Pääkirjoitus 10.3.2021 14:00

Siirto tuli melko myöhään

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Puoluesihteerit päätyivät lauantaina siirtämään kuntavaaleja koronapandemian takia. Ratkaisu oli varmasti oikea, jotta äänestysaktiivisuus ei sukella, koska osa äänestäjistä ei uskaltaisi koronan takia lähteä äänestämään. Näin turvataan myös kansalaisten terveyttä ja pienennetään riskiä, että vaalit osaltaan kiihdyttäisivät tartuntamääriä.
Silti on pakko todeta, että siirrosta päätettiin kovin myöhään. Puolueet ehtivät jo kovalla työllä koota ehdokaslistansa valmiiksi niin, että ehdokashakemukset olisi saatu jätettyä tämän viikon tiistaina. Moni ehdokas ehti myös suunnitella vaalikampanjansa, ja esimerkiksi Oivan vaalikone oli tarkoitus avata jo tällä viikolla. Myös kunnissa vaalivalmistelut olivat lähes toteutusta vaille valmiit.
THL:n paljon huomiota saaneet laskelmat ennustivat, että Suomessa olisi huhtikuussa jopa tuhansia päiväkohtaisia tartuntoja. Laskelmissa ei kuitenkaan ollut huomioitu mitenkään parhaillaan käynnissä olevaa kolmen viikon sulkutilaa, joka saattaa jatkua jopa pidempään. Jo kolmen viikon sulkutilan täytyy painaa tartuntamääriä alaviistoon, mutta toki on mahdollista, että sulun jälkeen määrät kääntyvät vielä uuteen nousuun.
Puolueille vaalien siirto antaa luonnollisesti lisää aikaa koota ehdokkaita, mikäli ehdokaslistoille vielä mahtuu. Siirron ansiosta ehdokkailla toivottavasti on myös paremmat mahdollisuudet tavata äänestäjiä ainakin pienissä vaalitilaisuuksissa. Mikäli vaalit olisi toteutettu suunnitellusti huhtikuussa, kampanjointi olisi käyty pääosin verkossa, mikä olisi olennaisesti heikentänyt monen äänestäjän mahdollisuuksia tutustua ehdokkaisiin.
Kaiken epävarmuuden keskellä sopii toivoa, että kun vaaleja nyt siirrettiin, se riittää. Eli epidemiatilanne on keväällä niin paljon parempi, ettei uudesta siirrosta aleta toukokuulla keskustella.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 19.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Koronarokotteiden vastustajat ovat edesvastuuttomia – ”Joutaisivat kyllä johonkin muualla”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 18.10.2021 19:00 Tilaajille

Hämeenkyröstä on jo nimetty ehdokkaita aluevaaleihin, Ikaalisista ei vielä – ainakin kolme puoluetta aikoo laatia täyden listan, jolta löytyvät kaikki Pirkanmaan kunnat

HÄMEENKYRÖ 14.9.2021 14:17 Tilaajille

Sasin päiväkodissa koronavirusaltistumisia – oireiset lapset eivät voi palata varhaiskasvatukseen ilman testiä karanteenin loputtua

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 30.8.2021 13:53 Tilaajille

Tays: mahdollisia altistumisia koronavirukselle Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa – altistumispaikkoja useita

IKAALINEN 28.8.2021 14:00 Tilaajille

Vanhan kauppalan ja Hakumäen äänestysalueita esitetään yhdistettäväksi