Mielipiteet 26.8.2021 11:59

Säilytä vai hävitä

Kansainvälisen huomion kohteena on viime viikkoina ollut Afganistan. Siellä on valtaan palannut Taleban-liike, joka tuli aiemman hallintokautensa aikana tunnetuksi muun muassa siitä, että se hävitti korvaamattoman arvokkaita kulttuurimuistomerkkejä.
Hämeenkyrön kunnassa on yksi kulttuurillisesti merkittävä rakennus, joka on ollut viime aikoina hieman keskusteluissakin hävittämisuhan vuoksi. Saa nähdä, mistä hämeenkyröläiset päättäjät ottavat oppia Koskilinnan lopullisesta kohtalosta päätettäessä. Revitäänkö sieltä kaikki arvokas – muun muassa valaisimet – ja yritetään vaihtaa rahaksi ja sitten runko annetaan puoli-ilmaiseksi vaikkapa jollekin romuliikkeelle varastoksi.
Hämeenkyröläisille ovat yrittäneet puhua järkeä esimerkiksi Jouko Jokinen ja kulttuurisoturit Rajala, Huusari ja Perkiömäki. Viimeksi keskustelin erään ”kyröläisen ikonin”, Matti Yrjölän kanssa ja hän totesi, että Kyröskoskella on kaksi säilytettävää: Koskilinna ja tehdas.
Hämeenkyrön ensimmäiseksi naiseksi valittu on aikaisemmin kirjoittanut Koskilinnan säilyttämistä puoltavia lausuntoja. Vaikuttaa siltä, että kuntapoliitikoista ainakin monet ovat sisäistäneet menestyksen avaimeksi täydellisen immuniteetin järkipuheelle. Saa nähdä, löytyykö kuntapäättäjien joukosta vielä jämäkkyyttä säilyttämään arvokas rakennus vai onko pelkkä hävityksen tie jäämässä jälkipolville muistoksi.
Nyt rakennetaan skeittirataa ja sitä tehdään ainakin säästelemättä, ehkä siitä tulee kunnollinen. Kuinka suuri harrastajajoukko sitä käyttää, en tiedä. Ehkäpä sinne tulee esimerkiksi aamuvarhaiselle omat eläkeläisvuorot. Voiko rataa käyttää kenties mopo- tai traktoriajeluun? Muita kunnallisia harrastustiloja ei näytä olevan suunnitteilla, joten kulttuurikunta keksinee todellista monikäyttöä tälle rakennelmalle.
Vai olisiko monipuoliselle kulttuuritoiminnallekin sittenkin parempi säilyttää myös Koskilinna. Viimeiset hetket noudattaa vanhaa kunnon kehoitusta: Olisi parempi vähän ajatella – ensin.

Jussi Niinenmaa

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 24.4.2024 14:00 Tilaajille

Kesäteatterit haluavat jälleen hykerryttää katsojia niin hauskoilla hahmoilla kuin tarinoiden käänteillä

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa