaa myös päätöksentekoon tuoreita näkökulmia ja tervettä kyseenalaistamista. Parhaimmillaan uudet valtuutetut ravistelevat kokeneiden ajatuksia ja vastaavasti kokeneemmat poliitikot avartavat tulokkaiden näkökulmia kuntamaailman lainalaisuuksiin.
Tulevina vuosina seutumme kunnissa tehdään tärkeitä päätöksiä. Yksi keskeisimmistä asioista Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa on se, miten kunnat pääsisivät ottamaan oman osansa Pirkanmaan kasvusta. Tampereen kehyskuntien kehitystä on seurattu sivusta jo kauan, mutta myös meidän kuntiemme väkiluku ja elinvoima pitäisi saada kääntymään kasvuun. Keskiössä vetovoimassa ovat yritykset ja työpaikat. Niiden myötä on helppo houkutella myös uusia asukkaita. Toivottavasti tuoreet valtuustot löytävät uusia ja raikkaita keinoja seutumme elinvoiman rakentamiseen. Joku uudenlainen yhteistyö kuntien välilläkin voisi tuottaa tuloksia?

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 29.7.2021 14:00 Tilaajille

Onko seurakunta kiinni kesällä?

HÄMEENKYRÖ 29.7.2021 13:50 Tilaajille

Venäläisen musiikin ja laulujen konsertti Heiskan kesäteatterissa elokuun toisena sunnuntaina

IKAALINEN 29.7.2021 12:00 Tilaajille

Ikaalilaiselta Pekka Tuulenkylältä jo yhdeksäs teos

IKAALINEN 29.7.2021 10:00 Tilaajille

Sarkkilanportin asukasyhdistyksen ansiosta kukkapelto saa jatkoa

Pääkirjoitus 29.7.2021 06:00 Tilaajille

Hyvä palvelu tuo asiakkaan takaisin