HÄMEENKYRÖ 12.9.2022 15:00

Jussi Markkola halusi elannon musiikista, mutta korona muutti kaiken – ”Minähän olin siinä vaiheessa yrittäjämuusikko. Eli työtön”

Tuukka Olli

– Se oli hieno hetki aloittaa tapahtuma-alan täysipäiväinen yrittäjyys, naurahtaa hämeenkyröläinen Jussi Markkola muistellessaan tammikuuta 2020.

Hän oli juuri lopettanut turvallisen työn Tampereen Pilkingtonilla. Tarkoitus oli elättää itsensä musiikilla. Taustalla oli juuri suoritettu musiikkituotannon tutkinto Ikaalisissa ja lupaus itselle tehdä elämästä mielenkiintoinen.
Hiljattain oli perustettuna myös Unimyrsky -niminen bändi, joka asetti missiokseen Manserockin uuden tulemisen. Tämä missio oli määrä täyttää paitsi julkaisemalla uutta musiikkia, mutta ennen kaikkea runsaalla keikkailulla.
Sitten tuli maaliskuu 2020, jolloin korona toden teolla rantautui Suomeen. Yhteiskunta suljettiin ja huvitapahtumat kiellettiin.
– Eihän siinä alussa ollut millänsäkään. Sitä vain ajatteli, että tämä on tällainen tilanne, ja menee pian ohi. Mutta se vain jatkui ja jatkui.
Selvää oli, että elantoa on mahdoton tienata musiikilla.
– Oli keksittävä jotain.

Takaisin opintojen pariin

Onneksi sattuu olemaan niin, että Markkola on nuuka mies.

– Kaikki musiikin promoamiseen liittyvä maksaa. Ajattelin, että on hyvä oppia tekemään kaikki promoon liittyvä, kuten musavideot, itse. Ja jos niitä osaa tehdä, niitä voi tehdä muillekin.
Näin Markkola hakeutui heti keväällä 2020 opiskelemaan av-alaa Mediapolikseen Tampereelle. Opinnot alkoivat etäyhteyksien päästä ja se ei ollut paras mahdollinen tilanne.
– Suoraan sanottuna opiskeluni alkoivat surkeasti.
– Koulun kautta tuli kuitenkin kysely, jossa etsittiin avustajia elokuvaan. Menin mukaan. Kuvauksissa kysyin joltain, että voiko näihin hommiin päästä harjoittelijaksi.
Vastaus oli myöntävä. Markkolan ensin havittelema ääniharjoittelijan paikka oli jo täytetty, mutta hän pääsi lavastusharjoittelijaksi ja sittemmin hänet palkattiin lavastusassistentiksi. Syksy 2020 menikin aina seuraavan vuoden syksyyn saakka erinäisten sarjojen, kuten Kummelin Kontio & Parmaksen lavastuksia toteuttaessa. Työt koostuivat lavasteiden hankkimisesta ja niiden esille asettamisesta.
– Se saattoi olla mitä vain tapetoinnista verhojen silittämiseen. Nykyään olen muuten oikein silitysmestari. Aiemmin en ole juuri silitellyt, Markkola nauraa.
Töitä Markkola teki freelancerina. Myöhemmin Markkola sai myös haluamansa ääniharjoittelijan paikan.

Yrittäjän uralle

Myöhemmin koululla siirryttiin lähiopetukseen. Markkola oli kuitenkin tehnyt töitä jo kuukausien ajan ammattimaisten kanssa, joten elo opiskelijayhteisössä ei ollut aivan oma juttu. Markkola työsti oman yrityksensä Jumamedian kautta musiikkivideoita ja suoritti tutkinnon jouluna 2021.
Ajatus oli suuntautua yrittäjäksi, sillä esimerkiksi musiikkivideoiden tekoa muille ei korona estä. Markkola toteutti opiskelijakaverinsa kanssa kotisivut ja laati liiketoimintasuunnitelman. Yrittäjyyden ammattitutkinnon opiskelut hän aloitti tammikuussa 2022.
– Kyllähän siinä mietti, mistä ne tulot tehdään. Haenko starttirahaa, vai mitä teen.

Sittenkin autojen myyjäksi

Sitten tapahtui jotain yllättävää: Sähköpostiin tuli ilmoitus, että lielahtelaiseen autokauppaan haetaan myyjää.
– Minähän olin siinä vaiheessa yrittäjämuusiikko. Eli työtön, Markkola nauraa.
Kyseessä oli sama, liike jossa Markkola oli tottunut asioimaan ja hänellä oli ennestään autoharrastusta taustalla. Hän laittoi hakemuksen puolivakavissaan.
– Ajattelin, että siinä voisi olla mahdollisuus kehittää itseään, kun juuri olin myyntiä ja markkinointia opiskellut. Ja jostain syystä kaikista hakijoista he ottivat minut.
Näin Markkola löysi itsensä jälleen kuukausipalkkaisesta työpaikasta. Lisäksi hän toteuttaa erilaisia videoita yrityksensä Jumamedian kautta ja tekee Duokeikkoja yhdessä Janne Juutisen kanssa, joka toimi Unimyrskyssä rumpalina.
– Unimyrsky laantui koronan myötä. Keikkoja oli kyllä buukattu, mutta korona vei ne. Sanotaan, että se bändi on nyt tyynessä tilassa.
JuMa-duo sen sijaan on heittänyt jo yli 80 keikkaa.
– Sen nimi tulee sanoista Juutinen Markkola.
Onko Juutinen siis mukana Jumamediassakin?
– Ei, sen nimi tulee Jussi Markkolasta.
Näin koronan aiheuttamat juonenkäänteet loivat tarinan, jossa suurin suunnitelmin musiikkialalle lähtenyt tekijä päätyi erinäisten vaiheiden kautta media-alan ammattilaiseksi ja autonmyyjäksi, musiikkia unohtamatta. Ja on vielä yksi asia.
– Niistä Hämeenkyrön puskaradion maisemakuvista minut varmaan parhaiten tunnetaan, Markkola hymähtää viitaten Facebookissa julkaisemiinsa luonto-otoksiin.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 22.7.2024 07:00 Tilaajille

Yrityskummi Markku Saarinen näkee Hämeenkyrössä kasvumahdollisuuksia – ”Seudun kunnista jokainen on erilaisessa tilanteessa”

HÄMEENKYRÖ 19.7.2024 11:00 Tilaajille

Ohituskaista muuttuu kevyen liikenteen väyläksi vanhalla kolmostiellä – ”Autoilijolta pyydetään malttia”

HÄMEENKYRÖ/NOKIA 18.7.2024 17:00 Tilaajille

Siuro Cruising kokoaa maakunnan komeat ajopelit yhteen – ”Reittihän tarjoilee parasta Hämeenkyröä”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 15.7.2024 07:00 Tilaajille

Pirhan digiklinikan käyttäjämäärät tasaisessa kasvussa – ”Yhteydenottoja on siirtynyt puhelimesta digitaaliseen kanavaan”

HÄMEENKYRÖ 9.7.2024 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrön asfalttityöt etenevät, urakoitsijalta kiitos autoilijoille – ”Mitä paremmin rajoituksia noudatetaan, sen nopeammin mekin pääsemme alta pois.”