MIELIPIDE 4.7.2023 14:00

Lukijalta: Rehtorin vastauksissa on epäselvyyksiä – ”Siinä kohtaa, kun lehdessä esitetään epätosia väitteitä, en koe ongelmaksi tuoda myös omaa ääntä julkiseksi”UutisOivassa 21.6.2023 Hämeenkyrön yläkoulun ja lukion rehtori Merja Heinäaho tarjosi vastauksia sivistysjohtaja Kimmo Leväselle kunnanvaltuustossa 12. kesäkuuta esitettyihin kysymyksiin.

Olen aiemmin tyytynyt siihen, että asioihin yritetään vaikuttaa kunnan sisäisiä kanavia pitkin, mutta siinä kohtaa, kun lehdessä esitetään epätosia väitteitä, en koe ongelmaksi tuoda myös omaa ääntä julkiseksi.
Vastauksessaan rehtori kertoi epäonnistuneensa pyrkimykseensä saada oppilaskunnan hallitukseen edustaja jokaiselta luokalta. Ihmettelen suuresti tällaista pyrkimystä, sillä juuri rehtorin peräänkuuluttamalla tavalla toimin oppilaskunnan ohjaavana opettajana ollessani.
Ennen Heinäahon tuloa huomasin hallitustoiminnasta kiinnostuneita vapaaehtoisia olevan yhä vähemmän, joten kokeilin järjestelyä, jossa jokainen 7. luokkalainen äänestää keskuudestaan hallitusedustajan. Näin tein ensimmäisen kerran syksyllä 2020 (Heinäahon ensimmäinen lukuvuosi Hämeenkyrössä) ilman, että rehtorilla oli osaa tai arpaa asiassa, ja näin tein myös seuraavina lukuvuosina.
Vastauksessaan rehtori kertoi myös, ettei vakituisia opettajia ole irtisanoutunut. Tämäkin tieto on yksiselitteisesti väärin. Eräs virassa oleva pitkäaikainen opettaja irtisanoutui kesän 2022 aikana – eli vasta vuosi sitten. Mielenkiintoista, jos näin tuore tapaus on päässyt unohtumaan.
Lisäksi eräs toinen pitkäaikainen opettaja jätti lukion jo keväällä 2021. Teknisesti ottaen hänellä ei alhaisen tuntimäärän vuoksi voinut olla vakituista pestiä, mutta hän oli työskennellyt jo todella pitkään vuosittain uusitulla sopimuksella. Ja nyt pois jään minä – olkoonkin, että olin määräaikainen, mutta kuitenkin jo seitsemän lukuvuotta talossa ollut. Pidempiaikaisia opettajia on siis lähtenyt yksi per lukuvuosi. Muita työyhteisöä kolhaisseita lähtijöitä ovat olleet ainakin lukion koulusihteeri (2021 kevät), pienluokan ohjaaja (2021 syksy) sekä koulunkäynnin ohjaaja (2022 syksy).
Oikaisujen lisäksi on ihmeteltävä lukion huolestuttavasti laskenutta hakijamäärää, jolle ei rehtorin vastauksessa löytynyt selkeää syytä. On outoa, että opiskelijamäärä on laskeva huolimatta siitä, että lukiossa tehdään välittävien opettajien huomassa kovaa tulosta: olimme tänä keväänä Pirkanmaan 5. paras ja vuosi sitten 2. paras lukio, kun verrataan opiskelijoiden lähtötasoa ylioppilaskirjoitusten tuloksiin. Tällaisilla ansioilla luulisi tulijoita riittävän, mistä siis kiikastaa?


Iina Salminen

lukion ja yläkoulun entinen opettaja

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 13.9.2023 16:00 Tilaajille

Työelämäviikko tarjosi Hämeenkyrön yhteiskoululaisille aimo annoksen yrittäjyysoppia

HÄMEENKYRÖ 8.9.2023 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrön sivistysjohtaja Kimmo Levänen hakee Akaan sivistysjohtajaksi – Levänen on yksi kuudesta haastatteluun kutsutuista

HÄMEENKYRÖ 29.8.2023 08:00 Tilaajille

Yhteiskoulun opettajat: hyppytunteja ollut ongelmaksi asti – sivistysjohtaja: ”Erimielisyyksiä”

HÄMEENKYRÖ 15.8.2023 08:00 Tilaajille

Nuorten mielenterveysongelmat huolestuttavat – kysyimme nuorilta itseltään, mikä auttaisi

OIVASEUTU 4.8.2023 17:00 Tilaajille

Vielä riittää ekaluokkalaisia – ennuste Ikaalisten oppilasmäärästä on karua luettavaa