HÄMEENKYRÖ 17.1.2024 13:00

Muistokirjoitus: Lahjakas taiteen ja kulttuurin harrastaja Jussi Snellman on poissa

Ahti Lindberg



Vanhan sanonnan mukaan ”vuosi vanhan vanhentaa”. Me Jussi Snellmanin lähipiiri saimme itse havaita sanonnan paikkansapitävyyden, nähdä miten teräs muuttuu meltoraudaksi, kun kehosta loppuvat elämää ylläpitävät eliksiirit. Jussi poistui keskuudestamme 14. joulukuuta 2023.

Jussiin sopii termi poikkitaiteellinen, sillä kuvataidetta lukuun ottamatta hänen harrastusmenunsa kattoi taiteen kaikki osa-alueet.
Musiikki muodostui hänen rakkaimmaksi harrastuksekseen, ja innostus trumpettiin instrumenttina syntyi jo poikasena. Niinpä soittoura Kyröskosken VPK:n torvisoittokunnassa muodostuikin ultrapitkäksi, kestäen lähes 80 vuotta. Jussi oli nuoruudessaan myös usean tanssiorkesterin jäsen. Olipa hänellä myös oma kokoonpano, tanssiorkesteri Bolero.
Musiikillista parodiaa kuulijoille tarjottiin kun Sulo ”Suti” Aittoniemi ja Jussi muodostivat Vanha Raha -kokoonpanon. Parodia saattoi syntyä siitä, että Sutin huuliharpun soittotaito oli hieman kyseenalainen.
Teatteri ja näyttämötaide oli Jussin suosikki numero kaksi. Myllykolun näytelmissä hän oli mukana teatterin alkuajoista lähtien. Vielä pari vuotta sitten Heiskan kesäteatterissa Jussin rooliin kuului vauhdikas tanssikohtaus katsomon etupenkiltä siepatun tytön kanssa. Musikaalisesti lahjakas Jussi ei kaihtanut estradilla vaativia vokalistinkaan rooleja.
Sanataiteen rintamalla hänen lahjakkuutensa tuli myös huomioiduksi. Työnantaja, Oy Kyro Ab, huomasi Jussin taidot, mistä seurasi pesti yhtiön henkilökuntalehden, KYROSETin toimittajana. Myös me Hämeenkyrön Sanomien ja UutisOivan lukijat saimme lukea hänen usein humoristisia lähihistoriaa sivuavia juttujaan.
Monet hänen harrastuksensa jatkuivat pitkälle yli 90:n ikävuoden. Niin myös kalastus Kyrösjärven apajilla. Tee se itse -miehen vesillä käyttämä välineistö oli suurelta osin omaa tekoa.
Moottoripyörä oli sodanjälkeisen nuorison idoli. Jussikaan ei tehnyt siitä poikkeusta.
Jussin työhistoria alkoi ajan tavan mukaan suhteellisen varhain, 16-vuotiaana Koskisen pajalla. Työsuhteesta on säilynyt kirjallinen työtodistus, joka on nähtävissä Kyröläisiä Historioita -julkaisussa. Todistusta lukiessa merkillepantavaa on, että todistus täyttää nykyisetkin työtodistuksen vaatimukset. Varsinaisen työrupeamansa Jussi suoritti Kyron korjauspajalla sorvaajana. Pajalla oli myös kaksi Jussin vanhempaa veljeä. Veljet muuttivat sukunimensä Säynässaloksi.
Digitalisaatio on muuttanut toimintatapojamme. Nykyään henkilön poismeno aiheuttaa esimerkiksi kännykän yhteystietojen poistamisen hänen osaltaan. Toimenpide on yksi haikea sormen pyyhkäisy. Jussi Snellman jätti kuitenkin meihin niin voimakkaan muistijäljen, ettei sitä yhdellä pyyhkäisyllä kuitata.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MUISTOKIRJOITUS 4.9.2024 11:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Juhani Saarela 5.10.1951–5.7.2024

MUISTOKIRJOITUS 14.8.2024 11:20 Tilaajille

Muistokirjoitus: Jaakko Koskelo 1935–2024

HÄMEENKYRÖ 11.8.2024 15:00 Tilaajille

Historia: Kaksi Osuuskauppaa ja liuta yksityisiä huolehti kyröskoskelaisten tarpeista – ”Jälkeenpäin olen miettinyt, missä kauppias niitä jäätelöitä säilytti”

MUISTOKIRJOITUS 20.3.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Pertti Nykänen – Savon lahja Hämeenkyrölle

MUISTOKIRJOITUS 28.2.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Seppo Asumalahti 15.6.1945–24.1.2024