Pääkirjoitus 16.9.2021 06:00

Luottamus pitää ansaita – mediassakin

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Sanomalehdet ovat Suomen luotetuin media. Kolme neljästä suomalaisesta ja lähes yhdeksän kymmenestä nuoresta aikuisesta pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavimpina. Tämä ilmenee IRO Researchin elokuussa tekemästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.
Sanomalehtien jälkeen toiseksi luotettavimpana mediana suomalaiset pitävät televisiota, mutta siihen luottaa vain joka kolmas. Verkon uutisportaaleihin, sosiaaliseen mediaan, tubettajiin ja blogeihin luotettavuuden liittää vain 1-7 prosenttia suomalaisista.
Sanomalehtien luotettavuutta tuetaan alan oman sääntelyn kautta. Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Neuvostoon voi tehdä kantelun kuka tahansa, jonka mielestä mediassa on loukattu hyvää journalistista tapaa. JSN on julkaissut journalistin ohjeet, joissa määritellään muun muassa journalistin vastuusta lukijoilleen ja toimituksen velvollisuudesta tehdä ratkaisunsa journalistisin perustein. Mikäli tiedotusväline on rikkonut hyvää tapaa, sille annetaan huomautus, joka on välittömästi julkaistava.
Monesti jos joku sanoo, ettei hän lue lehtiä, kuulee samalla lauseen, että somesta näkee jo kaiken. Tänä päivänä väite on osin totta. Somessa ehditään kertoa monta asiaa nopeammin kuin perinteisessä mediassa, koska paikan päälle sattunut kansalainen voi heti laittaa someen postauksen havainnostaan. Silminnäkijähavainnostaan kertova somettaja ei kuitenkaan usein tiedä asian taustoja tai faktoja. Näin somessa saattaa liikkua osin myös väärää tietoa. Mediassa ei kerrota huhuja, vaan uutinen esimerkiksi rikospaikalta julkaistaan vasta silloin, kun saadaan poliisilta vahvistettua tietoa. Tämä vie joskus hetken aikaa, mutta julkaistu tieto on aina totta.
Me Oivassa pidämme luotettavuudesta kiinni sitoutumalla Journalistin ohjeisiin ja tarkistamalla faktat. Virheitäkin toki sattuu, mutta ne oikaisemme heti verkossa ja seuraavalla viikolla painetussa lehdessä. Virheiden oikaiseminen on olennainen osa luotettavuutta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 24.4.2024 14:00 Tilaajille

Kesäteatterit haluavat jälleen hykerryttää katsojia niin hauskoilla hahmoilla kuin tarinoiden käänteillä

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa