IKAALINEN 25.1.2023 17:25

Pirkanmaan ely-keskus: Tevaniemen tuulivoimahankkeessa pitää minimoida melu- ja välkehaitta

Liisa Raipala


Kun Tevaniemen Tuuli Oy:n tuulivoimahanketta suunnitellaan edelleen, hankkeesta aiheutuva melu- ja välkehaitta, samoin kuin vaikutukset pohjavesiin pitäisi minimoida.
Muun muassa tämän Pirkanmaan ely-keskus toteaa Tevaniemen Tuuli Oy:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (yva) antamassaan perustellussa päätelmässä. Ely-keskus on yva-prosessissa yhteysviranomainen, ja perustellussa päätelmässä se toteaa tehdyn arvioinnin olevan riittävää ja nostaa esiin merkittävinä pitämänsä ympäristövaikutukset. Asiasta kerrotaan Pirkanmaan ely-keskuksen tiedotteessa.
Tuulivoimahankkeessa suunnitellaan joko kahdeksan tai yhdeksän voimalan tuulipuistoa. Voimalat olisivat enintään 280-metrisiä, ja lisäksi pitäisi rakentaa tieyhteyksiä ja maakaapelointi sekä alueen sisälle että sieltä sähköverkkoon.

Äänimaisema muuttuu

Ely-keskuksen arvion mukaan merkittävät ympäristövaikutukset kohdistuvat ihmisiin, heidän elinympäristöönsä ja sen viihtyvyyteen ja maisemaan. Tiedotteessa siteerattu Pirkanmaan ely-keskuksen lakimies Maria Hakala toteaa tuulivoimala-alueen muuttavan merkittävästi alueen luonnetta ja maisemakuvaa.

– Tuulivoimalat näkyvät erityisesti maakuntatasolla arvokkaille maisema-alueille ja järvien takana sijaitseville rannoille, Hakala sanoo.
Hän kertookin ely-keskuksen suosittelevan, että maisemavaikutuksia lievennetään keinoilla, joita Tevaniemen Tuuli Oy on arviointityössä esittänyt. Näitä ovat voimaloiden sijoituspaikan suunnittelu, väritys ja valaistus.
Hankkeen lähellä ja vaikutusaluella todetaan olevan paljon asuin- ja lomarakennuksia. Maisemavaikutusten lisäksi ihmisten elinolojen ja viihtyisyyden kannalta keskeisinä pidetään melu- ja välkevaikutuksia.
Hakala nostaakin esiin, että joillain kiinteistöillä ollaan mallinnuksien perusteella lähellä melutason raja-arvoja.
– Äänimaisema muuttuu verrattuna nykyiseen rauhallisuuteen. Moni kiinteistö jää myös välkevaikutuksen piiriin.

23 mielipidettä

Ely-keskus sai yva-selostuksesta 15 lausuntoa ja 23 mielipidettä, joissa nostettiin esiin muun muassa luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, maiseman muuttuminen, terveysvaikutukset ja onnettomuuksien ehkäiseminen. Erityistä huolta herätti pohjavesialue.

Ely-keskuksen mukaan jatkosuunnittelussa pitäisi noudattaa varovaisuusperiaatetta ja minimoida melu- ja välkehaitta. Viranomaisen mukaan pitääkin varmistaa, etteivät melutason ohjearvot ylity, ja välkevaikutuksia pitää seurata etenkin ympäristön muuttuessa.
– Lähtökohtaisesti hanke tulee suunnitella siten, ettei siitä aiheudu kohtuutonta haittaa, Hakala sanoo tiedotteessa.
Tuulivoimaloiden sijainti pohjavesialueen läheisyydessä on erityispiirre, joka pitää huomioida jatkosuunnittelussa. Elyn päätelmän mukaan sähkönsiirto pitäisikin suunnitella vähemmän haitallisen vaihtoehdon mukaisesti.
Ely-keskuksen mukaan Tevaniemen Tuuli Oy:n pitää ottaa jatkosuunnittelussa huomioon yvassa esiin nousseet ympäristövaikutukset ja perustellussa päätelmässä esiin tuodut asiat. Myös kaupungin pitää lupaviranomaisena varmistaa, että perusteltu päätelmä on ajan tasalla lupa-asioista päätettäessä.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 19.4.2024 15:40 Tilaajille

Nikulan sulkemista vastustava vetoomus keräsi lähes 630 allekirjoitusta – ”Yhteishenki on nyt vahva”

IKAALINEN 18.4.2024 12:00 Tilaajille

Horhalanperän tuulivoimasta jätettiin kaavoitusaloitteet Ikaalisille ja Parkanolle – Kaavoitus voisi olla valmis vuonna 2027

HÄMEENKYRÖ 15.4.2024 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrö: Pirkan ura huomioitava Konikallion tuulivoimahankkeessa

IKAALINEN 15.4.2024 13:00 Tilaajille

Kangaslammin energian kaavoituksen aloittaminen käsitellään Ikaalisissa uudelleen – Päätös kuuluukin kaupunginhallitukselle

IKAALINEN 13.4.2024 10:00 Tilaajille

Ikaalisten lausunto: Konikallion ympäristövaikutuksia on arvioitu kattavasti – Pohjaveden laatu ei saa heikentyä