IKAALINEN 26.5.2021 17:30

Toivolansaaren asuntorakentamiselle ei löytynyt vaalipaneelissa kannattajia

Terhi Palonen

Toivolansaaren tulevaisuus ja etenkin asuntorakentaminen sinne kirvoitti laajan keskustelun UutisOivan järjestämässä vaalipaneelissa. Valtaosa mukana olleista valtuutetuista kannattaa alueen pitämistä virkistys- ja matkailukäytössä. Yksikään ehdokas ei suoraan lähtenyt kannattamaan alueen kaavoitusta myös asuntokäyttöön.

Paneeliin osallistuivat Ilmo Kalli (kesk.), Kari Kuivala (kesk.), Esko Tapiainen (kesk.), Jaana Viilo (kesk.), Matti Äijö (kesk.), Valtteri Änkö (kesk.), Pirjo Berg (kok.), Mika Kyrönviita (kok.), Kalle Mäkelä (kok.), Suvi Veramo (kok.), Kari Salo (kd.), Henna Koivisto (ps.), Tapio Tienari (sd.), Arja Asell (vihr.) ja Ville Kärkkäinen (vihr.). Paneelikeskustelun juonsi UutisOivan päätoimittaja Katri Linnikko.

Kaava uusiksi

Keskustelun Toivolansaaresta aloittanut ympäristölautakunnan puheenjohtaja Kyrönviita muistutti, että Toivolansaaressa on tällä hetkellä lainvoimainen kaava, joka mahdollistaa jo nyt sinne asuntorakentamista.

– Nyt kaavaa tarkastellaan uudelleen eli otetaanko Toivolansaari nykyistä enemmän virkistyskäyttöön, vai sekä asunto-, että virkistyskäyttöön vai pelkästään virkistyskäyttöön. Ikaalisissa pitää olla tarjolla erilaisia asumispaikkoja, myös järvimaisemilla varustettuina, Kyrönviita sanoi.
Veramolle Toivolansaari on erityisen rakas paikka.
– Se pitää säilyttää virkistyskäytössä. Leirintäaluetta voisi kehittää tiloja ajanmukaistamalla ja rakentamalla ehkä lisää mökkejä. Asuntorakentamista ei sinne pidä sallia. Ikaalisissa on yllin kyllin tontteja tarjolla, Veramo totesi.

Virkistyskäyttö sai kannatusta

Tienarin mukaan Toivolansaari pitää säilyttää nykyisenlaisena.

– Nyt tehtävällä kaavalla pitää kumota asuntorakentaminen sinne. Kehitetään leirintäaluetta ja sitä kautta saadaan matkailutuloja, Tienari sanoi.
Myös Asell pitää tärkeänä Toivolansaaren pitämisen virkistyskäytössä.
– Toivolansaari on yksi Suomen hienoimmilla paikoilla sijaitsevista leirintäalueista, sanoo itsekin karavaanariksi tunnustautuva Asell.
– Sitä pitää kehittää. Nyt olisi hyvä kuulla kaikenikäisten kaupunkilaisten mielipiteitä siitä, mitä he haluavat Toivolansaareen. Se olisi osallistavaa budjetointia, Asell sanoi.

Laajaan keskusteluun

Niin kauan kuin meillä on kaavoitettua tonttialuetta lähes yhtä lähellä kuin Toivolansaaressa, rakennetaanko ne tontit ensin, totesi Äijö.

Koivistokin haluaa pitää Toivolansaaren virkitysaluekäytössä, sitä ei pidä uhrata asuntorakentamiseen.
– Ideoidaan kuntalaisten kanssa sille käyttöä, hän esitti.
Kalli muistutti, että nyt vireillä oleva kaava tulee moneen kertaan kuultavaksi ja nähtäväksi.
– Katsotaan sen perusteella, mitä asiasta ollaan mieltä ja mielipiteet otetaan päätöksenteossa huomioon.

Vaihtoehtoja selvitettävä

Viilo vertasi Toivolansaarta kauppalan keuhkoihin.

– Aluetta on hoidettava hyvin. Tulevaisuudessa leirintäalueelle tarvitaan ehkä lisää tilaa matkailijoille.
Myös Berg kannattaa Toivolansaaren virkistyskäyttöä, mutta oli huolissaan osan alueen hoitamattomuudesta.
– Alue tulisi pitää siistinä, hän sanoi.
Salon mielestä Toivolansaari on monelle kuin pyhä maa.
– Nyt kun kaavoitusprosessi on aloitettu, jokainen voi sanoa asiasta mielipiteensä. Sen jälkeen tehdään päätöksiä. Nyt on tärkeää avoimesti keskustella asiasta, mutta ilman ennakkoluuloja, Salo sanoi.

Mäkelä oli Salon kanssa samoilla linjoilla.

– Malttia asian käsittelyyn. Päätöksiä ei saa tehdä tunteella, vaan avoimesti selvittää eri vaihtoehtoja ja tuoda ne laajaan keskusteluun.
Kuivalakin toivoo, että alueen kehittämisestä tehdään tarjolle useita eri versioita ja havainnekuviakin.
– Alue on niin iso, että sinne saadaan paljon toimintoja, hän totesi.
Kärkkäisen mielestä Toivolansaari pitää säilyttää virkistys- ja matkailukäytössä tulevaisuudessakin. Hän kysyi Kyrönviidalta, onko ainoa vaihtoehto tehdä omakotitalokaava, vai kannattaisiko ensin kysyä kuntalaisten mielipiteitä.
– Ympäristölautakunta saa kolme erilaista esitystä tulevaksi kaavaksi. Nämä esitykset tulevat nähtäville, ja niihin voivat kaikki halukkaat antaa näkemyksensä. Missään nimessä väkisin ei Toivolansaareen tulla määrittelemään rakennusoikeuksia, Kyrönviita kertoi.
Ikaalisten vaalipaneelissa keskusteltiin myös siitä, miten kaupungista tehdään yrityksille ja uusille asukkaille entistä houkuttelevampi. Panelistit keskustelivat myös muun muassa vanhusten hoidosta, kansalaisopiston tulevaisuudesta ja kaupungin tuesta yhdistyksille.
Vaalipaneeli kuvattiin tiistaina 18. toukokuuta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 15.9.2021 19:00 Tilaajille

Toivolansaaren kaavamuutos keskeytetään tässä vaiheessa

IKAALINEN 9.9.2021 14:00 Tilaajille

Toivolansaaren kaavamuutosta ehdotetaan keskeytettäväksi tässä vaiheessa

Uutiset 24.4.2021 14:00 Tilaajille

Toivolansaaren ulkomuseo on palanen mennyttä aikaa

IKAALINEN 19.3.2021 15:00 Tilaajille

Tältä näyttää Ikaalinen ilmasta käsin

Näytä mainos