IKAALINEN 2.9.2024 07:00

Metsäpeuran vasomisalue pienentää Horhalanperän tuulivoima-aluetta maakuntakaavassa – Yleisöä kuullaan myöhemmin syksyllä

Liisa Raipala



Pirkanmaan maakuntakaavaan merkittäviksi suunniteltava Horhalanperän tuulivoima-alue Ikaalisten ja Parkanon rajalla on pienenemässä entisestään metsäpeurojen elinalueen vuoksi. Pirkanmaan liitolla on meneillään energiaan ja elinvoimaan keskittyvä vaihemaakuntakaavatyö, ja nyt ehdotusvaiheessa olevasta kaavasta on jäämässä pois Horhalanperän itäinen eli lähempänä Seitsemisen kansallispuistoa oleva osa.

Metsäpeurojen elinpiiristä on saatu lisätietoa Pirkanmaan liiton teettämästä metsäpeuraselvityksestä. Pirkanmaan liiton suunnittelujohtaja Ruut-Maaria Rissanen kertoo, että metsäpeuraselvitystä lähdettiin tekemään, koska olemassa oli jo ennakkokäsitys siitä, että niiden reviiri voi vaikuttaa tuulivoima-alueiden rajauksiin. Metsäpeura on niin kutsuttu direktiivilaji, jota pyritään palauttamaan Pirkanmaalle.
Neuvotteluja on käyty ely-keskuksen kanssa, ja kuultu ympäristöviranomaisten näkemyksiä tietyistä herkistä lajeista.
– Nyt voidaan riittävän varhaisessa vaiheessa todeta, jos tietyn alueen osalta hankkeessa ei kannata edetä ja laittaa resursseja sen jatkosuunnitteluun.
Selvityksessä on tutkittu koko aluetta, jolla metsäpeuralauma liikkuu. Horhalanperän kaavaillun tuulivoima-alueen on todettu sijoittuvan metsäpeurojen käyttämälle alueelle, ja itäinen osa on metsäpeuran vasomisaluetta. Selvityksessä oli suositeltu, ettei aluetta osoitettaisi tuulivoimalle, mutta kokonaan tuulivoima-aluetta ei kaavaehdotuksesta ole poistettu. Itäisen osan pois rajaamisen lisäksi myös läntistä osaa muutetaan selvityksen perusteella.
– Metsäpeuraselvityksen tulos ei ollut yllättävä, vaan se oli sen suuntainen kuin etukäteen arvioitiinkin, Rissanen kertoo.

Alue pieneni toisen kerran

Vaihemaakuntakaavaan suunniteltava Horhalanperän tuulivoimamerkintä on pienentynyt kaavatyön aikana jo kerran aikaisemminkin. Keväällä 2023 käsittelyssä olleessa kaavaluonnoksessa Horhalanperälle oli esillä tuulivoima-alue, johon voisi rakentaa jopa 35 voimalaa. Tämän vuoden keväällä Pirkanmaan maakuntahallitus jo päätti pienentää aluetta sen keskellä olevien rakennusten vuoksi, ja tämä pienensi myös mahdollisten voimaloiden määrää.

Pääosin valtion maille sijoittuvan Horhalanperän tuulivoimakaavoittamista suunnittelee Metsähallitus, jonka alustavissa suunnitelmissa on puhuttu enimmillään noin 24 voimalasta.
Rissasen mukaan Pirkanmaan liitto ei ota kantaa siihen, miten monta voimalaa pienentyneelle alueelle mahtuisi. Joka tapauksessa pinta-alan pieneneminen kuitenkin vähentää alueella mahtuvien voimaloiden määrää.

Yleisön kuuleminen syksyn aikana

Vaihemaakuntakaavan viranomaisehdotus oli nähtävillä keväällä, ja Pirkanmaan maakuntahallitus hyväksyi nyt elokuussa vastineet kunnilta ja viranomaisilta saatuihin lausuntoihin. Rissanen kertoo, että ennen asukkaiden lausuntokierrosta kaavaan tehdään vielä joitain päivityksiä. Muutoksista isoimmat liittyvät juuri Horhalanperään.

Lisää tuulivoiman vaikutusarvioita tehdään myös muun muassa Ikaalisten ja Hämeenkyrön alueille sijoittuvalle Konikallion alueelle. Muun muassa tuulivoiman vaikutusarvioita täydennetään asiantuntijoiden sanallisilla arvioilla.
Tavoitteena on, että maakuntahallitus käsittelisi päivitettyä vaihemaakuntakaavan ehdotusta 23. syyskuuta. Näin se voitaisin laittaa yleisesti nähtäville asukkaiden muistutuksia varten lokakuun alkupuolella.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

SEITSEMINEN/YLÖJÄRVI 25.6.2024 10:00 Tilaajille

Seitsemisen kansallispuistossa poltetaan metsää tiistaina – Tavoitteena luonnon monimuotoisuuden parantaminen

MIELIPIDE 10.6.2024 09:00 Tilaajille

Lukijalta: Metsähallituksen harharetki – ”En ole ikinä nähnyt yhdellä karttalehdellä noin paljon ojitettuja soita”

MIELIPIDE 1.6.2024 21:00 Tilaajille

Lukijalta: Mitä sinulle tapahtui, Ikaalinen? – ”Kansainväliset sijoitusyhtiöt ovat kuulleet Ikaalisten kirkkaan kutsuäänen”

IKAALINEN 14.5.2024 09:00 Tilaajille

Valtuustoaloite vaatii: Horhalanperän tuulivoima-alueen kaavoitusta ei saa hyväksyä

IKAALINEN 10.5.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten kaupunginhallitus maakuntakaavasta: Horhalanperän tuulivoima-alue saisi olla suurempi