HÄMEENKYRÖ 27.9.2022 15:00

Perinneliitto juhli Mannanmäellä – torni rakennettiin 20 vuotta taisteluiden jälkeen

Matti LähteenmäkiVapauden ja Itsenäisyyden Kyrösjärven Seudun perinneyhdistys ry juhli 30-vuotista taivaltaan sunnuntaina 18. syyskuuta vapaussodan muistomerkillä Mannanmäen näkötornilla 50 hengen kutsuvieraan kanssa. Tilaisuuden avaussanoissaan yhdistyksen puheenjohtaja Pentti Mattila mainitsi toiminnan periaatteena olevan sotiemme perinteen vaaliminen ja niiden muiston sekä tiedon välittäminen jälkipolville. Kyrösjärven Seudun Perinneyhdistykseen kuuluvat Viljakkala, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano ja Kihniö.

Mannanmäen taisteluista ja muistomerkin historiasta kertoi Harri Isomuotia. Torni rakennettiin 20 vuotta taistelujen jälkeen ja sen vihkimistilaisuudessa maaliskuussa 1938 paikalla oli 2 000 henkilöä. Vahvana tukijana ja rahoittajana tornin rakentamisessa oli paperitehdas Hammaren & Company. Erinäisten vaiheiden jälkeen se päätyi Hämeenkyrön kunnan omistukseen ja on tällä hetkellä perinneyhdistyksen hallinnoimana. Muistomerkin mittava perusteellinen kunnostustyö tehtiin vuosina 2013–2014 talkoovoimin ja suurelta osin Joutsenten Reitin myöntämän tuen avulla.
Perinneyhdistyksen suurimmat projektit sen toiminnan aikana ovat olleet em. näkötornin kunnostus ja Kyrösjärven seudun lotta - ja suojeluskuntaperinnekirjan aikaansaaminen vuonna 2007 kirjailija Esko Lammin ja työryhmän toimesta.
Vapaussodan Perinneliitto ry:n tervehdyksen juhlaan toi liiton puheenjohtaja Tapani Tikkala todeten puheessaan myös talvi- ja jatkosodan aikojen kotirintamatyön sekä lottien panoksen merkityksen muun muassa ilmavalvontatehtävissä. Hän kertoi perinneliiton valtakunnallisesta perustamisesta Tampereella 1993 painottaen myös edelleen jo mainitun teoksen Isänmaan Parhaaksi II historiallisuutta sekä kattavaa sisältöä aikansa kuvaajana.
Huomionosoituksena yhdistys luovutti Sininen Risti -mitalit Hämeenkyrön Maanpuolustusnaisten puheenjohtaja Tiina Lindi - Mokkilalle sekä majuri Janne Vähätalolle. Seuranneessa musiikkiesityksessä oopperalaulaja Anssi Hirvonen säestäjänään Riitta Hirvonen esitti laulut Sotilaspoika ja Laps’ Suomen. Vapaan sanan osiossa kuultiin onnitteluja ja tervehdyksiä rinnakkaisyhdistyksiltä lähialueilta sekä Hämeenkyrön kunnanhallituksen puheenjohtajan Rauno Mäen tervehdys.
Yhteisesti lauletun Sillanpään marssilaulun jälkeen Pentti Mattila lausui tilaisuuden päätössanat ja juhlayleisö jäi vielä keskustelemaan mieliinpainuvan tapahtuman tunnelmista.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 14.7.2023 17:00 Tilaajille

Vapriikki selvitti Kalevankankaan joukkohautaan päätyneiden henkilöllisyyksiä – listassa kymmeniä nimiä tältä seudulta

HÄMEENKYRÖ 14.8.2022 10:00 Tilaajille

Tyynyjä ikkunoiden edessä ja nimismiehen kohtalo – ”Kotona ei kevättalven 1918 tapahtumista juuri puhuttu”

OIVASEUTU 7.8.2022 09:00 Tilaajille

Selkeäsanainen teos avaa sisällissodan alkutuiverruksia – Tuomas Hopun kirja kertoo sodasta tavallisen väen kautta Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa

HISTORIA 3.4.2022 18:00 Tilaajille

Paperitehtaan korjauspajan siivooja Anna piti mustapukuisia miehiä perheenään – Hautajaisissa karskeimmankin silmä kostui

HÄMEENKYRÖ 26.4.2021 11:00 Tilaajille

Mannanmäen kesäkahvila aukeaa vasta kesäkuussa