Muistokirjoitus: Juhani Saarela 5.10.1951–5.7.2024
Saimme suruviestin Juhani Saarelan poismenosta 5. heinäkuuta 2024. Juhani menehtyi yllättäen nopeasti edenneeseen sairauteen.
Juhani syntyi pientilalla Ikaalisten Sisätössä vuonna 1951. Koulunkäynti alkoi Sisätön kansakoululla, jonne oli matkaa hieman yli viisi kilometriä. Matkat taitettiin etupäässä kävellen. Talvisin tiet eivät aina olleet aurattunakaan. Juhani varttui maatilalla tehden töitä jo pienestä pitäen. Hänestä kasvoi karaistunut, voimakas ja sitkeä nuorukainen. Maatilan poikana Juhani opiskeli maatalouskoneteknikoksi. Tiettävästi hän ei kuitenkaan koskaan tuota ammattia tosissaan harjoittanut. Varusmiespalvelus vei laskuvarjojääkärijoukkoihin kurssille numero 10 ja aliupseerikouluun vuonna 1971. LJK:n ikätoverit kuvailevat Juhania rohkeaksi, itsenäiseksi, periksiantamattomaksi ja ehdottoman luotettavaksi, mihin ei meillä ole mitään lisättävää eikä pois otettavaa. Juhani osallistui kaksi eri kertaa YK-komennukselle rauhanturvaajana vuosina 1974 ja 1975. Hän toimi pitkään Pirkanmaan laskuvarjojääkärikillassa ja sai ansioistaan kiltaristin, joka on killan korkein huomionosoitus.
Myös Lavajärven Seudun Reservinaliupseerit ry ja monimuotoinen maanpuolustus- ja perinnetyö, koulutus mukaan lukien, olivat Juhanille tärkeitä. Kaikkia yhdistyksiä ja kiltoja emme tähän luettele, mutta reserviläislehti Pirkan Viestistä ne löytyvät. Niitä on runsaasti. Monessa yhdistyksessä hänen vapaaehtois- ja talkootyönsä oli toiminnalle tärkeää. Kunniavartioissa Juhani vietti vuosittain tunteja. Sotilasarvoltaan Juhani eteni reservissä sotilasmestariksi. Hänet nimettiin myös valtakunnallisen Reserviläisliiton toimesta vuoden reserviläiseksi vuonna 2005. Juhani sai myös lukuisia muita reservin kunniamerkkejä toiminnastaan.
Siviilipuolen ansioita Juhanille kertyi valtuutettuna Ikaalisten kaupunginvaltuustossa kolme kautta. Valtuutettuna hän toimi myös muun muassa ympäristölautakunnassa ja teknisen lautakunnan puheenjohtajana. Kunnallisista ansioista hänelle oli myönnetty muun muassa Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansiomerkki. Lukuisat paikalliset yhdistykset, pankki, Lions Club ja monet muut toimijat saivat aikanaan Juhanista ahkeran jäsenen ja luottamushenkilön.
Maanpuolustusasioiden lisäksi Juhanilla oli toinenkin intohimo, keräily. Juhanin kirjasto koostuu tuhansista niteistä. Hän oli myös lukenut lähes kaikki kirjansa. Kirjastossa on runsaasti sotakirjallisuutta, mutta myös dekkareita, romaaneja, historiaa, sarjakuvia ja levyjä. Lisäksi on patsaita, tauluja, rahoja, antiikkia, postimerkkejä ja huonekaluja, vain osan mainitaksemme.
Juhani oli perinyt isältään osaavat kädet ja hän teki rakennustöitä Lähi-Itää ja Eurooppaa myöden ja sen jälkeen pitkään myös yrittäjänä. Taitavalle timpurille on aina töitä, kuten me lähipiiri tiedämme. Juhanin käsistä on syntynyt monta taloa, kattoa, keittiötä ja terassia, sekä lukuisa määrä muitakin rakennelmia.
Juhani oli ihmisenä persoona, jota on vaikea lyhyesti kuvata. Me arvostamme Juhania hänen suoruudestaan ja luotettavuudestaan ja pidimme häntä tolkun ja myös periaatteiden miehenä. Oletettavasti hän oli perinyt pohjalaisilta esi-isiltään myös ominaisuuden, jota varusmiestoverit kutsuivat itsenäisyydeksi. Hän oli toisaalta hyvin sosiaalinen, mutta osasi myös pitää jotkut asiat omana tietonaan. Elämässään Juhani oli kokenut myös menetyksiä. Hänen kahdesta pojastaan toinen menehtyi nuorena syöpään. Toisaalta Juhani ehti nähdä ja tutustua lapsenlapsiinsa.
Hyvin harva jättää aukkoja niin moniin paikkoihin kuin Juhani Saarela jätti.
Tomin perheen ja Jussin ystävien puolesta kirjoitti
Timo Ala-Laurila
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!