Uutiset 31.1.2024 13:00

Muistokirjoitus: Eeva Saarilahti 1927–2023


Äitimme Eeva Saarilahti (o.s. Flemming) nukkui rauhalliseti pois Kurjenmäen hoitokodissa 23. joulukuuta 2023.

Eeva-äiti oli kotoisin Turusta. Flemmingien perhe asui Tervahovinkadulla. Perheen isä William Flemming oli ammatiltaan ratsupoliisi ja Aina-äiti hoiti kotia. Perheessä oli neljä lasta ja Eeva oli heistä nuorin.
Talvisodan alkaessa äiti oli 12-vuotias. Turkua pommitettiin ankarasti. Hänet lähetettiin sitten evakkoon maalle, ensin Paimioon, sitten Lietoon. Matkat hän teki polkupyörällä.
Äiti rakasti liikuntaa. Nuoruudessaan hän pelasi Turun Urheiluliiton koripallon ykkösjoukkueessa. Hänen unelma-ammattinsa oli käsityön opettaja. Hän ahkeroikin yhteiskoulussa seitsemän vuotta, mutta lähti sitten kuitenkin koulusta työhön, kun Valtion puhelinkeskus tarjosi hänelle työpaikkaa.
Turun Uittamon tanssilavalla Eeva tapasi Kyröskoskelta kotoisin olevan tumman ja komean Jorman, ja rakkaus syttyi ensi silmäyksellä. Nuoripari vihittiin Turussa Martin kirkossa, ja sen jälkeen kaupunkilaistyttö Eeva tuli miehensä mukana Kyröskoskelle.
Kyröskoskelle muutettuaan äiti työskenteli paikallisen paperitehtaan puhelinvälittäjänä ja myös sihteerinä. Perheeseen syntyi kaksi lasta: minä ja Markku-veljeni.
Äiti oli loistava ruuanlaittaja sekä monipuolinen käsityöihminen.Harrastuksia oli paljon: lukeminen, laulukuoro, tanssi, uinti ja maalaus. Lentopalloa hän pelasi kolmisenkymmentä vuotta lentopalloporukka Ruskassa.
Saarilahden perhe vietti kesäisin paljon aikaa Viljakkalan Sonnussa olevalla mökillä, jossa kalasteltiin ja tehtiin marja- ja sieniretkiä.
Vanhempani Eeva ja Jorma rakensivat omakotitalon Hiidenlahteen Mairentielle vuonna 1978. Leskeksi äiti jäi jo 57-vuotiaana. Kuusi lastenlasta antoivat mummon elämään iloa ja vipinää, ja myöhemmin vipinää lisäsivät lasten lastenlapset.
Näön heikkeneminen iän karttuessa haittasi joitain äidin harrastuksia mutta hauskaa rupattelua se ei haitannut.
Äidin seurassa aika kului mukavasti.Hän oli huumorintajuinen ihminen, innostui uusista asioista ja keksi kuinka elämän pikku murheet ratkaistaan luovasti.
Viimeiset vuotensa äiti vietti Kurjenmäki-kodilla hyvässä hoidossa.
Kiitos äiti yhteisistä vuosista!

Merja

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

MUISTOKIRJOITUS 20.3.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Pertti Nykänen – Savon lahja Hämeenkyrölle

MUISTOKIRJOITUS 28.2.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Seppo Asumalahti 15.6.1945–24.1.2024

HÄMEENKYRÖ 17.1.2024 13:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Lahjakas taiteen ja kulttuurin harrastaja Jussi Snellman on poissa

Uutiset 19.4.2023 15:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Opettaja, ohjaaja ja innostaja Eeva Kähtävä-Celis 19.11.1950–22.3.2023

Uutiset 3.8.2022 10:00 Tilaajille

Muistokirjoitus: Matti Järvenpää 1936–2022