Pääkirjoitus 10.3.2021 14:00

Siirto tuli melko myöhään

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Puoluesihteerit päätyivät lauantaina siirtämään kuntavaaleja koronapandemian takia. Ratkaisu oli varmasti oikea, jotta äänestysaktiivisuus ei sukella, koska osa äänestäjistä ei uskaltaisi koronan takia lähteä äänestämään. Näin turvataan myös kansalaisten terveyttä ja pienennetään riskiä, että vaalit osaltaan kiihdyttäisivät tartuntamääriä.
Silti on pakko todeta, että siirrosta päätettiin kovin myöhään. Puolueet ehtivät jo kovalla työllä koota ehdokaslistansa valmiiksi niin, että ehdokashakemukset olisi saatu jätettyä tämän viikon tiistaina. Moni ehdokas ehti myös suunnitella vaalikampanjansa, ja esimerkiksi Oivan vaalikone oli tarkoitus avata jo tällä viikolla. Myös kunnissa vaalivalmistelut olivat lähes toteutusta vaille valmiit.
THL:n paljon huomiota saaneet laskelmat ennustivat, että Suomessa olisi huhtikuussa jopa tuhansia päiväkohtaisia tartuntoja. Laskelmissa ei kuitenkaan ollut huomioitu mitenkään parhaillaan käynnissä olevaa kolmen viikon sulkutilaa, joka saattaa jatkua jopa pidempään. Jo kolmen viikon sulkutilan täytyy painaa tartuntamääriä alaviistoon, mutta toki on mahdollista, että sulun jälkeen määrät kääntyvät vielä uuteen nousuun.
Puolueille vaalien siirto antaa luonnollisesti lisää aikaa koota ehdokkaita, mikäli ehdokaslistoille vielä mahtuu. Siirron ansiosta ehdokkailla toivottavasti on myös paremmat mahdollisuudet tavata äänestäjiä ainakin pienissä vaalitilaisuuksissa. Mikäli vaalit olisi toteutettu suunnitellusti huhtikuussa, kampanjointi olisi käyty pääosin verkossa, mikä olisi olennaisesti heikentänyt monen äänestäjän mahdollisuuksia tutustua ehdokkaisiin.
Kaiken epävarmuuden keskellä sopii toivoa, että kun vaaleja nyt siirrettiin, se riittää. Eli epidemiatilanne on keväällä niin paljon parempi, ettei uudesta siirrosta aleta toukokuulla keskustella.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

OIVASEUTU 2.4.2023 20:08 Tilaajille

Ensimmäiset vaalitulokset tulivat: SDP Pirkanmaan suurin, seudun ehdokkaista ei läpimenijöitä?

OIVASEUTU 29.3.2023 12:20 Tilaajille

Ennakkoon äänestettiin edellisvuotta enemmän – Jämijärvellä äänestettiin toiseksi vilkkaimmin koko Suomessa

PÄÄKIRJOITUS 29.3.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Vaaleissa ei voi antaa miinusääniä – ”Viimeisistä paikoista taistellessa yhdelläkin äänellä saattaa olla merkitystä”

OIVASEUTU 22.3.2023 17:00 Tilaajille

Nuorten vaaleissa pärjäsivät SDP, Perussuomalaiset ja Kokoomus – myös yksi seudun ehdokkaista olisi päässyt läpi

OIVASEUTU 22.3.2023 08:40 Tilaajille

Ennakkoäänestys alkoi tänään – katso äänestyspaikat ja seudun ehdokkaat