Lukijalta: Tulevaisuuden kaupunginjohtajaa valitsemassa – Millaiseen ympäristöön astuu Ikaalisten uusi kaupunginjohtaja?
Ikaalinen järjesti esittäytymistilaisuuden kaupunginjohtajahaun kärkikandidaateille. Katsoin lähetyksen ja tein mielenkiintoisia havaintoja puntaroiden samalla ajatuksiani siitä, millaiseen toimintaympäristöön uusi johtaja asettuu ja mitä häneltä edellytetään.
Esittelyidensä perusteella kandidaateille muodostui suhteellisen selvä oma profiilinsa. Tähän mielipiteeseen en kykene tyhjentämään pankkia, mutta raapaisen pintaa muutamilla mietteillä.
Tulevaisuudessa viestintä ja vuorovaikutustaidot, mukaan lukien esiintyminen ja tilannetaju korostuvat. Johtaminen ja kehittäminen edellyttää laadukasta viestintää ja sen on oltava kaupunginjohtajalle luontevaa. Tilannetajulla viittaan johtajan kykyyn muovata ulosantiaan ja käytöstään tilannekohtaisesti.
Kuulostaa itsestään selvältä, mutta sitä se ei havaintojeni perusteella ole. Tällä on yllättävän suuri merkitys aina kahdenkeskisistä ja epämuodollisista tapaamisista verkostotilaisuuksiin, valtuuston kokouksiin ja edunvalvontaan saakka. Vuorovaikutustaitoihin lukeutuu lisäksi avoin ja rakentava keskustelukulttuuri, joka korostuu etenkin päättäjien kanssa käydyissä keskusteluissa.
Tärkeää on myös tietojohtaminen. Erilaisten tietojärjestelmien, tutkimusten, barometrien, palautteen, ym. kautta on saatavilla valtavasti dataa, joka parhaimmillaan tukee ratkaisevasti kaupungin johtamista ja kehittämistä. Kunnissa tietojohtamiseen ollaan kunnolla vasta heräämässä ja oleellista on, miten tietoa käsitellään, suodatetaan ja jalkautetaan toimenpiteiksi. Kaupunginjohtajan visio ja rooli tietojohtamisen prosessien rakentamisessa on keskeinen.
Keskeinen ominaisuus on kyky (ja lupa) tarvittaessa sanoa ei myös poliittisen keskustelun piirissä ja prosessoida asioita tarvelähtöisyyden sekä konkretian kautta, toisin sanoen keskittyä olennaiseen. Kaupungin tavoitteet ja kokonaisharkinta on oltava takaraivossa operatiivisessa johtamisessa sekä päätöksenteossa. Jokaiseen syötteeseen ei voi eikä pidäkään tarttua.
Vielä nostaisin esille kokemuksen sekä työhyvinvoinnin. Usein kaupunginjohtajia haettaessa painotetaan pitkää ja monipuolista kokemusta, mikä on toki ymmärrettävää. Kokemus ei kuitenkaan ole lääke kaikkeen, vaan aina subjektiivista. Uusi kunta ja uudenlainen toimintaympäristö edellyttää aina erilaista lähestymistapaa.
Kunnat ovat nyt kaikki uuden edessä. Kokemus saattaa joskus myös tarkoittaa kankeutta omaksua uudenlaisia ajatuksia tai toimintamalleja, saati tunnistaa oman ”ajatuskuplan” ulkopuolisia ilmiöitä. Mitä hyvinvointiin tulee, pitäisin kestämättömänä edellyttää kaupunginjohtajalta osallistumista kaiken maailman tilaisuuksiin. Se on jäänne menneisyydestä eikä heijastele kaupunginjohtajan sitoutumista tehtäväänsä ja johtamaansa kuntaan. Luottamusjohto voi kantaa osittain vastuuta edustustyössä. On myös päättäjien ja kuntalaisten etu, että kaupunginjohtajalla on aikaa levätä, harrastaa ja viettää aikaa perheensä kanssa.
Launo Haapamäki
HTM, strategiapäällikkö
Hämeenlinna
Kommentit
Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.
Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.
Kiitos kommentistasi!