IKAALINEN 14.9.2022 19:00

Sata-Häme Soi haluaa koota harmonikkaväen vielä tiiviimmin Ikaalisiin, ensi kesän valmistelu on täydessä vauhdissa

Liisa Raipala

Ensi kesän Sata-Häme Soi -harmonikkafestivaalien ohjelman valmistelu on kovaa vauhtia menossa. Niinpä festivaalin uutena taiteellisena johtajana tänä syksynä aloittanut Sami Pirttilahti on jo päässyt täyteen työn touhuun.

– Ohjelma halutaan päästä julkistamaan pääpiirteissään hyvissä ajoin, jotta sidosryhmät pystyvät varautumaan. Juhannuksen jälkeen festivaaleilla on kova kilpailu keskenään, ja ajoissa oleminen on ehdoton edellytys onnistuneelle tapahtumalle, Pirttilahti sanoo.
Ensi kesän festivaali järjestetään torstaista sunnuntaihin 29. kesäkuuta–2. heinäkuuta. Juhlilla näkyy ja kuuluu muun muassa Kultaisen Harmonikan kilpailun 40-vuotisjuhla, jota juhlistetaan omalla erillisellä juhlakonsertilla. Lisäksi itse kilpailua halutaan uudistaa ainakin hienosäädön verran.
– Kultaisen Harmonikan kilpailu on festivaalin lippulaiva, ja haluamme että tapahtuma voi hyvin ja on kiinnostava niin kilpailijoille kuin yleisölle paikan päällä ja televisiossa.
Kilpailussa halutaan vaalia vielä enemmän perinteistä harmonikkamusiikkia. Pirttilahden mukaan soitettavana voisi olla esimerkiksi pakollisia kilpailukappaleita, jotka valitaan tietyltä, tarkkaan harkitulta listalta.
– Toiveena on, että kilpailu houkuttelisi erilaisia soittajia laajemmassa otannassa: sekä kovan luokan ammattilaisia, tanssilavojen taitureita että pitkälle edenneitä harmonikansoiton harrastajia. Lisäksi halutaan laajempaa ikäskaalaa, kun nyt kilpailussa on ollut hyvin nuoria soittajia ikäskaalan nuorimmasta päästä.
Sen sijaan Hopeisen Harmonikan kilpailuun ei tule muutoksia.

Puistossa soi festivaalin henki

– Sata-Häme Soin halutaan kokoavan kesätapahtumaan yhteen koko harmonikkaväen: nuoret soittajanalut musiikkiopistoista perheineen, aikuiset harrastajat ja ammattimuusikot, perinteisen harmonikkamusiikin ystävät. Ihmiset luovat tapahtuman hengen.
Ylipäätään ihmisiä halutaan konsertteihin sankoin joukoin, koska täysi sali tuo konserttielämykseen oman tunnelmansa.
– Ajatuksena on, että festivaalipuisto on keskeinen tapahtuma-alue, ja koko festivaalin henki elää puiston mukana. Myös Laivaranta on tosi onnistunut konsepti, ja siihen halutaan hyvä synergia puiston kanssa niin, etteivät ne syö toisiaan.

Tango vei Pirttilahden

Pirttilahden päätyö on Hyvinkään kansalaisopistossa. Musiikin vastuuopettajana hän organisoi ja suunnittelee opiston koko musiikinopetusta, ja opetustyötä hän tekee muun muassa jazz-bändin, Hyvinkään Harmonikkakerhon ja yksilöoppilaiden parissa.
Lisäksi Pirttilahti on esiintyvä muusikko – tangohullu sellainen. Valtaosan keikoista hän soittaa bandoneonia, harmonikan sukulaissoitinta. Pirttilahti Tango experience on 17 hengen argentiinalaista tangoa soittava orkesteri, jota kuullaan myös ensi kesänä Sata-Häme Soin Valkean ruusun konsertissa uuden liikuntahallin Valkean ruusun areenalla. Lisäksi tango soi Pirttilahden duo-keikoilla.
Oppia tangoon Pirttilahti on käynyt imemässä niin Argentiinassa ja Yhdysvalloissa kuin Etelä-Euroopassa Italiassa ja Ranskassa.
– Välttämättä heti ensimmäisenä vuotena en pysty hyödyntämään kansainvälisiä kontaktejani, kun ajan itseäni sisään tehtävään. Tulevina vuosina voin tuoda omien kontaktieni kautta festivaalille kansainvälistä lisämaustetta.
Menneenä kesänä Sata-Häme Soi juhli viisikymppisiään, ja juhlinta jatkuu vielä syys–lokakuussa Omalla Tuvalla järjestettävissä tapahtumissa, joissa on niin harmonikkamusiikkia, stand up -ohjelmaa, kuin filosofiaa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 27.1.2023 14:00 Tilaajille

”Kertoo siitä, että Sata-Häme Soita pidetään tärkeänä” – harmonikkafestivaalin saama avustus takaa juhlien jatkon

IKAALINEN 24.1.2023 15:00 Tilaajille

Ikaalisten Kehitys päättää lisätuesta Sata-Häme Soille, rahaa tarvitaan viime vuoden kulujen kattamiseen

IKAALINEN 11.1.2023 17:00 Tilaajille

Kaupunki myönsi Sata-Häme Soille 58 000 euron avustuksen, Harmonikkainstituutti saa 10 000 euroa

IKAALINEN 10.1.2023 08:00 Tilaajille

Sata-Häme Soi anoo kaupungilta 78 000 euron avustusta, kulttuuritoimen avustuksista päätetään keskiviikkona

IKAALINEN 4.10.2022 18:00 Tilaajille

”Tarvitaan näkemys, mitä Sata-Häme Soi on seuraavat kymmenen vuotta” -harmonikkafestivaalin viime kesä jäi tappiolle, kaupungilta kaivataan sekä euroja että yhteistyötä