MIELIPIDE 12.9.2023 15:00

Lukijalta: Luonto ei ole enää brändikelpoinen Ikaalisissa – ”Vuokraisitko sinä loma-asunnon tuulivoimaloiden läheltä?”



Kaupungin järjestämien brändipajojen tuloksena on saatu neljä kärkiaihetta, joilla Ikaalista halutaan jatkossa brändätä: Sijainti kolmostiellä, Koulutus, Kulttuurikaupunki ja yritteliäs yhteisö.

Hyviä aiheita, mutta missä on luonto?
Kyrösjärven kokoomusnaiset kertoivat kyselleensä ihmisiltä, mikä on parasta Ikaalisissa (Oiva 14.6.). Ykköseksi nousivat luonto, Kyrösjärvi ja ulkoilumaastot. Vapaa-ajan asukkaat kertoivat iloitsevansa mökkeilystään Ikaalisissa. Miksi Ikaalinen ei siis halua nostaa ihmisille tärkeää luontoa esille? Olisiko niin, ettei ole enää mahdollista luvata ihmisille ihania luontoelämyksiä joka puolelle näkyvien ja melua aiheuttavien Eiffel-tornin korkuisten teollisuustuulivoimaloiden keskellä? Eri puolilla Suomea pienempien voimaloiden lähellä asuvien kokemusten mukaan jatkuvasti tyhjäkäynnillä käyvän rekan tai talon yläpuolella lentävän hävittäjän ääntä muistuttava jatkuva hurina on hermoja raastava.
Maakuntakaavatilaisuudessa Parkanossa kysyin Pirkanmaan liiton suunnittelujohtaja Ruut-Maaria Rissaselta, miksi tuulivoimaa ei rakenneta sinne, missä sitä eniten käytetään eli kaupunkeihin. Hän totesi, etteivät kaupunkilaiset kestäisi tuulivoimaloista tulevaa melua. Maalla asuvien pitäisi kuitenkin kestää? Melu, joka kaupungeissa ylittää asukkaiden sietokyvyn on siis sopivaa hiljaisille alueille, luonnon rauhaan ja järvien rannoille.
Oivassa 23. elokuuta kerrottiin, kuinka tärkeää matkailu on Ikaalisille. Vuokraisitko sinä loma-asunnon tuulivoimaloiden läheltä? Kenties olisi syytä kysyä myös mökkiläisiltä, millainen ilo on lomailla pilviin kohoavien ja meluavien jättiläisten lähellä.
Hämeenkyrön hallitus päätti yksimielisesti, että heidän puolelleen tuleville tuulivoimaloille on vaadittava ympäristölupa. Uskon, että moni kuulisi mielellään Ikaalisten valtuutetuilta, millä perusteella Ikaalisissa samankokoiset ja -tehoiset voimalat, niin Vatulassa kuin Tevaniemessä eivät heidän mielestään vaadi. Tuulivoiman myötä kaunis luontomme, Tevaniemen hiljainen alue, Vatulan, Ulvaanharjun ja Tevaniemen upeat luonto-, marjastus-, ulkoilu- ja maaseutumaiset ovat ikiajoiksi mennyttä ja on näin ollen brändikelvoton.
Ikaalinen haluaa olla kulttuurikaupunki. Millainen on sellainen kulttuurikaupunki, jossa joku nimetön huutelija päättää, että jonkun ihmisen vaivalla tekemä taideteos ei olekaan sopivaa kulttuuria, teos poistetaan näyttelystä lupaa kysymättä ja lopuksi se vieläpä rikotaan?
Mittasuhteiltaan täysin oikea tuulivoimamaisemaa esittävä taideteos ei sovi Ikaalisten pirtaan. Siis totuus. Nähtävästi asia on hankala jollekulle tärkeälle, sillä tuollainen tekohan on toisen omaisuuden tuhoamista ja on siten lain mukaan rangaistava teko. Olisi hyvä tiedottaa etukäteen millainen taide kulttuurikaupungiksi itseään kutsuvassa kaupungissa on sopivaa, ettei kukaan toisi vaivalla tehtyjä taideteoksiaan rikottavaksi ja poistettavaksi.


Johanna Ylihaveri

Ikaalinen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 26.4.2024 15:00 Tilaajille

Kangaslammin energia-alueen kaavan laadinta käynnistyy – Ikaalisten kaupunginhallitus hyväksyi asian äänin 7–2

LUKIJALTA 24.4.2024 13:30 Tilaajille

Lukijalta: Päätöksenteon suppeus vaikuttaa yksilön perusoikeuksiin – Maantieteellisesti pienelle alueelle on suunnitelmissa rakentaa noin 160 tuulivoimalaa

IKAALINEN 18.4.2024 12:00 Tilaajille

Horhalanperän tuulivoimasta jätettiin kaavoitusaloitteet Ikaalisille ja Parkanolle – Kaavoitus voisi olla valmis vuonna 2027

HÄMEENKYRÖ 15.4.2024 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrö: Pirkan ura huomioitava Konikallion tuulivoimahankkeessa

IKAALINEN 15.4.2024 13:00 Tilaajille

Kangaslammin energian kaavoituksen aloittaminen käsitellään Ikaalisissa uudelleen – Päätös kuuluukin kaupunginhallitukselle