Pääkirjoitus 10.3.2021 14:00

Siirto tuli melko myöhään

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Puoluesihteerit päätyivät lauantaina siirtämään kuntavaaleja koronapandemian takia. Ratkaisu oli varmasti oikea, jotta äänestysaktiivisuus ei sukella, koska osa äänestäjistä ei uskaltaisi koronan takia lähteä äänestämään. Näin turvataan myös kansalaisten terveyttä ja pienennetään riskiä, että vaalit osaltaan kiihdyttäisivät tartuntamääriä.
Silti on pakko todeta, että siirrosta päätettiin kovin myöhään. Puolueet ehtivät jo kovalla työllä koota ehdokaslistansa valmiiksi niin, että ehdokashakemukset olisi saatu jätettyä tämän viikon tiistaina. Moni ehdokas ehti myös suunnitella vaalikampanjansa, ja esimerkiksi Oivan vaalikone oli tarkoitus avata jo tällä viikolla. Myös kunnissa vaalivalmistelut olivat lähes toteutusta vaille valmiit.
THL:n paljon huomiota saaneet laskelmat ennustivat, että Suomessa olisi huhtikuussa jopa tuhansia päiväkohtaisia tartuntoja. Laskelmissa ei kuitenkaan ollut huomioitu mitenkään parhaillaan käynnissä olevaa kolmen viikon sulkutilaa, joka saattaa jatkua jopa pidempään. Jo kolmen viikon sulkutilan täytyy painaa tartuntamääriä alaviistoon, mutta toki on mahdollista, että sulun jälkeen määrät kääntyvät vielä uuteen nousuun.
Puolueille vaalien siirto antaa luonnollisesti lisää aikaa koota ehdokkaita, mikäli ehdokaslistoille vielä mahtuu. Siirron ansiosta ehdokkailla toivottavasti on myös paremmat mahdollisuudet tavata äänestäjiä ainakin pienissä vaalitilaisuuksissa. Mikäli vaalit olisi toteutettu suunnitellusti huhtikuussa, kampanjointi olisi käyty pääosin verkossa, mikä olisi olennaisesti heikentänyt monen äänestäjän mahdollisuuksia tutustua ehdokkaisiin.
Kaiken epävarmuuden keskellä sopii toivoa, että kun vaaleja nyt siirrettiin, se riittää. Eli epidemiatilanne on keväällä niin paljon parempi, ettei uudesta siirrosta aleta toukokuulla keskustella.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 5.6.2024 15:00 Tilaajille

Yli 20 prosenttia äänesti ennakkoon seudun kunnissa – Europarlamenttivaalit käydään ensi sunnuntaina

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI 30.5.2024 12:30 Tilaajille

Eurovaaliäänestys on alkanut hitaanlaisesti – Alle 200 äänesti ensimmäisenä päivänä Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa

OIVASEUTU 29.5.2024 10:45 Tilaajille

Eurovaalien ennakkoäänestys alkaa nyt – Katso, missä voit käydä äänestämässä

Uutiset 11.2.2024 10:00 Tilaajille

Suomen seuraava presidentti valitaan tänään – Oiva seuraa vaaleja illalla

OIVASEUTU 7.2.2024 13:00 Tilaajille

Presidentistä halutaan kielitaitoinen ulkopolitiikan asiantuntija – Näin äänestävät seudun asukkaat