IKAALINEN 23.5.2022 17:00

Tevaniemen tuulivoimakaavaluonnos: vaikutus maisemaan ja kulttuuriympäristöön on kohtalainen – kyläläisiä huolettaa riski pohjavesille

Sakari Ilomäki

Tevaniemen maamiesseurantalon saliin kokoontui reilut 70 henkeä kuulemaan, kun Sitowisen Timo Huhtinen esitteli Tevaniemen tuulivoimaosayleiskaavan luonnosta. Tilaisuuden jälkipuoliskon keskusteluosuudessa toistuivat aiemminkin esitetyt huolet ja epäilyt tuulivoimaloiden mahdollisista haitoista. Kaavaluonnoksesta keskustelua ei syntynyt.

Alueen nykytilanteesta Huhtinen totesi, että lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin puolentoista kilometrin etäisyydellä suunnitelluista tuulivoimaloista ja alle kahden kilometrin etäisyydellä lähimmästä voimalasta sijaitsee 18 lomarakennusta ja 28 asuinrakennusta.
Maisemavaikutusta tuulivoimaloilla olisi sekä maakunnallisesti arvokkaille maisema-alueille että maakunnallisesti arvokkaaseen kulttuurimaisemaan.
– Kokonaisuutena hankkeen vaikutukset maisemaan ja kulttuuriympäristöön ovat kohtalaiset, Huhtinen totesi.
Useissa esitellyissä havainnekuvissa maisemavaikutuksen todettiin olevan merkittäviä paikoissa, jotka sijaitsevat muutaman kilometrin etäisyydellä hankealueesta.

Siirtokaapelin rakentaminen voi vaikuttaa pohjaveteen

Tevaniemen pohjavesialueeseen hankkeella voi olla vaikutusta etenkin sähkönsiirtokaapelin rakentamisen aikana.

Ympäristöluvan tarpeesta Huhtinen sanoi lähtökohtana olevan, että voimalat suunnitellaan niin, ettei niistä aiheudu kohtuutonta haittaa, jolloin ympäristölupaa ei tarvita.
Tuulivoimaloiden osat kuljetetaan Tevaniemeen etelän suunnasta Hämeenkyrön ja Viljakkalan kautta, koska pohjoiselle reitillä on painorajoitettu silta.
Kiinteistöverotuottoa koskevaan kysymykseen Huhtinen arvioi summaksi 30 vuoden aikana noin puoli miljoonaa euroa per voimala. Raimo Kauppila sanoi Huhtisen arvion olevan alakanttiin ja perustuvan ehkä pienempien voimaloiden kiinteistöverotuottoon.
Tilaisuutta juontanut Pasi Lappalainen Nosto Colsulting Oy:stä summasi yhdeksän voimalan tuulipuiston kiinteistöverokertymäksi karkeasti viisi miljoonaa euroa 30 vuoden aikana.
Kaavaluonnos on parhaillaan nähtävillä ja siitä voi jättää mielipiteitä Ikaalisten kaupungille 9. kesäkuuta asti.

Laskeeko kiinteistöjen arvo?

Yksi verkon kautta kysymyksen lähettänyt oli huolissaan lähialueen kiinteistöjen arvon laskusta.

– Suomessa on tutkittu toteutuneita kiinteistökauppoja seitsemällä tuulivoima-alueen lähialueella vuosina 2013-2021. Sen tutkimuksen perusteella asuinkiinteistöjen arvo ei laskenut tuulivoimaloiden johdosta, Huhtinen kertoi.
Samoin kysyttiin hankkeen riskistä pohjavesialueelle sekä siitä, kenen vastuulla mahdolliset vahingot ovat.
– Hanketoimijan vastuulla. Kuka onkaan siinä vaiheessa voimalan rakentaja tai ylläpitäjä, niin hän vastaa, totesi projektipäällikkö Marko Ekman Etha Wind Oy:stä.
Raimo Mäkelä Riitialan vesiosuuskunnasta korosti riskien pohjavesialueelle olevan kaikkein keskeisin tekijä.
– Tässä on aika lailla lillukanvarsia pyöritelty. Kaikkein suurin meihin vaikuttava asia on pohjavesialueen läpi vietävä kaapeli, Mäkelä sanoi.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 18.4.2024 12:00 Tilaajille

Horhalanperän tuulivoimasta jätettiin kaavoitusaloitteet Ikaalisille ja Parkanolle – Kaavoitus voisi olla valmis vuonna 2027

HÄMEENKYRÖ 15.4.2024 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrö: Pirkan ura huomioitava Konikallion tuulivoimahankkeessa

IKAALINEN 15.4.2024 13:00 Tilaajille

Kangaslammin energian kaavoituksen aloittaminen käsitellään Ikaalisissa uudelleen – Päätös kuuluukin kaupunginhallitukselle

IKAALINEN 13.4.2024 10:00 Tilaajille

Ikaalisten lausunto: Konikallion ympäristövaikutuksia on arvioitu kattavasti – Pohjaveden laatu ei saa heikentyä

IKAALINEN 12.4.2024 15:00 Tilaajille

Metsähallitus suunnittelee tuulivoima-aluetta Horhalanperälle Ikaalisiin ja Parkanoon – Voimaloita voisi tulla enimmillään yli 20