PÄÄKIRJOITUS 21.10.2021 06:00

Pääkirjoitus: Käsityön taitajia tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa – ”Käsityötunnit tarjoavat onnistumisen paikkoja niillekin, jotka eivät lukuaineissa välttämättä loista”

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Jokainen muistaa varmasti omilta kouluajoiltaan jonkun, joka oli ylivertainen matematiikassa tai nero kielissä. Ja yhtä varmasti muistuu mieleen joku, joka ei välttämättä saanut kymppejä kokeista, mutta taikoi lähes ihmeiden veroisia juttuja puutyön tunnilla tai loihti luomuksia käsityötunnilla puikot sauhuten.

Ikatan opettaja Arto Anetjärvi on huolissaan kädentaidon aloille hakeutuvien määrän valtakunnallisesta laskusta. Hän ja muut alan opettajat arvelevat syyksi peruskoulun käsityönopetukseen tehtyjä muutoksia. Tuntimääriä on vähennetty, ja teknisiä ja tekstiilitöitä on paketoitu aiempaa enemmän yhteen. Tasapäistämisen ajatus ei kuitenkaan toimi, koska virkkuukoukku ja hitsipilli eivät tottele samoja sormia.

Käsityön taitajia tarvitaan työmarkkinoille tulevaisuudessakin. Jo nyt esimerkiksi rakennus- ja metallialoilla kärsitään monin paikoin työvoimapulasta. Käsityötunnit ovat mainio keino herättää nuorten innostus omin käsin tekemiseen, sillä kaikille ei siihen kotona tarjota mahdollisuuksia.

Käsityötunnit tarjoavat samalla niille oppilaille, jotka eivät lukuaineissa välttämättä loista, mahdollisuuden kokea onnistumisia ja kohentaa itseluottamustaan. Usko omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin puolestaan on äärimmäisen tärkeää, kun nuori miettii jatko-opintoihin ja työelämään siirtymistä.

Teknisten aineiden opettajien yhdistys on tehnyt esityksen teknisen työn ja teknologian yhteisestä oppiaineesta. Se voisi innostaa monia nuorukaisia, joille koulunkäynti ei tällä hetkellä tahdo maistua. Tästä voisi löytyä vastausta myös huoleen poikien tyttöjä heikommasta koulumenestyksestä.

On hyvä myös muistaa, että jokaiselle tulee ihan arjessa eteen asioita, joissa kädentaidoista on hyötyä. Käsityötunnit ovat keino ehkäistä ainakin hitusen verran myös uusavuttomuutta. Eikä pidä unohtaa todellisten tee se itse -miesten ja -naisten arvoa. Yksi sellainen lähipiirissä pelastaa monesta pulasta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 7.12.2023 15:00 Tilaajille

Lasialan käsityötaito pääsi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon – ”Ikaalinen nousi maailmankartalle”

IKAALINEN 27.7.2023 15:00 Tilaajille

Viivi Lahtisen pehmot sykähdyttävät – tekijä ei säästele mielikuvitustaan

IKAALINEN 16.3.2023 15:00 Tilaajille

Ikatalaiset menestyivät kulttuurikilpailussa – taidekäsitöistä kolmoisvoitto

HÄMEENKYRÖ 3.3.2023 17:00 Tilaajille

Islantilainen villapaita syntyy viikossa – Ulla-Maija Suovaniemen kädet tarvitsevat jatkuvasti tekemistä

OIVASEUTU 6.1.2023 10:00 Tilaajille

Lukijoiden käsityökuvat ihastuttavat jälleen – löytyisikö näistä kuvista inspiraatiota omiin töihin?