IKAALINEN/NYNÄSHAMN 2.5.2024 11:00

Nouskin joukkue Tiomilaan on parempi kuin vuosiin – Perinteikäs viesti suunnistetaan ensi viikonloppuna

Juho-Veikko HytönenSuunnistuksen perinteikäs Tiomila-viesti käydään viikonloppuna 4.–5. toukokuuta Ruotsissa. Viesti juostaan Nynäshamnissa 50 kilometriä Tukholman eteläpuolella samassa maastossa kuin vuonna 2018. Ikaalisten Nouseva-Voima lähtee viestiin nöyrästi, mutta potentiaalia on korkealle.

– Tämän vuoden Tiomila sisältää monia erikoisia elementtejä. Yksi on se, että samassa maastossa juostaan kuuden vuoden tauon jälkeen. En muista, että koskaan aikaisemmin suurviestiä olisi suunnistettu samassa maastossa näin lähekkäin, valmentaja Vesa Taanila kertoo.

Vuoden 2018 Tiomilassa Nouskin joukkue oli 26:s. Maaston rankkuus tuli tuolloin miehille pienenä yllätyksenä, eikä joukkue saanut parasta potentiaaliaan ulos. Nyt jylhiin avokalliomäkiin sekä pimeään yöhön löytyy enemmän kunnioitusta ja kokemusta. Lisäksi miesten joukkue on kuuden vuoden takaista huomattavasti leveämpi: ei vyötäröstään, vaan lukumäärältään.
– Lähtökohtaisesti joukkue on parempi kuin vuosiin. Terävä kärki meillä on ollut aina kunnossa, mutta nyt miehiä löytyy jokaiselle osuudelle ja vielä varallekin, Taanila sanoo.

Kotimaisen kauden avanneessa Kevätyönviestissä Nouskin ykkösjoukkue oli kolmas. Kakkosjoukkue säesti hienosti viidennellä sijalla ja kolmosjoukkue putosi vasta ennen viimeistä rastia pois kymmenen kärjestä sijalle 11. Nelosjoukkuekin ylsi sijalle 37. Kaiken lisäksi viestistä puuttui useampi kova nouskilainen. On selvää, että kovia nimiä jää myös kymmenen hengen joukkueen ulkopuolelle. Tämänkin ongelman voi kääntää positiiviseksi: onpahan varamiehiä, sillä harva joukkue saa h-hetkellä kaikkia kymmentä valittua miestä ehjänä ja terveenä viivalle.


Uusi konsepti käytössä

Tiomilan järjestäjäorganisaatio päätti tehdä viestiin radikaaleja muutoksia pari vuotta sitten ja Nynäshamn on ensimmäinen uudella konseptilla suunnistettava viesti. Miesten kolme ensimmäistä osuutta käydään lauantai-iltapäivänä valoisissa olosuhteissa. Yösuunnistus alkaa vasta aamuyöllä neljännen osuuden merkeissä. Tässä välissä naiset suunnistavat kaksi osuutta pimeässä ensimmäistä kertaa viestin historiassa. Naisten viesti ratkeaa vasta sunnuntaiaamuna auringon noustua neljällä viimeisellä osuudella.


Miesten ensimmäiset osuudet ovat erittäin lyhyitä, eikä kukaan tunnu tietävän, miten tämä vaikuttaa viestin kulkuun.
– Lähes kaikki joukkueet varmasti miettivät, missä kohtaa erot tulevat. Tänä vuonna käydään sprintin MM-kisat, joten kovilla maajoukkuemiehillä on sprinttisatsaus päällä. Sen vuoksi monet maailman huiput suunnistavat varmasti helpompia alkuosuuksia. Maailmanluokan miesten vaikutusta lyhyillä alkuosuuksilla on vaikea arvioida näin ensimmäisellä kerralla, Taanila sanoo.

– Yllätyksiä varmasti nähdään, mutta meidän taktiikkamme on pysyä lähellä kärkeä heti alusta alkaen, valmentaja paljastaa.

Tapahtuman ainoa entisellään pysynyt kilpailu on nuorten viesti, joka käydään lauantaina iltapäivästä. Nouskilla on joukkue myös nuorten viestissä.

Nuorten viesti suunnistetaan lauantaina kello 15.30. Miehet starttaavat kello 18.30 ja yösuunnistus jatkuu takaa-ajona sunnuntaiaamuna kello 0.30. Voittajaa odotetaan maaliin kello 7.30. Naisten viesti käynnistyy lauantai-iltana kello 22.30 ja jatkuu sunnuntaiaamuna kello 8. Naisten voittajia odotetaan maaliin sunnuntaina kello 11.20. Ilmoitetut ajat ovat Suomen aikoja. Kisaa voi seurata järjestäjän maksullisen striimin kautta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 7.6.2024 07:00 Tilaajille

MM-sprinttisuunnistuksen joukkue on nimetty – Teemu Oksanen valittiin myös EM-kisoihin elokuussa

IKAALINEN 27.5.2024 17:00 Tilaajille

Nouskilla on suunta selvillä – Vahva viestiseura tavoittelee paikkaa Jukolan kärkiviisikossa

IKAALINEN/TAMPERE 26.5.2024 15:00 Tilaajille

Ennätysmäärä nouskilaisia pikkusuunnistajia Särkänniemessä – Kyseessä lasten suunnistuksen huippuhetki

IKAALINEN 15.5.2024 08:00 Tilaajille

Nouskin kasvatit, Oksasen sisarukset valittiin suunnistuksen maailmancup-reissuun Sveitsiin ja Italiaan

IKAALINEN 14.5.2024 19:00 Tilaajille

Oksasilla mahtava sprinttiviikonloppu pääkaupunkiseudulla – Nouski loppusuoran verran kymppisakista Tiomilassa