Pääkirjoitus 16.9.2021 06:00

Luottamus pitää ansaita – mediassakin

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Sanomalehdet ovat Suomen luotetuin media. Kolme neljästä suomalaisesta ja lähes yhdeksän kymmenestä nuoresta aikuisesta pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavimpina. Tämä ilmenee IRO Researchin elokuussa tekemästä Tuhat suomalaista -tutkimuksesta.
Sanomalehtien jälkeen toiseksi luotettavimpana mediana suomalaiset pitävät televisiota, mutta siihen luottaa vain joka kolmas. Verkon uutisportaaleihin, sosiaaliseen mediaan, tubettajiin ja blogeihin luotettavuuden liittää vain 1-7 prosenttia suomalaisista.
Sanomalehtien luotettavuutta tuetaan alan oman sääntelyn kautta. Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Neuvostoon voi tehdä kantelun kuka tahansa, jonka mielestä mediassa on loukattu hyvää journalistista tapaa. JSN on julkaissut journalistin ohjeet, joissa määritellään muun muassa journalistin vastuusta lukijoilleen ja toimituksen velvollisuudesta tehdä ratkaisunsa journalistisin perustein. Mikäli tiedotusväline on rikkonut hyvää tapaa, sille annetaan huomautus, joka on välittömästi julkaistava.
Monesti jos joku sanoo, ettei hän lue lehtiä, kuulee samalla lauseen, että somesta näkee jo kaiken. Tänä päivänä väite on osin totta. Somessa ehditään kertoa monta asiaa nopeammin kuin perinteisessä mediassa, koska paikan päälle sattunut kansalainen voi heti laittaa someen postauksen havainnostaan. Silminnäkijähavainnostaan kertova somettaja ei kuitenkaan usein tiedä asian taustoja tai faktoja. Näin somessa saattaa liikkua osin myös väärää tietoa. Mediassa ei kerrota huhuja, vaan uutinen esimerkiksi rikospaikalta julkaistaan vasta silloin, kun saadaan poliisilta vahvistettua tietoa. Tämä vie joskus hetken aikaa, mutta julkaistu tieto on aina totta.
Me Oivassa pidämme luotettavuudesta kiinni sitoutumalla Journalistin ohjeisiin ja tarkistamalla faktat. Virheitäkin toki sattuu, mutta ne oikaisemme heti verkossa ja seuraavalla viikolla painetussa lehdessä. Virheiden oikaiseminen on olennainen osa luotettavuutta.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 24.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Lapset ja eläimet tervetulleita pihaan, mutta aikuiset voisivat miettiä kulkemistaan – ”Itse en kyllä menisi kenenkään pihalle kutsumatta”

HÄMEENKYRÖ 23.10.2021 14:00 Tilaajille

Kaikki lähti siitä, kun hämeenkyröläinen Liisa-Ida Sorsa näki julisteen toimiston seinällä – pian hänen havaintoaan hyödyntävät Nasa ja Esa

MIELIPIDE 21.10.2021 12:00 Tilaajille

Lukijalta: Kotirauhaa kaivataan – ”Kameralla tuijotetaan aidan takaa suoraan ikkunaan”

MIELIPIDE 11.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Ajoitukset kohdillaan Ikaalisissa – ”Menestystä molemmille hankkeille”

MIELIPIDE 10.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Ei säästön takia voi siirtää uuteen paikkaan – eikö itsemääräämisoikeus koske kehitysvammaisia?