HÄMEENKYRÖ 12.8.2024 07:00

Silta-foorumissa pohdittiin kunnan ja kuntalaisten ilmastotekoja – Käyrien kurkkujenkin ostaminen pienentää hiilijalanjälkeä

Nea Kilpinen



Elokuisen Silta-foorumin aiheena oli tällä kertaa Hämeenkyrön kunnan ilmasto-ohjelma.

Silta-foorumi on kunnan väline, jolla lisätään osallisuutta sekä edistetään vuoropuhelua kunnan ja kuntalaisten välillä. Siksi ilmastonmuutoksen hillitsemistä ja siihen sopeutumista käsiteltiin nimenomaan kuntalaisten näkökulmasta.
Hämeenkyrön kunnan ilmasto-ohjelmaluonnosta olivat esittelemässä aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI part of FCG:n asiantuntijat Vera Järvenreuna ja Sara Anttila.
He muistuttivat, että Hämeenkyrö liittyi vuonna 2017 Hinku-verkostoon eli Hiilineutraaleihin kuntiin. Samalla se sitoutui Hinku-tavoitteisiin eli vähentämään hiilidioksidipäästöjään 80 prosentilla vuoden 2007 päästöistä vuoteen 2030 mennessä.
– Tällä hetkellä tilanne on se, että kunnan päästöt ovat vähentyneet kolmanneksella, joten suunta on oikea, Järvenreuna analysoi.
– Kunta ei kuitenkaan voi saavuttaa tavoitteitaan yksin, vaan siihen tarvitaan myös kuntalaisia. Kunnan päästöistä suurin osa tulee kotitalouksista eli tavallisten hämeenkyröläisten tavallisesta elämästä.

Hiilijalanjälki pienemmäksi

Kuntalaisten rooli ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on tärkeä. Tilanne saattaa aiheuttaa ilmastoahdistusta, mutta on syytä muistaa, että pienillä teoilla on suuri vaikutus.

– Kyse on isosta kokonaisuudesta, jonka pienet palaset tukevat toisiaan. Kuntalaiset ja kunnat eivät ole tässä yksin, vaan taustalla tehdään töitä myös kansallisesti, Järvenreuna lohdutti kuntalaisia.
Mutta miten kuntalaiset voivat osallistua ilmastotalkoisiin? Vähentämällä omaa hiilijalanjälkeään eli oman toimintansa aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Ilmastoviisailla teoilla on tapana tarttua ihmiseltä toiselle.
Silta-foorumiin osallistujia kehotettiin testaamaan oma hiilijalanjälkensä netistä löytyvällä Sitran elämäntapatestillä. Hiilijalanjäljen lisäksi testi antoi vinkkejä siihen, miten omaa hiilijalanjälkeään voi pienentää.
Koko elämäänsä ei tarvitse laittaa uusiksi, vaan jo pienillä muutoksilla voi vaikuttaa päästöihin – oli kyse sitten ”ei mainoksia, kiitos” -tarran kiinnittämisestä postilaatikkoon, oman juomapullon mukana kuljettamisesta tai lähellä eräpäivää olevien tai ”viallisten” tuotteiden, kuten käyrien kurkkujen, ostamisesta.

Ylikulutuspäivä jo huhtikuussa

Suomalaisten keskimääräisten päästöjen taso on kolme ja puoli kertaa suurempi kuin kestävä taso sallisi. Ylikulutuspäivää vietettiin tänä vuonna Suomessa jo 12. huhtikuuta.

Monien Silta-foorumiin osallistujien mieltä painoi se, pystytäänkö hiilijalanjälkeä laskemaan niin paljon kuin tarve vaatisi ja onnistutaanko samalla saavuttamaan Hämeenkyrön kunnan Hinku-tavoitteet.
Toivoa ei kuitenkaan kannata heittää kaivoon. Kunnanjohtaja Johanna Rannanjärvi päätti tilaisuuden rohkaiseviin sanoihin:
– Meillä tehdään jo paljon ilmastotekoja, ja meillä on pitkä historia niiden parissa. Meidän pitäisi olla ylpeitä siitä, että Hämeenkyrö on edelläkävijä ja malliesimerkki monille muille kunnille.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 1.3.2024 07:00 Tilaajille

Tevaniemen tuulipuistohanke palkittiin Pirkanmaan maaseudun ilmastotekona – Ajatus syntyi tiekunnan kokouksessa

HÄMEENKYRÖ 4.9.2023 17:00 Tilaajille

EU-hanke pyrkii kohti konkreettisia kestävyystekoja – Osaralla keskusteltiin maatalouden vetovoimasta ja sitkeydestä

IKAALINEN 19.12.2022 15:00 Tilaajille

Ikaalisten Matkatoimisto kisaa vastuullisuuskilpailussa – ehdokkuus tuli junamatkoista

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 19.12.2022 08:00 Tilaajille

Kuntien ilmastopäästöt ovat laskussa – Hämeenkyrö kiri viime vuonna, Jämijärven päästöt kasvoivat viime vuonna

MIELIPIDE 28.10.2022 13:15 Tilaajille

Lukijalta: Tarvitaanko luonnonsuojelijoita? – ”Ahdistaako luontokato, masentaako ilmastonmuutos?”