OIVASEUTU 27.7.2021 15:40

Rokotteiden annosväliä lyhennetään, Ikaalisissa otetaan Moderna käyttöön

Aleksi Nissilä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotti viime torstaina, että toista koronarokoteannosta voidaan aikaistaa kunnan rokotetilanteesta riippuen.

– THL:n mukaan mRNA-rokotteiden annosten väli on 12 viikkoa ja AstraZenecan rokotteen annosväli 8–12 viikkoa. Paikallisen harkinnan perusteella mRNA-rokotteiden annosväli voidaan kuitenkin lyhentää kahdeksaan viikkoon, jos rokotesaatavuus on hyvä, sanotaan tiedotteessa.
mRna-rokotteita ovat Biontech-Pfizerin Comirnaty sekä Modernan koronarokote.

Ikaalisissa otetaan Moderna käyttöön

Ikaalisissa pidetään annosvälit jo annettujen aikataulujen osalta entisellään 12 viikossa, mutta elokuusta alkaen tehosteväli on tarkoitus tiivistää kahdeksaan viikkoon, kertoo Ikaalisten terveyskeskuksen johtava hoitaja Sari Ihalainen.
– Rokotusaikataulu liittyy siihen, miten meillä on henkilökuntaa rokottamassa ja rokotteita saatavilla.
Elokuussa Ikaalisissa otetaan käyttöön Modernan rokote. Moderna on Ihalaisen mukaan samanlainen rokote kuin Pfizer. Syy Modernan käyttöönottoon on se, että sitä on nyt saatavilla hyvin, mikä mahdollistaa annosvälin lyhentämisen. Tähän asti Ikaalisissa on käytetty Pfizeria, jota ei ole saatavilla niin paljoa, että rokotuksia voitaisiin heti aikaistaa. Suositus kuitenkin on, että tehosterokote annetaan samalla rokotteella kuin ensimmäinenkin annos. Alle 18-vuotiaat saavat edelleen Pfizeria.
Ihalaisen mukaan Ikaalisissa ihmiset ovat tulleet varaamalleen ajalle pääsääntöisesti hyvin, mutta muistuttaa, että on tärkeää pitää annetuista rokotusaikatauluista kiinni.
– Jos on tulossa esimerkiksi leikkaus tai muu toimenpide tai jokin muu painava syy, niin totta kai me yritetään järjestää se aikaisemmin, mutta kaikille sitä ei pystytä järjestämään.

Hämeenkyrössä ja Ylöjärvellä tiedotetaan, kun tehosterokotteiden antamista voidaan aikaistaa

Hämeenkyrön sosiaali- ja terveyskeskuksen ylilääkäri Tuomas Parmanen kertoo, että ensimmäisen rokotteen nyt saaville suunnitellaan tehosteannokset aikaistetun rokotesuunnitelman mukaisesti. Käytössä tulee edelleen olemaan Pfizer.
– Hämeenkyrössä on annettu yksittäisiä koronarokoteannoksen tehosterokotteita eli niin sanottuja kakkosrokotteita aikaistetusti kahdeksan viikon kohdalla. Aiemmin suunniteltuja 12 viikon kohdalla annettuja tehosterokotteita emme pysty ainakaan kesälomakaudella systemaattisesti aikaistamaan henkilöstöresurssien eli rokottajien määrän vuoksi. Rokotesaatavuus on ollut hyvä. Tiedotamme rokotettavia ja rokotettuja, mikäli pystymme aikaistamaan jo suunniteltuja toisia rokoteannoksia kahdeksaan viikkoon systemaattisesti.
– Ylöjärvellä ei voida tällä hetkellä II rokotusta aikaistaa 12 viikosta 8 viikkoon. Syynä tähän on käytettävissä olevien rokottajien ja rokotteen määrä, tiedottaa Ylöjärven sosiaali- ja terveyspalvelut kaupungin sivuilla.
– Rokotusten ajanvarauspuhelin on ruuhkautunut lukuisista rokotusajan siirtoa koskevista puheluista ja tiedusteluista. Pahoittelemme tilannetta ja pyydämme, ettei II rokotuksen siirtoon liittyviä puheluita soitettaisi, koska tämä haittaa rokotusten ajanvarausta ja ruuhkauttaa tällä hetkellä myös normaalia takaisinsoittopalvelua. Tiedotamme II-rokotteen aikaistamismahdollisuudesta kaupungin verkkosivuilla heti, kun aikaistus tulee mahdolliseksi.

Onko rokotukseen tuleville muita terveisiä?

– Sellainen, että jos tietää itse, että on kovin herkkä rokotuksille, niin kannattaa ottaa joku tukihenkilö mukaan. Täällä odotetaan rokotteen jälkeen 15 minuuttia ja terveyskeskuksen sisällä autetaan toki, mutta huono olo voi tulla myös sen jälkeen, kun on lähtenyt täältä. Etenkin nuorilla on ollut sitä nyt, että rupeaa pyörryttämään, sanoo Ihalainen.

Kaikki yli 16-vuotiaat voivat varata ajan

Pirkanmaa ja Satakunta siirtyivät viime viikolla perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen epidemiatilanteen huononnuttua viime viikkoina. Tartunnat painottuvat nuoriin ikäryhmiin.
– Tällä hetkellä noin 94 prosentilla Pirkanmaalla tartunnan saaneista on puutteellinen rokotussuoja. Tämä korostaa rokotuksen merkitystä, sanoo Taysin infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttunen PSHP:n tiedotteessa.
Ikaalisissa, Hämeenkyrössä, Jämijärvellä sekä Ylöjärvellä rokotetaan kaikkia ikäluokkia 16-vuotiaista lähtien sekä 12–15-vuotiaita riskiryhmäläisiä. Tartuntojen määrä seudulla on pieni.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

OIVASEUTU 30.11.2021 15:25 Tilaajille

Koronatilanne ei hellitä Pirkanmaalla: 20 hengen rajoitus tilaisuuksiin

OIVASEUTU 24.11.2021 07:55 Tilaajille

Koronaepidemia pahimmillaan Pirkanmaalla: Maskisuositus palasi kouluihin ja työpaikoille

OIVASEUTU 22.11.2021 15:17 Tilaajille

Pirkanmaalle asetettiin 100 hengen kokoontumisrajoitus – "Tartuntamäärät jatkuvat korkeina"

MIELIPIDE 20.11.2021 14:00 Tilaajille

Lukijalta: Nyt ei ole syytä huolettomuuteen: ilmaantuvuusluku kertoo koronavaaran asteen

OIVASEUTU 18.11.2021 11:30 Tilaajille

Taas suuria tartuntalukuja seudulle – tilanne heikkenee koko Pirkanmaalla